NASLOVNICA arrow KULTURA
KULTURA
Petar Miloš: Legende o rodijaku Ćipi PDF Ispis E-mail
Administrator   

Poštovani prijatelji, nadam se  da će vam se dopasti  zaviriti malo u legendarni svijet Rodijaka Ćipe književnika Petra Miloša, svijet koji je još jučer bio stvarnost, a danas, za mlađe naraštaje koji ga nisu upoznali, samo legenda poput  onih o krunidbi  prvog  hrvatskog  kralja Tomislava, o dolasku Hrvata na more, o hajducima Mijatu Tomiću, Andriji Šimiću  i njihovim junaštvima, o vilama, vilenjacima...Ovdje donosimo dvije legende: Mandin svitnjak i Nesanica (ur.)

 

Opširnije...
 
Ante Matić: Kamena knjiga PDF Ispis E-mail
Administrator   

O stećcima - Kamena knjiga Ante Matića

 

 

...On (stećak) jest kamen, ali jeste i riječ, jest zemlja, ali jeste i pjesma, jeste materija, ali jeste i duh, jest krik, ali jeste i pjesma, jest smrt, ali jeste i život, jest prošlost, ali jeste i budućnost....Tako je o stećcima pisao Mak Dizdar , kojega citira Ante Matić, koji je obilazio opustjele prostore Hercegovine i Bosne, pa i šire,  istražujući zapuštene i zaboravljene nekropole, pa i one na  planinskim visoravnima gdje ljudska noga rijetko dolazi, pokušavajući dešifrirati u tvrdim kamenim blokovima – stećcima, uklesane  figure i poruke koje su još i danas nakon tolikih vjekova aktualne. Rezultat je  njegova Kamena knjiga koja nas poučava da je život poput rijeke koja teče, da smo tu na ovom svijetu samo prolaznici, da se u biti ništa ne mijenja.

  

...jest kamen, ali jeste i riječ...

 

Opširnije...
 
Zapjevajmo... PDF Ispis E-mail
Administrator   

„Zapivajmo onu s kojom srce u po žmula zaboravlja brige...“

 

„...Ajmo skupa prijatelji moji, razmistimo tambur i katrige, zapivajmo onu s kojom srce, u po žmula zaboravlja brige...Konobo moja...“.Kako ono dalje ide? Kad bih znao, i tu bih pjesmu  ovdje stavio. Ali, ne mogu se nešto sjetiti stihova. Eto, upravo to je razlog za ovaj prilog. A, ima li išta ljepše od pjesme? I od pjevanja. Pogotovo zajedničkog,  s prijateljima. Kad smo radosni,i kad nam treba malo radosti. Ne kaže se slučajno: tko pjeva zlo ne misli. Ali, zar se i vama ne dogodi često, kao sada meni, da stanete u pola pjesme; zaboravili ste riječi. Evo nekih koje  sigurno dobro znate, ali možda fali koji stih. Ako želite  još – pišite, predlažite.


 

Opširnije...
 
Moj izbor - dragulji iz riznice poezije PDF Ispis E-mail
Administrator   

Kad ste zadnji put pročitali Pjesmu nad pjesmama? Ili Gavrana E.A.Poea? Ili Gotheova Fausta? Ili naše Vesnu Parun, I.G.Kovačića, J. Pupačića, I. Slaminga, Tina Ujevića, Krležine Balade, i  ima ih još u nizu? Vjerojatno davno, kad smo ih čitali kao obaveznu lektiru.

 

Opširnije...
 
Igor Zidić - razgovor PDF Ispis E-mail
Administrator   

Igor Zidić - razgovor, Matica hrvatska

Vijenac

Nacionalizam, kao slobodno iskazivanje svoje nacionalne pripadnosti, kao škola ponosa zbog onoga što jesi, danas je u znatno tegobnijem položaju od internacionalizma jer se velikoj većini površnih promatrača čini kao da se tu sebičnost suprotstavlja altruizmu /

 

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 19 - 27 od 63