NASLOVNICA arrow ZDRAVLJE
ZDRAVLJE
Matične stanice i dijabetes tipa 1 PDF Ispis E-mail
Administrator   

Među novostima u liječenju šećerne bolesti tipa 1 za spomenuti je ispitivanja na matičnim stanicama koja se provode već 20 – tak godina koja su pokazala da bi one mogle biti lijek izbora i za osobe sa šećernom bolesti tipa 1. Pokazalo se da te stanice injicirane bolesniku smiruju imunološka zbivanja odgovorna za propadanje gušteračnih beta stanica, doprinose očuvanju preostale mase  istih i olakšavaju njihovu regeneraciju, te na taj način preveniraju napredovanje bolesti i dovode do konačnog izliječenja.

Opširnije...
 
Suvremene tehnologije i djeca PDF Ispis E-mail
Administrator   
...Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) djeca do dvije godine starosti ne bi uopće trebala provoditi vrijeme za ekranom, odnosno za njih Screen Time ne bi trebao postojati. Kasnije se preporuča ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima na najviše dva sata dnevno. Čak i kada mala djeca ne koriste aktivno neki uređaj, ali on je u njihovoj blizini, možemo računati da provode vrijeme pred ekranima...Zato: Ograničite djeci vrijeme pred malim ekranima! - poručuju u članku u LN ugledne stručnjakinje iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.
Opširnije...
 
Tamna strana tehnologije PDF Ispis E-mail
Administrator   

 

Nedjelja. Mjesto zbivanja: Stepinčeva katedrala. U središnjem, najuzvišenijem dijelu sv. mise mladić ispred mene piše poruku na svom smartfonu. Gotovo u isto vrijeme, nedaleko od njega, gospodin ozbiljnih godina razgovara preko svog mobilnog uređaja... Kod mene doma ipak nešto malo blaže: primanje i slanje poruka ne trpi nikakvu odgodu...niti za vrijeme najsvečanijih okupljanja oko stola. Što je to? Jesmo li već nepovratno postali ovisni o virtualnom svijetu? Jesu li nam hakirali mozak? Jesu li sve bitke izgubljene? Ovdje donosimo nekoliko zanimljivih tekstova iz kojih možemo doznati više o toj tamnoj strani tehnologije. I možda naučiti kako se zaštititi od te nove opasnosti.

 

Opširnije...
 
Pitajte liječnika PDF Ispis E-mail
Administrator   

 

Poštovani čitatelji, ovdje potražite odgovore na vaša pitanja. Vjerujemo da će poneki od njih biti zanimljivi i poučni za sve. Vodeći računa o vašoj privatnosti, nećemo isticati vaš identitet nego samo inicijale, osim ako sami to ne želite. Intervencije na vašim tekstovima bit će minimalne. I na ovom mjestu vas potičemo da se slobodno javljate sa svojim pitanjima, ili komentarima i da sa svima nama podijelite svoja iskustva. Srdačno, Ante Ljubičić, dr. med., internist - dijabetolog i endokrinolog, mr. sc.

Opširnije...
 
A. Ljubičić: Liječnik vam savjetuje PDF Ispis E-mail
Administrator   

   

https://www.medicinskanaklada.hr/

Poštovani čitatelji, nedavno je iz tiska, u izdanju Medicinske naklade u Zagrebu, izišla knjiga dr. Ante Ljubičića Liječnik vam savjetuje  s podnaslovom: kako sačuvati zdravlje i pobijediti bolest.  Knjigu možete nabaviti u knižarama Medicinske naklade u Zagrebu Cankarova 13 i  Vlaška 90 i u svim knjižarama Školske knjige, kao i putem interneta - aktivirajte navedenu poveznicu. Ovdje možete pročitati što o knjizi  pišu njeni recenzenti i sam autor. 

 

Opširnije...