NASLOVNICA
Hrvatska stari PDF Ispis E-mail
Administrator   

Hrvatska po starosti na 11. mjestu u svijetu

 

U Vjesniku piše Katarina Dimitrijević  o problemu sve starijeg stanovništva u Hrvatskoj: Hrvatska prema udjelu starijih  u ukupnome broju stanovništva  jedna je od najstarijih populacija na svijetu, jer je čak 16.2 posto  ljudi starije od 65 godina.

 

Podaci  su to koji nas stavljaiu na visoko 11. mjesto na svjetskoj listi starih populacija.  Čelno mjesto  drže Japanci, gdje je prosječna starosna dob 43 godine, a udio starijeg  stanovništva je 21 posto. Prema popisu stanovništva od prije 50 godina, u Hrvatskaj je bilo 300. 000 osoba starijih  od 65 godina, a prema popisu iz 2001  godine, bilo ih je 680. 000. Brojka se više nego udvostručila!

 

Na problem starenja stanovništva upozorio  je demograf Anđelko Akrap, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu,  koji  kaže da takvi negativni trendovi, uzimajući  u obzir i sve manje živorodene djece, mogu stvoriti ozbiljne poteškoće i poremećaje u društvu koji zahtijevaju  žurnu  državnu intervenciju.

 

»Prenatalna politika uspjela je zaustaviti negativan  trend pada broja djece, kojih se svake godine rada izmedu 10.000 i 12. 000 manje  od broja umrlih. Depopulacija   se može  ublažiti  imigracijorn stranaca, no to nije dugoroč­no rješenje, već se stvarni pomaci  mogu napravti isključivo provođenjem, najčešće skupih populacijskih politika“, objasnio je Akrap.

 

Hrvatska već sad ima ozbiljnih problema s nedostatkom radne snage, jer

sve manji broj mladih ulazi na tržište  rada, a oni su ti koji nose teret javnog mirovinskog sustava. Podatak koji dočarava problem je kako je do prije 40 godina na jednog umirovljenika dolazilo više od četiri radnika, a danas teret umirovljenika nosi samo 1,4 radnika.

 

U deset godina, izmedu dva posljednja popisa stanovništva, udio  djece do 14 godina smanjen je više od 18 posto,  radno sposobnog stanovništva osam posto, dok je broj starijih od 65 godina povećan čak 24 posto.

 

Ujedinjeni narodi predviđaju da će se na globalnoj razini do 2031. godine životni vijek muškaraca produljiti za više od pet godina, a ženama tek nešto manje...  „Ples i pjesma - to je recept za dug i sretan život“,  riječi  su bake  Olge  Schtiglic iz Zagreba, koja je jedna od 1650  stogodišnjaka koliko ih ima u Hrvatskoj.

 

 
« Prethodna   Sljedeća »