NASLOVNICA arrow U POTRAZI arrow Pomozimo hrabrom mladiću
Pomozimo hrabrom mladiću PDF Ispis E-mail
Administrator   

Život između 15 operacija i već 27 kemoterapija

 

Silva Videk, Večernji list, 24. 5.2008.

 

Srećko  se već 7 godina hrabro bori s bolešću, a njegova obitelj sav novac potroši na njega

 

Srećko Osrečak najsta­riji je pacijent Onkolo­škog odjela u Klaićevoj bolnici. Taj podatak možda se u prvi tren ne čini važ nim, no kažemo li to gru­bo - taj je 22-godišnji mla­dić, kojeg je teška bolest u Onkološki odjel odvela pri­je sedam godina, kada je bio dječarac u drugom razredu srednje škole, zapravo mla­dić koji najduže živi sa svo­jom bolešću. Čim smo ga vidjeli s prekrasnim osmi­jehom na licu, bilo nam je jasno i zašto - Srećko i nje­gova obitelj žestoko se bore i ne predaju!

 

Osrečaki se ne daju

Prije sedam godina Srećku je dijagnosticiran karcinom zbog čega mu je odstranjen testis. Život obitelji Osrečak od tada svodi se na borbu izmedu teških, do sada čak 15 operacija i kemoterapi­je, koju trenutnutačno pri­ma 27. put!

 

Nakon testisa operarine su metastaze u plućima, uslijedila je kemo­terapija, a bolest se nakon osam mjeseci vratila. Srećko je pet puta operirao des­no i četiri puta lijevo plućno krilo, desnu potkoljenicu, a u 15 operacija posljednja je bila limfnog čvora u desnoj preponi i bubrežnog kana­la, kada mu je odstranjen i jedan bubreg.

 

No, kako se ne da cijela obi­teIj Osrečak, a ponajviše Srećko, tako se, čini se, ne da ni bolest jer je ponovno zahvatila pluća, u kojima je u lijevom krilu tumor 68 x 39 mm, a u desnom 45 x 28 milimetara.

 

-Liječnici više ne pristaju na operaciju, pa sada Srećko ponovno dobiva kemoterapiju ne bi li se time tumo­ri smanjili i možda stvori­la mogućnost za još jednu operaciju - objašnjava nam njegova majka Bosiljka.

Unatoč svemu obitelj Osre­čak se bori, a najveći i naj­hrabriji borac je upravo Srećko, kojeg smo zatekli u domu u Modrovcu, naselju u gornjostubičkoj općini.

 

Borim se!

- Što ću, borim se! - kaže Srećko sa smiješkom unatoč tome što je stigao s kemote­rapije. Sada je uživao u krat­kom vremenu kada mu je, nakon što je prošlo sve ono što donosi kemoterapija, bilo na kratko bolje.

 

- Ne znam ni sama kako proživljavamo. Divim se kak to uopće sve guramo. Ne kupujemo ništa osim rublja i1i pidžame Srećku. Novac moram imati za ben­zin i nešto hrane za Srećka i sebe kad smo po cijele dane u Zagrebu, a i za dečke kod kuće - kaže Bosiljka koja svom bolesnom djete­tu ipak nekad uspije kupiti i kakav preparat za podizanje imuniteta koji troši izmedu keomoterapija.

 

Život obitelji Osrečak

Majka Bosiljka je, kako bi mogla svakog dana ili voziti sina u Zagreb - jer mu je u sanitetskom voz­ilu bilo zlo - ili, pak, na svakodevno vađenje krvi, u svojoj 37. godini polo­žila vozački ispit. Petar, danas desetogodišnjak, jako je vezan za Srećka jer je s majkom i boles­nim bratom morao odla­ziti po bolnicama kad ga nije imao tko čuvati. Danas 20-godignji Siniša želio se što prije zaposliti kako bi mogao podignuti kredit i bratu Srećku izgraditi zasebnu sobu. Sada Siniši od plaće ne ostaje ništa, no Srećko više ne mora biti u istoj prostoriji s dvojicom bra­će. To je bio velik pro­blem jer je zbog pada imuniteta Srećko dobio neku bolest čim bi koji brat malo zakašljao, a i trebao mu je mir.

Srećkov otac radi u Zagrebu, nema ga goto­vo po cijele dane, a mje­sečno kući donese 3300 kuna plaće.

 

POMOZIMO HRABROJ OBITELJI

Obitelj Osrečak imala je sreću što su joj i do sada financijski pomagali iz udruge Krijesnica, pa nisu sami morali doplaćivati  ni jedan lijek. No, koja kuna za hra­nu i benzin dobro bi im došla. Srećko je unatoč bolesti završio srednju školu, po zanlmanju je plinoinstalater i ima svoj tekući račun.

 

Svi koji mogu i žele pomoći obi­telji Osrečak u njihovoj borbi mogu to učiniti uplatom na račun Srećka Osrečaka u Zagrebačkoj banci

(broj banke 6761 0214 5214 1890), na broj računa 3231961923.

 
« Prethodna   Sljedeća »