NASLOVNICA arrow I JOŠ PONEŠTO arrow Američki san
Američki san PDF Ispis E-mail
Administrator   

Američki san

Vjesnik, Jurica  KÖRBLER

 

Barack Obama ući će u Bijelu kuću s karizmom, pompom i euforijom koja dosad nije pratila niti jednog američkog predsjednika. Mnogo ih je bilo karizmatičnih poput JFK-a ili Billa Clintona, ali Obama otvara novo poglavlje jer predstavlja povijesni iskorak ne samo za Ameriku, već za cijeli svijet.

Crni predsjednik, mlad, poduzetan, smiren ali odlučan, ulazi u Bijelu kuću praćen nadama milijuna koji ponajprije traže promjene. A upravo je to bila glavna poruka koju je Obama za vrijeme duge i iscrpljujuće kampanje nudio. Netko je duhovito primijetio da je kampanja za Bijelu kuću najskuplji i najduži »intervju« za neko radno mjesto! Koliko samo riječi treba izgovoriti i biti uvjerljiv da se dobije četverogodišnji mandat koji osigurava položaj najmoćnijeg čovjeka svijeta.

San koji se Obami ostvario, ponovo vraća staru priču o američkom snu u kojem je sve moguće. Ali, Obama ima iza sebe znatno političko iskustvo, izuzetnu marljivost, studioznost. Već sad za njega kažu da je idealni političar. Posjeduje i fantastičnu energiju koju je pokazao i u kampanji. Ali, prije svega ima taktičnost koja će mu itekako dobro doći za posao koji će obavljati. Već sad Obama je najbolji američki izvozni proizvod. Ne samo da je s euforijom i oduševljenjem dočekan u Americi, već su simpatije cijeloga svijeta usmjerene prema njemu. Zasjenio je sve zvijezde širom svijeta i sigurno je samo to da izaziva senzaciju gdje god se pojavi.

Kako ništa u svijetu nije slučajno, tako to nije ni izbor Baracka Obame. Sigurno je da su i američki demokrati dugo vagali prije nego što su ga propustili u bitku za predsjednika. Uvjerljivo je pobijedio i Hillary Clinton, kad se govorilo da će Amerikanci radije birati ženu za predsjednika, nego Afroamerikanca. Na kraju se pokazalo da je najmanje konzervativna i sklona predrasudama sama Amerika.

Boja koža nije odigrala nikakvu ulogu, Obama je pobijedio fantastičnom prednošću. Amerika je svijetu poslala poruku da boja kože nije bitna, možda jednu od najvažnijih poruka u povijesti te velike, snažne i poletne zemlje. Svijet treba lidere, vođe, ali ne onakve kakve je donijelo prošlo stoljeće, već ljude koji će biti isti kao i svi mi. Ako je imao hrabrost ući u bitku za Bijelu kuću, sigurno je da će Obama imati hrabrosti i za poteze koji bi svijet mogli učiniti boljim.

 

Obama plijeni svojim mirnim nastupom, staloženošću, konciznošću, jasnoćom kojom govori. Plijeni i pokazujući iskrenu ljubav prema svojoj obitelji. Plijeni kao običan čovjek, a zapravo je sve samo ne to. Riječ je o političaru dvadesetprvog stoljeća koji i svojoj zemlji i svijetu otvara nove perspektive.

 
« Prethodna   Sljedeća »