NASLOVNICA arrow ZDRAVLJE arrow Blagdani:čuvajte se
Blagdani:čuvajte se PDF Ispis E-mail
Administrator   

Prehrana  tijekom  blagdana

 

(...) Što savjetovati za ove predstojeće dane? Umjerenost u jelu i piću. Ne pretjeravati ni u čemu. Hrana je važna, bez hrane nema života. Ali ona ne može biti zamjena  za  ljubav, za prijateljstvo, za osjećaj opravdanosti vlastitog postojanja, osjećaj prihvaćenosti , da život ima smisla(...)


 

Budite umjereni u jelu i piću. Ne pretjerujte ni u čemu.  Ovi mudri savjeti koji nam dopiru iz nekih starih vremena  kao da govore sve. I ne trebaju dodatnog objašnjenja. Međutim, kako smo vrlo   skloni zaboravu i kako nam je hrana često zamjena za druge potrebe, koje ne uspijevamo zadovoljiti, često se  prepuštamo pretjerivanju, zbog kojega se onda srećemo  s mučnim posljedicama takve prakse.

 

Naš organizam je podešen za male češće obroke.  I kad se dobro najedemo, za  4 – 5 sati već smo gladni. Za razliku, na primjer od lava, koji odjednom može  pojesti  veliku količinu  mesa i onda je miran  više dana.

 

Nekada davno naš predak nije ni mogao pretjerivati sve da je htio. Morao je satima i danima hodati da bi  našao hranu za sebe i  za svoju obitelj. I kad bi mu se posrećilo, kad bi ulovio nešto krupnije, onda bi to bila sreća za  sve. Nama je danas  mnogo lakše: dovoljno je otići  u prvi supermarket i hrpe hrane su pred nama.  Potrebno je samo ponijeti  novac. Ili kartice.

 

Božićni i novogodišnji blagdani su pred vratima.  Pripreme za nabavku  hrane i  pića  su u tijeku.  Tijekom godine  može biti i ovako i onako, ali u ove dane kuća mora biti puna. Jer, u našoj je tradiciji  da sve posebne prigode u životu, posebno one lijepe obilježimo i proslavimo uz pun stol. I ako je moguće uz prijatelje. Prijatelji mogu zatajiti, ali hrane u izobilju mora biti.

 

Pretjeravanje u jelu i piću tijekom blagdana razlogom je pojačane opterećenosti hitnih službi  našega zdravstvenog sustava.  Najčešći razlozi za traženje pomoći su  tegobe sa strane probavnog trakta - bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljevi,  pa kardiovaskularne tegobe, od najblažih do najtežih koje život ugrožavaju, pa stanja  opijenosti i trovanja alkoholom.  Ne treba ni spominjati  one  dobro poznate osjećaje umora, prezasićenosti, tromosti, mamurluka, mučnine , glavobolje itd.

 

Što savjetovati za ove predstojeće dane. Umjerenost u jelu i piću. Ne pretjeravati ni u čemu. Hrana je važna, bez hrane nema života. Ali ona ne može biti zamjena  za  ljubav, za prijateljstvo, za osjećaj opravdanosti vlastitog postojanja, osjećaj prihvaćenosti , da život ima smisla...

 

Koju vrstu hrane preporučiti? Koju dijetu?  Danas se smatra da  je  našem organizmu  najprimjerenija  prehrana mediteranskog tipa, takozvana piramida zdrave prehrane.  To jednostavno znači:  prehrana s dosta povrća i voća,  s proteinima  ribljeg porijekla i sa što manje  masnoća životinjskog porijekla. Još jednostavnije: svega pomalo,  što više voća i povrća, osobito svježeg,  meso u manjim količinama, ne pretjeravati  sa slasticama, čuvati se teških, pikantnih i masnih jela, razumno s alkoholnim pićima.... 

 

A kada smo već pretjerali? E, onda: postiti. Uz lagane juhe, dobru limunadu , voćni čaj i sl. I ne zaboraviti  na tjelesnu aktvnost. Barem lagane šetnje.

 

Čestit  Božić i  sretna Nova godina.

 

Vaš dr. Ante Ljubičić, internist - dijabetolog i endokrrinolog

 

 
« Prethodna   Sljedeća »