NASLOVNICA
HAGIOTERAPIJA PDF Ispis E-mail
Administrator   

Za Božić od prijateljice časne s. Aureline  dobih  tekst - POKRENUTI DUH U SEBI- POVEZATI SE SA SVOJIM DUHOM.  Nije bilo naziva autora, ali prepoznao sam  misli  i rukopis  našega velikog teologa prof. Tomislava Ivančića o HAGIOTERAPIJI . Gotovo siguran da je to njegovo djelo, odmah sam znao da to prekrasno štivo, dragi čitatelji, barem dijelom, moram  podjeliti  s vama. Nadam  se da  ni profesor neće imati  ništa protiv, jer  motivacija je ista. A, ako želite cjelovit tekst, javite se na naš e-mail.   G.A.  

 

         *      *       *       *       *        *       *         *        *        * 

(...) Hagioterapija se ne temelji na molitvi, nego na općem prirodnom, moralnom zakonu, kojeg je Bog utisnuo u svakog čovjeka. To je jedna prirodna terapija koju mogu koristiti i vjernici i ateisti, upravo zato jer se temelji na duhovnim zakonima koji su svojstveni svakom čovjeku, bez obzira na vjeru. Svaki čovjek ima duh (osobnost, savjest, slobodu, intelekt (…).

 

 

 (...) HAGIOTERAPIJA: put MUDROSTI, MORALNI put, DUHOVNI put (razvijanje duha), TEOLOŠKI put (à put LJUBAVI, put POVJERENJA, put POMIRENJA, put OSLOBOĐENJA i put MOLITVE).

 

Pustite neka vas ponese ljepota, dobrota, istina… i osjetit ćete duh u sebi i drugima! Važno je i bolje upoznati sebe, poboljšati komunikaciju sa samim sobom (razmišljanje, molitva, poezija, šetnje u prirodi, slušanje glazbe, pogledati protekli dan, što je moglo biti bolje, vođenje dnevnika). Odazvati se glasu unutrašnjeg. Razvijati povjerenje u sebe. Ne slijediti slijepo druge, ne slijediti laži svijeta. Svaki problem staviti u širu perspektivu i gledati ga s više strana. Tako prepoznajemo što znači popeti se na duhovnu razinu!

 

(...) No, čovjek može i zanemariti tu svoju bit (duh), pa izgleda kao da ga nema. Ali, to središte u meni, moj duh, uvijek je u meni prisutno, čak i kad ne mogu doprijeti do njega.

 

Duboko u svojoj svijesti nosim cijelu povjest svemira, svijeta i života – čitav ARHIV je u meni! Hrvatski genetičar Domazet-Lošo objavio je da je u svakom čovjeku pohranjena sva povijest čovječanstva, i dobro i loše… To znači da u meni živi i Adam i njegov susret s Bogom, ali i njegovo odvajanje od Boga! „JA“ sam: sve ono što sam doživio, sve što sam učinio, rekao, mislio, sve što sam gledao (filmovi, TV!). Ja sam i sve ono što sam pojeo, udahnuo. Sve to živi u meni. I zato moram očistiti taj arhiv od svega što je loše, odreći se svega što je negativno, odbaciti od sebe to loše, a zadržati ono što je dobro i ispunjavati se dalje samo dobrom i pozitivnošću!!!

 

(...) KAKO SE POVEZATI (istinski kontaktirati) S BOGOM?

 

Prvo se treba SABRATI i početi RAZMIŠLJATI.   Kada se čovjek počne sabirati, tada u njega ulazi cjelina kao postojanje (a bit postojanja je dobrota, istina, ljepota i jedno - Bog) i čovjek postaje povezan s Bitkom (=s Bogom) i tada u tebe ulazi Njegova snaga, ljepota, dobrota i istina.

 

VAŽNO JE SEBI POSVIJESTITI DA JE BOG OVDJE I SADA PRISUTAN, prepun milosti, ljubavi i blagoslova (Bog je poput lijeka na ormariću koji nam je na dohvat ruke, i ako ne znamo da je lijek tu na dohvat ruke, nećemo ga ni uzeti.) Jer, Bog je UVIJEK i TRAJNO prisutan u mome životu, samo je problem u meni (jer ja nisam stalno toga svjestan). A ono čega nismo svjesni, to kao da ne postoji za nas (npr. Božja ljubav, dobrota, blagoslov, milosti, svemogućnost…). Zašto netko živi od Božjeg blagoslova, dobrote, milosrđa, zdravlja, a drugi ne? Zato jer se čovjeku događa ono u što vjeruje. Ako si posvijestimo-„vidimo“ Boga kako nas blagoslivlja, kako je milosrdan prema nama, kako nas voli, daje nam zdravlje, onda nam se to i događa! 

 

Kada svojim duhom taknemo Boga povjerenjem, vjerom, dobrotom, opraštanjem, istinom i ljepotom, TADA SE UMNAŽA ZDRAVLJE (duha, tijela i psihe), UMNAŽAJU SE  I SVE OSTALE MILOSTI  I  NA NAS SE SLIJEVA VELIKI BOŽJI BLAGOSLOV (tijela, psihe, duha, obitelji…).

Ogromna je snaga povjerenja-vjere, ljubavi i svake druge pozitivnosti jer dolazi od Boga! Zaključak: duhovna dimenzija je najjača čovjekova dimenzija jer nas spaja sa svemoguć. Bogom i zato On omogućuje ono što je svim ljudskim terapijama nemoguće!

 

KAKO POSTATI ZDRAV? - TAKO DA POSTANEŠ CJELOVIT!!! To znači da se priključiš-povežeš sa svojim Izvorom-Bogom, njegovim sinom Isusom i Duhom Svetim, i da po toj vezi (savezu) živiš! Bitak (Bog) je apsolutan i svemoguć. Bog je samnom, u meni. Ja mogu ….. jer sam povezan sa Izvorom! I ja vjerujem da će to biti! To znači: imam viziju toga, vidim unaprijed da će se to zbiti! Bog želi moj rast i razvoj, a ne da vječno vučem križ.

 

RAZMATRANJA-„domaće zadaće“ IZ DANA U DAN

(npr. 5-10-15 min. dnevno razmatrati svaki dan drugu točku, ili više puta dnevno)

 

1.Ne daj da te itko zavara da je bilo što drugo snažnije od Isusa. Nema te bolesti, nema te patnje koja je jača od Boga-Isusa. Ne daj da te išta drugo zaokupi i zarobi – samo vjeruj Bogu-Isusu i njegovoj dobroti. Reci mu: JA TI VJERUJEM, ISUSE. Potraži Boga. On je u tebi jer je njegov dah-duh u tebi. Zato možeš s njim stupiti u kontakt. Popričaj s njim o bilo čemu. Sprijatelji se s njim. S njim je sve moguće. ISUSE, JA SE UZDAM U TE. 

 

2.Čudesa se događaju kad smo bliski s Isusom, kada vjerujemo da je uz nas i za nas. Isus je 24 sata uz nas, samo se mi rijetko toga sjetimo. Isus je i Bog i čovjek, i zato mogu s njim normalno razgovarati, mogu mu kao bilo kome drugome reći sve što hoću – on me sigurno čuje! Kako je tragična smrtna tišina između nas i Isusa, kada mu cijeli dan ne kažemo ni riječ, a on je stalno uz nas! Kako je tužno slušati pobožne bake koje su svaki dan u crkvi, na pričesti itd, a još se boje da li će se spasiti zbog npr. teških grijeha u životu, iako su te grijehe već odavno okajali i ispovijedili. Kolika je silna nevjera i nepovjerenje prema Isusu! A on čezne za našim povjerenjem! Toliko je krivih slika o njemu. Zato se trebamo svaki dan bar koju minutu zagledati u Isusa, gledati mu u oči. Čak mu ne moramo ništa ni reći. On i tako sve zna. Gledajmo ga kao oca koji raskriljenih ruku čeka na svog izgubljenog sina. Važno je SVAKI DAN UPIJATI NJEGOVU SVETU PRISUTNOST, i POSVJEŠĆIVATI SI NJEGOVU SILNU DOBROTU, sve dok nas ona potpuno ne prožme.

 

3.Klonite se svake rastresenosti, strke, žurbe, medija, negativnih stavova iz okoline… Reci Isusu: „Znam da si tu, Isuse, i da me gledaš u oči. Znam da me voliš. Znam da me pitaš „Što hoćeš da ti učinim?“ Duhovnom rukom rukuj se s Isusom, zagrli ga, izljubi… i reci mu što želiš, ali onako osobno, iz srca, kao da ga vidiš pred sobom. Ako ti je to teško, to je možda zato što nisi prisan s njim, što se ne družiš često s njim. Ako se ne možeš sabrati, upitaj se da li u sebi zadržavaš neku gorčinu ili zlo, ili neke negativne misli o nekome, ili možda nekome nisi oprostio, ili si koga povrijedio… Izbaci iz sebe to zlo. Ispitaj svoju savjest pred Isusom i zamoli ga za oprost. On nam uvijek SVE oprašta. Pa i našu rastresenost. ZAHVALJUJ MU što je uvijek tu uz nas, ŠTO NAS NIKAD NE NAPUŠTA i što nam je uvijek i trajno na raspolaganju! HVALA TI ISUSE! HVALA ŠTO IMAŠ TOLIKO STRPLJENJA S NAMA!

 

4.Isključi svaku uvredu koja te je u životu ranila. U duhu otiđi pojedinačno svakoj osobi koja te je povrijedila (ocu, majci, bratu, sestri, ženi, mužu, djetetu, prijatelju…) i jednostavno im svima oprosti. Jer se tada na čovjeka slijevaju neizmjerne milosti i blagoslov. OPRAŠTANJE NE ZNAČI PRIZNAVANJE ZLA, NEGO MIJENJANJE ZLA U DOBRO. Opraštanjem se čovjek svrstava na Božju stranu. Silna je odgovornost i teret neopraštanja. Potom u duhu zamoli oprost pojedinačno od svake osobe koju si ti  na bilo koji način uvrijedio, ražalostio, oštetio… Zamoli Isusa da ti pomogne, da ode do svake te osobe i da popravi učinjenu štetu. Bog nam sve nudi, a od nas traži samo povjerenje u njegove zakone, a jedan od ključnih zakona je zakon opraštanja.

 

5.Više puta ponavljaj sebi: HOĆU BITI DOBAR. MOGU BITI DOBAR. HOĆU PRONOSITI ISUSOV MENTALITET. HOĆU BITI ZDRAV. MOGU BITI ZDRAV. VJERUJEM DA ĆU BITI VRHUNSKI ČOVJEK. Odričem se negativnosti, ogovaranja… jer svaka moja riječ ima svoj otisak na mome mozgu. GOVORITI SAMO POZITIVNO (Sve će biti dobro. Ja postajem zdrav.) Razmisli o tim rečenicama. „Sunčaj“ se jedno vrijeme na toj istini. Potom gotovo uroni u zdravlje koje je u mome duhu i koje je u Bogu. Posvijesti si: Bog je temelj čitavog života. Svugdje oko sebe mogu ga vidjeti. On je u svemu. Osjeti kako u tebe ulazi ta ljepota Boga, kao čisti zrak, kao jutarnje sunce, kao zdravlje. URONI U TO ZDRAVLJE KOJE BOG NOSI U SEBI, uroni u njegovu dobrotu i nježnost, kao da te dodiruje. 

 

6.JA MOGU OZDRAVITI. Ja mogu sve!. JER MI JE MOJ STVORITELJ DAO SVOJU DIMENZIJU, jer me je stvorio na svoju sliku. U MENI JE OD BOGA DUH KOJI MOŽE POKRENUTI SVE, i moje tijelo i psihu, i moje bližnje, pa čak i prirodu. MORAM SAMO BITI U VEZI SA STVORITELJEM, nikada se ne odijeliti od njega. VJERUJEM  U TVOJU DOBROTU I MOĆ, Gospodine! Ti želiš da i ja nosim u sebi tu dobrotu i moć. Ti želiš da ja pokrenem svoj duh u sebi. Ti si mi dao sposobnost da probudim taj duh u sebi. Ja mogu ozdraviti. JA MOGU SVE! U meni je ta snaga i energija. Moj Bog mi je dao.

 

7.Kada stalno isto samo ponavljamo Isusu da nas ozdravi, da nas ozdravi, zapravo mu ne vjerujemo. Potrebno je samo prijateljevati s Isusom i pronositi njegov duh i njegovo ozračje, i onda ćemo mu lako vjerovati, i onda će se i tijelo pokrenuti i ozdraviti. Ima jedna molitva koja je uvijek uslišana (ako je stvarno iskrena), a to je: ISUSE, JA TI VJERUJEM. Vjerujem ti da je meni sve moguće kada sam u prijateljstvu s tobom. Vjerujem ti da i ja mogu ozdraviti, kao što si ozdravio nebrojeno mnogo ljudi do sada. Ja ne želim ograničavati svoj duh. Želim se razvijati u duhu, napredovati. Želim da mi duh bude vodič moga života, a ne tijelo i ne zemlja. SVE TI VJERUJEM ŠTO SI REKAO I ZATO SE UZDAM U TEBE.

 

8.Isus je rekao: Neće svaki koji govori „Gospodine, Gospodine“ ući u Kraljevstvo Božje, nego onaj koji vrši volju nebeskoga Oca! A što je volja Božja, pitamo se? Volja Božja je da se razvijamo, da rastemo i napredujemo, a ne da se zakopamo u bolesti, patnje i odatle se ne pomičemo. Volja Božja je da mu s ljubavlju reknete što želite promijeniti u svome životu: Oče, htio bih biti zdrav. Htio bih biti vrhunska majka/otac/svećenik... Htio bih zaposlenje… Bog je dobri tata i on nas jako dobro razumije u našim potrebama. Ali te pita: Vjeruješ li da ti to mogu dati? VJERUJEM. I nato nam naš nebeski tata sretno odgovara: NEKA TI BUDE KAKO SI VJEROVAO! Isus nikad nikome nije rekao „Moli, pa ćeš biti zdrav“ nego je rekao „Vjeruj, pa ćeš biti zdrav“. Vjerovati u nekoga znači imati povjerenje u tu osobu. Vjerovati znači spoznati da te netko voli. Vjera je kada kažemo Bogu: BOŽE, TI ME BESKRAJNO VOLIŠ. Sto puta si mi oprostio. Sto puta si me izbavio iz problema. JA VJERUJEM DA ĆE UZ TEBE SVE BITI DOBRO. (Važno je vjerovati u to što govorimo, a ne samo izgovarati iz glave, nego iz duše i s potpunim povjerenjem).

 

9.O, kad bismo znali koliko je Bog-Isus silan i jak, kako je nadmoćan nad svakim zlom, koliko je majčinstva i očinstva u njemu, koliko je kreativan, moderan i napredan. Silno je milosrdan. On je sebe dao za nas, da bismo mi živjeli u izobilju. Slušaj Isusa kako ti govori: NE BOJ SE. Ja sam te opravdao. Ja sam prolio svoju krv za tebe. Ja ću popraviti svaku štetu koju si počinio, SAMO VJERUJ! SAMO MI BUDI PRIJATELJ! Čeznem za tvojim prijateljstvom. Volim te. Budi ono kako sam te zamislio, a to je predivan čestit čovjek.

 

10.SAMO JA ODLUČUJEM HOĆU LI VJEROVATI U ISUSA i njegovu dobrotu i moć, ili ću vjerovati u zlo, bolest, patnju. To nitko ne može odlučiti, samo ja. ČOVJEK SE OTVARA ONOME ČEMU VJERUJE! VJERUJEM TEBI ISUSE! Uzdam se u tebe, jer ti si moj najbolji prijatelj. U TEBE IMAM POVJERENJE. S tobom se družim.

 

11.Hagioterapija se ne temelji na molitvi, nego na općem prirodnom, moralnom zakonu, kojeg je Bog utisnuo u svakog čovjeka. To je jedna prirodna terapija koju mogu koristiti i vjernici i ateisti, upravo zato jer se temelji na duhovnim zakonima koji su svojstveni svakom čovjeku, bez obzira na vjeru. Svaki čovjek ima duh (osobnost, savjest, slobodu, intelekt…).  Stvoritelju, ti si stvoritelj morala, ti si stvoritelj duhovnih zakona koje si upisao u mene. To je božanska čvrsta točka u meni, i kada se oslonim o tu točku, mogu mijenjati sebe i svijet, mogu sve. Ti si tako htio jer nas ljubiš. Hvala ti na tolikom povjerenju. TI SI MOJA ČVRSTA TOČKA NA KOJU SE MOGU UVIJEK OSLONITI. Ti me voliš. Ti si me htio. Ti si me i osmislio. Ti si imao povjerenje u mene da ću se razvijati i napredovati. Ti želiš da budem vrhunski čovjek, zdrav, mudar, inteligentan.Ne želim te iznevjeriti. Ti me vodi i čuvaj

 

12.Isusa nisu razapeli ateisti, nego pobožni i religiozni ljudi, oni najrevniji i najpobožniji – svećenici farizeji, koji su molili po 2 sata dnevno prekrasne molitve, koji su davali u crkvu, koji su se strogo držali zakona, ali prazna srca. Međutim, Isus je volio iskrenog čovjeka, makar i grešnog, ali ne dvoličnog. Najgore je imati dva lica: jedno u molitvi, a drugo u životu. Isus je toliko često govorio farizejima da im je sve uzalud, jer ništa ne čine iz ljubavi. Ljubav, dobrota, opraštanje, izmirenje, temelj je Isusovog nauka. SVE ŠTO ČINIM U ŽIVOTU, ŽELIM ČINITI IZ LJUBAVI, IZ DUŠE, IZ SRCA! Sve drugo mi ne vrijedi ništa. I kada pogriješim, priznat ću da sam pogriješio, a neću tražiti sto opravdanja i umanjivati odgovornost. POMOZI MI ISUSE DA ŽIVIM U ISTINI, da ne varam samog sebe.

 

13.Nema ružnih ljudi. Postoje samo oni koji ne vole sebe, koji ne prihvaćaju sebe, koji ne vide svoju vrijednost. Takvi ljudi teško vjeruju da u sebi nose prekrasan i toliko moćan duh od Boga. Takvi teško vjeruju da im je Bog dao toliko ogromnu moć razvijanja i napredovanja u duhu. Takvi teško vjeruju da ih Bog toliko voli da im je dao sve. Takvi teško vjeruju da Bog želi njihovo ozdravljenje i sreću. Samo slušaj Isusa kako ti govori: LIJEPO JE ŠTO POSTOJIŠ. TI SI MOJ. U DLANOVE SAM TE SVOJE UREZAO. VOLIM TE. RADUJEM TI SE. ŽELIM BITI ČEŠĆE S TOBOM. XY, ZAVOLI SEBE, DA BI MOGAO VJEROVATI KOLIKO TE JA VOLIM. ZAVOLI SEBE KAKO BI MOGAO VJEROVATI DA TI ŽELIM SAMO DOBRO, ZDRAVLJE, SREĆU, MIR. ZAVOLI SEBE, DA BI MOGAO VOLJETI DRUGE.

 

14.U ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Bog je moj otac. Ja sam njegov sin/kćer. Ja sam njegovo dijete. Sve njegovo je i moje. Ja mogu sve s Bogom (treba dugo upijati ove rečenice). Isus je moj spasitelj i otkupitelj, i predobri prijatelj. Isus je i radi mene podnio muku i smrt na križu. Isus je i mene otkupio od zla, grijeha, patnje i vječne smrti. To od mene odnosi svaki grijeh, svaku bolest, svako zlo, ako prihvatim to otkupljenje za sebe. A prihvaćam ga tako da se obratim i vjerujem Evanđelju. Gledaj Isusa kako nosi križ i briše svaki tvoj grijeh, koji zauvijek nestaje. Oslobađa te krivica, negativnosti, i svega za što si se pokajao. I ostavlja ti snagu svoga Duha. Duh Isusov-Duh Božji je moja snaga, jakost, povjerenje, vjera…. NA MENI JE SNAGA PRESVETOG TROJSTVA! NA MENI JE CIJELI BOG. On želi da mi bude uvijek na raspolaganju. On želi da se koristim njegovom snagom i njegovim zaslugama.

 

15.Kada umreš, što ide s tobom? Kuće, znanje, imanje…? Nikako. Nego, ako si bio pošten, to ide s tobom. Ako si bio čestit i pomagao čovjeku, i to ide s tobom. TVOJA SNAGA I TVOJE BOGATSTVO JE IZNUTRA! To je područje gdje trebaš najviše raditi, rasti i razvijati se. Bog uživa kada napredujemo. Njegova volja je da razvijamo svoj duh jer onda sve možemo. STVOREN SAM NA SLIKU BOŽJU. Ja nemam granica, mogu se neprestano razvijati, mogu nadrasti svaku patnju i bolest. To je ono što Bog želi od mene. Kada mi je Isus prijatelj, to mi nije teško povjerovati.

 

16.Ja vjerujem da postajem zdrav jer je moj prijatelj Isus pravi Bog. On želi da se pokrenem, da ozdravim. On ne želi da ja ostanem u patnji i bolesti. Moj duh je jači od bilo kakvog raka i od bilo kakve nesreće, jer je od Boga. JA SAM DUH I MOGU SVE NADIĆI JER SAM S BOGOM-ISUSOM. On želi da se odvežem od svega što me sputava i okiva za zemlju, i da krenem njegovim putem ljubavi, mira i dobrote. Tada Kraljevstvo Božje silazi u mene. Mogu uživati u Isusovom pogledu koji obasjava moje lice, i cijelo tijelo, psihu i dušu. Tako na mene ulazi njegova ljepota, dobrota, zdravlje i mir. Od sada, gdje god da se nalazim, mogu upijati prisutnost Boga-Isusa jer on je svugdje oko nas (u prekrasnoj prirodi, u zvjezdanoj noći, u suncu, snijegu…)

 

17. GLEDATI SEBE CJELOVITOG, IZLIJEČENOG, VRHUNSKOG ČOVJEKA! Gledati kako se i sve oko nas mijenja na dobro. 

 
« Prethodna   Sljedeća »