Katin PDF Ispis E-mail
Administrator   

Staljinova ruka u Katynskoj šumi

Marina Tenžera , Vjesnik

 

Dvadeset tisuća poljskih intelektualca koje se likvidirale Staljinove postrojbe u Katynskoj šumi Wajda prikazuje u svojoj mračnoj epopeji

 

Nacisti ili komunisti - tko je bio gori? – pita se poljski časnik u filmu »Katyn« što je premijerno prikazan u srijedu u zagrebačkome kinu Tuškanac u ciklusu filmova Andrzeja Wajde. Film je bio nominiranom za najbolji strani film 2008. godine, na 80. obljetnicu nagrade Oscar.

Skupina poljskih civila koji se sudaraju na mostu od kojih jedni sa zapadne strane bježe od nacista, a drugi s istočne od Rusa - veličanstvena je scena kojom Wajda prikazuje svu dramu raskomadane i raščerečene Poljske nakon pakta Ribbentrop-Molotov. Njemačka je Poljsku napala 1. rujna 1939. krećući se brzo prema Varšavi, a Crvena armija prelazi 17. rujna istočne granice Poljske zauzimajući pola teritorija. Dvije sile koje će ostati vjerni saveznici sve do Hitlerova napada na Rusiju 1941., spojile su se u Brestu na rijeci Bug. U rusko zarobljeništvo dospjele su tisuće poljskih časnika i zarobljenika smještenih u logore čime je »likvidacija« bila gotova.

Dvadeset tisuća Poljaka temeljem odluke o eksterminaciji poljskih ratnih zarobljenika koje je izdao osobno Staljin 5. ožujka 1940. godine, odvele su ruske vojne snage iz logora vlakovima prema Katynskoj šumi u blizini Smolenska i nekoliko manjih mjesta na području bivšeg SSSR, vezali ih bodljikavom žicom i ubili metkom u potiljak.

Gotovo svaka poljska obitelj intelektualaca izgubila je muškog člana u Katynu, a samom Wajdi ubijen je otac Jakub, rezervni časnik poljske vojske. O masakru poljske inteligencije, koji su Rusi odmah pripisali Hitleru, nije se smjelo govoriti u zemljama istočne i srednje Europe sve do 1990. godine.

Svojom raskošnom kamerom nalik na vizualnu simfoniju koja se nadopunjuje sjajnom mračnom glazbom Krzysztofa Pendereckoga (čiji je ujak također ubijen u Katynu), Wajda rasprostire sjećanja nekoliko obitelji - nižući povijesne činjenice. Štoviše, čitav film rekonstruiran je na temelju dnevnika i dokumenata pronađenih u odijelima ubijenih časnika, a tijekom komunističke vladavine skrivanima u limenim kutijama i tajnim skrovištima.
Wajda ne optužuje Ruse od kojih će mnogi i sami (milijuni njih) završiti u Staljinovim logorima. Štoviše, jedan lik u filmu prikazuje ruskog časnika koji zaštićuje suprugu i kći poljskog oficira ubijenog u Katynu. Wajda niže epopeju drame kroz tri vremenska odsječka. U prvom se muškarci odvode u nepoznatom smjeru. U drugom redatelj razvija središnju dramu o nacističkom gašenju Krakowskog sveučilišta, patnjama triju žena koje iščekuju vijesti o supruzima, časniku koji preživi, ali se ubije ne mogavši slušati laži da su njegove prijatelje ubili Nijemci, očajnoj sestri koja bratu ubijenom u Katynu ne može postaviti spomen-ploču u crkvi, apotekarima koji skrivaju dokumente ubijenih iz Katyna (Rusi su bili uvjereni da jame neće biti nađene pa nisu žrtvama oduzimali dokumente)...

Film završava kronološki se vraćajući na početak u Katyn gotovo negledljivo mučnom scenom šumske jame iznad koje ubijaju muškarce koji u zadnjim sekundama života mole Očenaš. Sramota je da ovaj izvanredni film jednoga Wajde nije htio otkupiti niti jedan distributer pa se mogao vidjeti samo premijerno u kinu Tuškanac.

Hrvatski liječnici smaknuti zbog Katyna
Malo ljudi zna da su zbog Katyna nastradala i dvojica hrvatskih znanstvenika -Eduard Miloslavić i Ljudevit Jurak koji su svojim znanstvenim ugledom svjedočili istinu i za to platiti životom, kako piše aktualni poljski veleposlanik u Hrvatskoj Wieslaw Tarka. Miloslavića, profesora patologije, pozvao je Međunarodni odbor Crvenoga križa da istraži zločin nad poljskim časnicima u Katynskoj šumi i on je dokazao da je zločin djelo NKVD, zbog čega ga je komunistička vlada poslijeratne Jugoslavije osudila na smrtnu kaznu in absentia. Ljudevit Jurak, profesor patologije i anatomije na Sveučilištu u Zagrebu, na sličan je način potvrdio počinitelje zločina izvršenih u mjestu Winnica u Ukrajini. Nakon rata je uhićen i pozvan da opozove rezultate svog istraživanja. Odbio je, strijeljan je, navodno prije nego što je izdana presuda.

 
« Prethodna   Sljedeća »