NASLOVNICA
Dani kršćanske kulture PDF Ispis E-mail
Administrator   

Dani kršćanske kulture

Jelena Hrgović

 

U subotu, 28. ožujka svečano otvoreni „Dani kršćanske kulture“.

Po otvaranju otvorena izložba akademske kiparice Dijane Ive Sesartić

pod nazivom „Vrata i prozori“

  

U Splitu je 28. ožujka svečano otvorena manifestacija Dani kršćanske kulture, a svečanom otvaranju nazočili su brojni posjetitelji, kao i predstavnici gradske i županijske vlasti, Splitsko-makarske nadbiskupije, javnih i kulturnih ustanova među kojima izaslanik ministra kulture Radoslav Bužančić, gradonačelnik grada domaćina Ivan Kuret, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Drago Šimundža, koji je otvorio izložbu ak. kiparice Dijane Ive Sesartić po otvaranju manifestacije, i brojni drugi.

 

U svom je obraćanju izaslanik ministra kulture Radoslav Bužančić izrazio zadovoljstvo zbog održavanja takve manifestacije koja ove godine doživljava svoj mali jubilej, petu godinu održavanja, te je naglasio kako su u Ministarstvu kulture iznimno zadovoljni što mogu poduprijeti manifestaciju, želeći joj još mnogo godina održavanja.

 

Splitski gradonačelnik u svom je obraćanju izrazio zadovoljstvo što je takva iznimna i bogata manifestacija pokrenuta u Splitu, gradu koji odiše kulturom, a u kome kultura nema granica, što svojim programom pokazuje i manifestacija Dani kršćanske kulture. Naglasio je i kako mu je iznimno drago što postoji ovakava prigoda da se ne samo sudionici, nego i svi posjetitelji, a na osobit način Splićani kroz ovih jedanaest dana kulture pripreme za najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

 

Manifestaciju je otvorio Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum – glavnog organizatora manifestacije, koji je tom prigodom istaknuo kako mu je iznimno drago što je manifestacija prepoznata i poduprta i od društvene zajednice i od publike koji iz godine u godinu sve više pridonose njezinom uspjehu.

 

Po otvaranju manifestacije uslijedilo je otvaranje izložbe akademske kiparice Dijane Ive Sesartić pod nazivom „Vrata i prozori“, a izložbu je otvorio mons. Drago Šimundža. Tom je prigodom istaknuo kako mu je iznimno drago što se manifestacija Dani kršćanske kulture održava već petu godinu zaredom i što ove godine svoj program započinje s izložbom Dijane Ive Sesartić „Vrata i prozori“, izložbom koja na izvrstan način pokazuje kako kultura doista nema granica, kako je to nešto što proizlazi iz nutrine, duha, uma, inteligencije... a što je odraz onog stvarateljskog i božanskog u čovjeku. Upravo to je važno, jer se preko onog što umjetnik iznosi na površinu, preko njegovih djela pokazuje i očituje Božja prisutnost u svijetu, ističe mons. Šimundža.

 

Nakon otvaranja izložbe nazočnima se kratko obratila i sama autorica akademska kiparica Dijana Iva Sesartić, koja je tom prigodom zahvalila na ukazanoj časti da izlaže u okviru manifestacije Dani kršćanske kulture za što vjeruje da će je i u budućnosti obvezivati da radi još predanije.

 

Inače, manifestacija Dani kršćanske kulture jedinstvena je po svom sadržaju koji predstavlja značajan doprinos kulturnom bogatstvu i raznolikosti u hrvatskom društvu, a izniknula na temeljima baštine ovoga kraja, nastoji vjerno i dostojanstveno ukazivati na izvore povijesti koji utemeljuju ne samo hrvatsku, nego i europsku kulturu, živeći svjedočanski u sadašnjosti, a s nadom gledajući u budućnost!

 

Da je to doista tako pokazuju autori – umjetnici, stručnjaci, znastvenici koji sudjeluju na manifestaciji, kao i događaji koji se osvrću na prošlost poput izložbe „Pavao“ ili serijala „Osnivači crkvenih redova“, na sadašnjost poput tribine „Kriza – ekonomska ili moralna“, ili pak na budućnost poput dodjele nagrade „Andrija Buvina“, tog mosta između autora vratnica splitske katedrale prema suvremenim autorima, poput akademske kiparice Dijane Ive Sesartić, prve hrvatske autorice crkvenih vratnica, ali i ovogodišnjeg dobitnika međunarodno poznatog i priznatog teologa i umjetnika, slovenskog isusovca Marka Ivana Rupnika.

 

Manifestacija se od svog osnutka proširila i u druge dijelove Lijepe naše, a i ove godine su njeni domaćini, osim Splita, Dubrovnik i Šibenik. 3 grada, 11 dana, 44 sadržaja, 200-njak sudionika... sve to ne bi bilo moguće bez podrške, pomoći i pokroviteljstva ponajprije suorganizatora Splitsko – makarske nadbiskupije te Dubrovačke i Šibenske biskupije, potom Ministarstva kulture, Splitsko – dalmatinske županije, Grada Splita – Ureda gradonačelnika, Grada Dubrovnika te sponzora i donatora koji su osigurali da svi sadržaji manifestacije budu besplatni za sve posjetitelje.

 

 _________________________________
JELENA HRGOVIĆ,
tajnica i voditeljica Tiskovnog
ureda Dana kršćanske kulture
tel.: 021/340 267; 340 260
fax  021/340 270
www.danikrscanskekulture.info
e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
            Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 

 
« Prethodna   Sljedeća »