NASLOVNICA arrow I JOŠ PONEŠTO arrow Zrinski i Frankopani
Zrinski i Frankopani PDF Ispis E-mail
Administrator   


Obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Fran Krste Frankopana

u Bečkom Novom Mjestu  30. travnja 1671.

 

Predstavnici  hrvatskog izaslanstva u Beču, Družbe hrvatskog zmaja, te ogranka Matice iseljenika u Austriji obilježili su u subotu godišnjicu pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu, šezdeset kilometara južno od Beča.

"Zrinski i Frankopan izraz su povijesne istine neprolaznog sjećanja i neotuđivoga dostojanstva", rekla je na prigodnoj svečanosti u Bečkom Novom Mjestu savjetnica Ivana Goranić u ime veleposlanstva Hrvatske u Austriji.

Dodala je da je prije tri godine Hrvatska postavila na mjestu pogibije (austrijske stare oružarnice) ploču s naptisom na hrvatskom jeziku: "Velikanima hrvatske povijesti, simbolu vječne i nepobjedive čovjekove ljubavi prema domovini".

Pogubljenjem 30. travnja godine 1671. oduzeli su im živote, titule i imanja, ali su ostali zauvijek u hrvatskom kulturnom, povijesnom i političkom sjećnju, kazala je Goranić.

Ravnatelj Instituta za hrvatsku povijest u Zagrebu i član Družbe hrvatskog zmaja, Milan Kruhek, podsjetio je na povijesno-političke prilike u kojima su Zrinski i Frankopan živjeli, na njihove živote i pogibiju. Iako je grob u Bečkom Novom Mjestu prazan, jer su Zrinski i Frankopan ekshumirani i 1907. godine preneseni u zagrebačku katedralu, on je i dalje najdostojnije okupljalište Hrvata izvan domovine, kao spomen na njihovu pogibiju, kazao je Kruhek.

Na grob i spomen-ploču položeni su vijenci, a u obližnjoj katedrali služena sveta misa.

 
« Prethodna   Sljedeća »