NASLOVNICA arrow I JOŠ PONEŠTO arrow KONCERT Addio del passato
KONCERT Addio del passato PDF Ispis E-mail
Administrator   

Zagreb, Mala dvorana Vatroslav Lisinski

utorak, 27. listopada 2009. u 20 h

 

ADDIO del PASSATO

 

Prvi od 4 koncerta iz ciklusa „Glazbene staze“

 

Image here:
Ksenija Sanjković, sopran

Antonija Stanišić, glumica

Đorđe Kukuljica, glumac

Iva Ljubičić, glasovir

 

Scenarij i režija: Dubravka Obad

 

Program:

 

I. Vojnović:                 "Dubrovačka trilogija", odlomci iz "Allons enfants"

L. van Beethoven:      Sonata u A-duru, op. 101, Allegretto ma non troppo

G. Verdi:                     "Tacea la notte placida", kavatina Leonore iz opere "Trubadur"

A. Boito:                      "L'altra notte", arija Margherite iz opere Mefistofele

R. Schumann:              Bečki karneval, op.26, Allegro

G. Puccini:                 "In quelle trine morbide", arija Manon iz opere "Manon Lescaut"

F. Chopin:                   Valse brillante u As-duru, op. 34 br. 1

G. Verdi:                     "Addio del passato", arija Violette iz opere "Traviata"

G. Verdi:                     "Non pianger, mia compagna", romanca Elisabette iz opere "Don Carlos"

 

Organizator: Moj svijet – udruga za unapređenje kvalitete življenja

 

Cijena ulaznice 40 kn. Za đake, studente i umirovljenike 50 % popusta.

Prodaja ulaznica na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

 

Sanja – pozdrav na kraju koncerta

 

Dragi prijatelji, molila bih  još samo par trenutaka vaše pozornosti.

 

Želim Vas pozdraviti u ime udruge MS    i zahvaliti  se na vašem dolasku. Ovo je bio  prvi od 4 koncerta iz ciklusa GS. Vjerujem da se i  vama  dopalo... kao i meni. ... I da  smo uz naše umjetnike ...virtuoze   riječi i glazbe,  načas zaboravili   svakodnevicu  ispunjenu tmurnim tonovima i slikama ....i  otplovili  u vrijeme  Vojnovićeva Dubrovnika  i romantični svijet  glazbe  F.Šopena i  R. Šumana i drugih. I da nam je svima  bilo lijepo. To nam  je bio cilj i nadam se da smo u tome uspjeli.

 

O udruzi Moj svijet, koja u nastavku ima ono  – za unapređenje kvalitete života, recimo samo to, a više možete pročitati na istoimenim web stranicama,  da postoji eto već treću  godinu,... da je osnovana radi  poticanja na sve što je dobro i lijepo, ....posebno radi nastojanja oko  afirmacije i promocije dobre glazbe, prije svega klasične, i afirmacije  mladih nadarenih umjetnika i  radi poticanja na njihovo stvaralaštvo i suradnju......

 

Tijekom dvije godine  održano je 7  uspjelih  dobrotvornih koncerata klasične glazebe na kojima je nastupilo  preko trideset  mladih talentiranih  umjetnika,... među kojima se neki već  sada ubrajaju u vrhunske.... i kojima se proriče svjetska karijera. Moglo bi se reći da da je svrha njenog osnivanja i  postojanja već sada opravdana .

 

A da je to tako, ....velika zahvalnost pripada  svima vama, ....ljubiteljima lijepe glazbe, koji ste nas podržavali  i svojim dolascima ohrabrivali....Da ne posustanemo pred teškoćama prozaične prirode,.... uglavnom materijalne. ....Koje sigurno ne bismo mogli svladati bez naših sponzora. Ovoga puta bili su to Grad Zagreb, Triglav osiguranje, Blue sun hotels, tvrtke  Manufaktura zvučnika,  Swicecolor, te pojedinci prijatelji udruge koji žele ostati anonimni. Svima njima velika hvala.

 

I na kraju uz najavu sljedećeg koncerta   na kojemu će  mladi tamburaški virtuozi , među kojima je više njih  iz čuvene skupine   od  sto najboljih, ...koji su proslavili Šokačku rapsodiju, prikazati   atraktivan program  i pokazati kako tambura može biti bliska klasičnoj glazbi, ....pozivam vas na čašicu osvježenja i razgovora u Holu dvorane.

Još jednom: lijep pozdrav, hvala i do viđenja na sljedećem koncertu  10. prosinca  o.g.  u ovoj istoj dvorani

 

 

Ciklus Glazbene staze

 

Sezona 2009./2010.:

 

Mala dvorana Vatroslava Lisinskog, Zagreb, u 20 sati

 

1. koncert: Addio del passato, 27. listopada 2009.

2. koncert: Tamburaški komorni ansambl „Sv. Marko“, 10. prosinca 2009.

3. koncert: Večer s kompozitoricom - Margareta Ferek Petrić, 25. ožujka 2010.       

4. koncert: Večer s kompozitorom – Darko Hajsek, 21. svibnja 2010.

 

Pokrovitelj: Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport

 

  

 

 

1. koncert: ADDIO del PASSATO

Zagreb, Mala dvorana Vatroslav Lisinski – utorak, 27. listopada 2009.

 

Ksenija Sanjković, sopran

Antonija Stanišić, glumica

Đorđe Kukuljica, glumac

Iva Ljubičić, glasovir

Scenarij i režija: Dubravka Obad

 

 

„Addio del passato" je koncertna predstava proizašla iz laboratorijskog sintetiziranja riječi, pokreta i zvuka. Harmonija prekrasnih Chopinovih tonova isprepliće se s riječima Vojnovićeve Trilogije: Dubrovnik plovi, Dubrovnik ište novu hrid da spasi slobodu! Kažite nam je oblaci!

            Ta sloboda harmonije, ljepote, uzvišenosti i plemenitosti pretvara se u čaroliju Verdijevog bel canta u blještavim koloraturama, arijama i recitativima. U finoći pretapanja scenska izvedba eskalira do magičnosti umjetnosti u kojoj publika dobiva dojam optimizma nove budućnosti.

 

 

Program:

I. Vojnović: "Dubrovačka trilogija", odlomci iz "Allons enfants"

L. van Beethoven:     Sonata u A-duru, op. 101, Allegretto ma non troppo

G. Verdi:                 "Tacea la notte placida", kavatina Leonore iz opere "Trubadur"

A. Boito:                  "L'altra notte", arija Margherite iz opere Mefistofele

R. Schumann:          Bečki karneval, op.26, Allegro

G. Puccini:               "In quelle trine morbide", arija Manon iz opere "Manon Lescaut"

F. Chopin:               Valse brillante u As-duru, op. 34 br. 1

G. Verdi:                 "Addio del passato", arija Violette iz opere "Traviata"

G. Verdi:                 "Non pianger, mia compagna", romanca Elisabette iz opere "Don Carlos" 

 

 

Image here:
Ksenija Sanjković, sopran, rođena je1975. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu muzičku školu - klavir te dva razreda srednje muzičke škole - pjevanje. Od 1998. do 2001. godine uči pjevanje kod prof. Nade Puttar Gold, a 2001. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Ljiljane Molnar Talajić u kojoj je i diplomirala 2005. s odličnim uspjehom. 2006. godine je na istoj akademiji upisala usavršavanje u klasi prof. Nevena Belamarića, a ove godine ga nastavlja kod prof. Miljenke Grđan. 1999. godine diplomirala je matematiku na PMF-u u Zagrebu

Za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji i nakon njega nastupila je na brojnim koncertima u Hrvatskoj (između ostalog u ciklusu "Mladi za mlade" u Hrvatskom glazbenom zavodu te u Varaždinskom HNK-u) izvodeći operne arije, sakralna djela i Lied. Zajedno s pijanisticom Vlastom Vlakančić održala je koncert "Večer Dvořaka" na Samoborskim glazbenim jesenima 2005. u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. 2006. nastupila je u ulozi Anne u koncertnom izvođenju monoopere "Dnevnik Anne Frank" G. Frida, u Samoboru, na Glazbenoj tribini Pula i u kazalištu "Vidra" u Zagrebu. Prošle se godine usavršavala u ljetnoj školi barokne glazbe i plesa "Aestas Musica" u Varaždinu, u sklopu koje je ostvarila ulogu Quivere u operi H. Purcella "Indijanska kraljica" u Varaždinskom HNK te, između ostalog, održala koncerte na Trogirskom kulturnom ljetu, Festivalu bajki u Ogulinu i Ljetu u gradu Zrinskih u Čakovcu, a nastupala je i kao solistica u izvedbi Haydnovih  i Mozartovih Misa na Festivalu sv. Marka u Zagrebu.

 

Image here:
Antonija Stanišić, (Požega, 1976.) glumica, članica je Dramskog kazališta "Gavella". Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnost u Zagrebu u klasi Helene Buljan i Doris Šarić Kukuljica. Nositeljica je brojnih priznanja, među kojima se ističe Nagrada hrvatskog glumišta. Ostvarila je niz zapaženih uloga u svim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na filmu i televiziji. Najuspješnija ostvarenja dala je u dramama "Ivanov", "Mećava", "Majstor i Margareta", "Hotel mrak" i "Cvetajeva".

 

Image here:
Đorđe Kukuljica rodio se u Beogradu 1973. Osnovnu i srednju školu te prvu godinu glume završio je u rodnom gradu.

Godine 1993. upisuje studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Neve Rošić. Godine 1995. u GDK Gavella igra ulogu Piera u predstavi "Dundo Maroje", u režiji K. Dolenčića te od listopada iste godine postaje stipendist tog kazališta.

U svibnju 1997. učestvuje u predstavi "Mizantrop" J. B. Molliera, u režiji P. Večeka, igrajući ulogu Markiza Clitandrea. Slijedi "Zimska priča" W. Shakespearea u režiji D. Farra, "Od jutra do ponoći" Kaisera, u režiji B. Baletića, "Kultura u predgrađu" Roberta Perišića, u režiji M. Živkovića i radionica scenskog govora Dubravke Obad "Razgovor o stablima". U GDK Gavella sudjeluje i monodramom M. Krleže "Hrvatski Bog Mars" s kojom je diplomirao na ADU u Zagrebu kod prof. Zlatka Crnkovića. Slijede "Ospice" I. Vidića, u režiji K. Dolenčića i "Zoološka priča" E. Albya, u režiji S. Brankova.

Gostovao je na Ljetnim igrama u predstavi "Dundo Maroje" M. Držića, u režiji I. Kunčevića; u Teatru Ulysses u predstavi P. Weissa "Marat Sade", u režiji L. Udovički te u HNK u Osijeku u predstavi "Nasrtaji na njen život", u režiji N. Delmestre.

 

Image here:
Iva Ljubičić, (Split, 1985.), diplomirala je na Muzičkoj  akademiji u Zagrebu, odjel klavira, u klasi prof. Pavice Gvozdić. Trenutno je na poslijediplomskom studiju usavršavanja na istoj akademiji.

Tijekom školovanja sudjelovala je na brojnim natjecanjima i redovito osvajala visoka mjesta: 1995. na državnom natjecanju komornih sastava prvu nagradu, 1996. na natjecanju Etide i skale drugu nagradu i nagradu za najbolje izvedenu etidu, 1997. na državnom natjecanju drugu nagradu. Na Natjecanju mladih pijanista Zlatko Grgošević 2000. osvaja prvu nagradu i posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Na državnom natjecanju komornih sastava u Zadru 2004. osvojila je prvo mjesto u kategoriji glasovirskih dua. God. 2000. i 2001. dobila je nagradu fonda Janke Šanjek koju GŠ Blagoje Bersa dodjeljuje svojim najuspješnijim učenicima klavira. Bila je stipendistica Grada Zagreba u periodu od 2000. - 2006. god. Kontinuirano se usavršava na seminarima uglednih pijanista: Eugen Indjić, Roger Muraro, Boris Romanov, Noel Flores.

Uz više nastupa u ciklusima Virtuoso i Mladi za mlade održala je nekoliko solističkih recitala među kojima se ističu koncert u sklopu „Makarskog ljeta 2005.” s tamburašem Jurjem Slipcem i diplomski koncert 2007. u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda. Voditeljica je glazbenih aktivnosti u udruzi Moj svijet i ciklusa Glazbene staze.

 

Dubravka Obad profesorica je scenskog govora i magistar fonetskih znanosti. Ovu predstavu je režirala kao vid istraživanja novih potencijala eklekticizma vrhunske vrijednosti umjetnosti. Istraživač je scenskih izraza kroz svoj rad sa studentima Kazališne akademije i glumcima hrvatskog teatra. Uvijek postoji novo i neistraženo. To novo uvijek donosi dijalektiku sklada uzvišene harmonije.


2. koncert: Tamburaški komorni ansambl „Sv. Marko“

Zagreb, Mala dvorana Vatroslav Lisinski – četvrtak, 10. prosinca 2009.

 

Program:

E. Cossetto:       Arioso

J. Aubert:          Gigue

F. Mendelssohn Bartholdy: Scherzo iz Sna ivanjske noći

A. Corelli:          Concerto grosso op. 12 br. 6

W. A. Mozart:    Uvertira opere Figarov pir

A. Marković:      Križevačka suita

B. Potočnik:       Dohvati crvenu trešnju

 

Solisti:

Juraj Slipac, bisernica

Matija Fortuna, bisernica

Hrvoje Nemec, brač

Marko Bertić, bisernica

 

Iva Ljubičić, Valentina Kezerić, klavir

 

Image here:
Tamburaški komorni ansambl „SV. MARKO“ okupio je Matija Fortuna početkom 2006. godine. Članovi sastava su studenti Muzičke akademije kao i drugih fakulteta koje sjedinjuje ljubav prema tamburi i želja da tamburu predstavljaju u svijetu klasične glazbe. Najznačajniji dosadašnji nastup održali su na natjecanju Twisted Carols organiziranom u sklopu Sajma kulture, te na koncertu ciklusa Virtuoso. 

Članovi sastava su:

 

Marko BERTIĆ, bisernica

Juraj SLIPAC, bisernica

Matija FORTUNA, bisernica

Mihael KONFIC, brač

Ana ACIĆ, brač

Mateja HANŽIĆ, brač

Vice ZIRDUM, bugarija

Krešimir ŠPANIĆ, berde

Toni ZDUNIĆ, čelo

Mateja HRLEC, bisernica

Krunoslav BENKO, brač

 

 

3. koncert: Večer s kompozitoricom - Margareta Ferek Petrić

Zagreb, Mala dvorana Vatroslav Lisinski – četvrtak, 25. ožujka 2010.

 

Program:

M. Ferek Petrić:

Četiri godišnja doba na japanske tekstove, za sopran i klavir

Don´t mess up with Haydn!, za gudački kvartet

Solo, za klavir 

Four Elements, za klavirski kvintet

An den Ethos, za sopran, mezzosopran, 2 violine, 2 viole, violončelo, udaraljke i klavir

 

Izvode:

Gorana Biondić, sopran

Jelena Kordić, mezzosopran

Ivan Zovko, Marija Šverko, violine

Mislav Pap, viola

Nikolina Tičinović, violončelo

Iva Ljubičić, klavir

Josip Konfic, udaraljke

 

Dirigent: Vasilis Tsiatsianis (Grčka)

 

likovni gost: Josip Šarić, akademski slikar - grafičar

-          live painting – slikanje uživo uz glazbu

-          izložba „Fragmenti i čudnovati instrumenti“ u foyer-u Male dvorane

                                   

 

Image here:
Margareta FEREK-PETRIĆ (Zagreb, 1982) studira sedmu godinu kompozicije na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču. Godine 2004. položila je prvi diplomski ispit u klasi prof. Ivana Eröda i nastavila studij u klasi medijske glazbe kod prof. Klausa-Petera Sattlera, a zadnje dvije godine studira u smjeru klasične moderne kompozicije u klasi prof. Chaye Czernowin. Izvedene su joj brojne skladbe: za zbor a' capella, pjesme za sopran i klavir, duo za violinu i klavir, nekoliko komornih djela većeg sastava i 4 stavka za sopran i orkestar, a u poznatom bečkom jazz klubu Porgy and Bess njenu skladbu izvodio je big band. Dobitnica je nagrade za najbolju glazbu u sklopu izložbe dječjih fotografija Child in Time i stipendija Universität für Musik (2005), švicarske udruge Home Suisse (2007) te zaklada Viktor Bunzl i Czibulka (2008.). Zbog raznovrsnih utjecaja iz smjera medijske i ozbiljne glazbe, Margaretin opus obuhvaća djela iz potpuno različitih stilova i drugačije energije.

 


4. koncert: Večer s kompozitorom – Darko Hajsek

Zagreb, Mala dvorana Vatroslav Lisinski – petak, 21.svibnja 2010.

 

Program:

D. Hajsek:        

Pokraj babilonskih rijeka, za zbor, gudački ansambl, orgulje, solo obou i timpane

Mediteraneo, za gitaru i flautu

Španjolska suita, za klavirski kvintet

Sounds from lost in space, za gudački ansambl, trombon i orgulje + video projekcije

 

 

 

Image here:
Darko HAJSEK (Zagreb, 1959.) Klasično gimnazijsko i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu. Studirao je kompoziciju i glazbenu teoriju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Studij kompozicije pohađao je u klasi prof. Stanka Horvata. Od početka profesionalne karijere, prije dvadeset godina, djeluje kao samostalni umjetnik. U dosadašnjem djelovanju ostvario je nekoliko stotina glazbenih djela u rasponu od solističkih, komornih do većih orkestralnih i vokalno-instrumentalnih formi te raznih oblika medijske i multimedijske glazbe, od kojih je većina javno izvedena ili emitirana u Hrvatskoj (K.D. V.Lisinski, HNK Zagreb, HGZ Zagreb...), u više europskih zemalja te širom svijeta. Napisao je glazbu za nekoliko desetaka kazališnih predstava u okviru programa HNK Zagreb, HNK Split, HNK Varaždin te mnoge druge. Od filmskih ostvarenja za koje je skladao glazbu ističu se igrani filmovi "Bogorodica", "Snivaj zlato moje" te niz TV filmova i serija. Od ostalih djela značajan je balet "Mishima", emitiran i na japanskoj televiziji. Veći broj autorovih djela izvođen je putem medija, multimedijalno ili uživo, u Hrvatskoj i u inozemstvu. Posebno se ističe glazba za TV film "We are the...", rađena u sklopu programa Ujedinjenih naroda, koji predstavlja Hrvatsku te za film "Theory of Reflection" nagrađen Grand Prixom na filmskom festivalu u Madridu 2007. godine. Dobitnik je dviju diskografskih nagrada Porin u godini 2000. u kategorijama za najbolji CD soundtrack "Bogorodica" te najbolju skladbu za film, kazalište i TV za skladbu "Noć".

Autorova glazbena koncepcija je postmodernistička i kao takva aktualna u suvremenom svijetu, a predstavlja sintezu širokog spektra glazbenih izražajnih sredstava od renesanse do polifonije, baroknih struktura, klasične forme i razvijene harmonije do avangarde, elektronske i eksperimentalne te popularne i rock-glazbe, kao i autentičnih formi arhaične hrvatske glazbe.

 
« Prethodna   Sljedeća »