NASLOVNICA arrow I JOŠ PONEŠTO arrow Sretna nova 2010.
Sretna nova 2010. PDF Ispis E-mail
Administrator   

 

Božićne blagdane već smo pomalo zaboravili. Prvi radni dani u novoj godini kao i uzbudljiva politička scena koja ne nudi  razloge za pretjerani optimizam, brzo su nas otrijeznili od kratkotrajne novogodišnje opijenosti. Još su koji tjedan svega toga malo pošteđeni oni naši sunarodnjaci koji na alpskim padinama prakticiraju svoje skijaške vještine i troše posljednje ostatke sarme skrivečki prenešene u gepecima preko šengenske granice.

 


Ivo je izbore potisnuo u drugi plan. Pojavio se iznenada, poput viteza spasitelja, elegantan, neodoljiv, odlučan i podsjetio nas na vrijeme svoje mudre vladavine obilježene nadasve demokratičnošću, dosljednošću i tolerancijom neistomišljenika, pa i političkih protivnika. Međutim, na njegovu žalost, a čini se na zadovoljstvo najšire političke javnosti, njegova nasljednica pokazala je sve one osobine koje je morala dobro skrivati svih onih godina provedenih duboko u njegovoj sjeni: odlučnost, hrabrost, razboritost, pa će se on još neko vrijeme moći odmarati, ili će potražiti neki drugi oblik svog političkog djelovanja.

 

A što se tiče izbora..., moramo izaći, to je naša obveza i pravo. A za koga? Pa to već znamo. Uostalom, ne možemo puno ni faliti; nije to ili-ili, crno-bijelo, crveno-crno, ima tu i nekih nijansi...

 

Više me ovih dana brine kako realizirati do kraja započeti ciklus Glazbene staze, projekt udruge Moj svijet, zamišljen kao projekt za promicanje klasične glazbe i za podršku mladim glazbenicima na njihovu putu afirmacije nakon izlaska iz Akademije. Od planirana četiri koncerta održana svu dva. Unatoč svim poteškoćama, uglavnom financijskim, uspješno, kako s organizacijskog, tako i s umjetničkog aspekta.

 

Na navedena dva koncerta, uz još drugih pet u protekloj godini, sudjelovalo je preko 60 izvođača, a događanja je popratilo oko 720 posjetitelja. Glazbene staze su već sada – na polovici sezone – premašile očekivani broj izvođača i predstavile 36 mladih umjetnika, a bodrilo ih je oko 540 slušatelja. Ako se zna kakva je u nas pozicija kulture općenito, a posebno klasične glazbe, ovi brojevi ne bi trebali biti za potcjenjivanje.

 

U svemu tome jedinu ozbiljnu potporu dao nam je Grad Zagreb, koji je platio najam koncertne dvorane. Ministarstvo kulture nije vrednovalo naš program niti dosadašnje rezultate (pet dobrotvornih uspjelih koncerata unatrag tri godine) i nismo se našli na njegovu popisu donacija, a i kod sponzora koji su nas pratili posljednje tri godine (popis na ovim stranicama), a kojima i ovom prigodom hvala, nije se ovoga puta našla stavka za naše potrebe.

 

Unatoč svemu tome, ne gubimo nadu, vjerujemo da ćemo naći rješenje i s optimizmom gledamo naprijed, što i vama želimo, dragi prijatelji.

 

Neka vam je sretna ova 2010. godina.

 

Ur.
 
« Prethodna   Sljedeća »