NASLOVNICA arrow U POTRAZI arrow Dani kršćanske kulture
Dani kršćanske kulture PDF Ispis E-mail
Administrator   

Šesti „Dani kršćanske kulture“ održavaju se od 20. do 30. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, a bogat program i ove godine sadržava četrdesetak različitih događaja

 

Dani kršćanske kulture 2010. nastavljaju tradiciju započetu 2005. godine. I ove godine u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku bogat kulturni i duhovni program obilježava jedanest dana manifestacije kojoj je cilj promicanje i ukazivanje na ona djela, autore i događaje na kojima je izgrađena naša europska kultura i na čijim temeljima stoji i hrvatska baština.

 

U vremenu priprave za Uskrs i manifestacija Dana kršćanske kulture 2010. povest će nas „Za Križem“, zahvaljujući fotografijama Paula Bunčuge koje prikazuju duh petsto godina stare tradicije štovanja ove pučke pobožnosti na Hvaru. Na postajama križnog puta suvremenog života zaustavit ćemo se na izložbi "Veliko DA životu" koja propituje suvremene izazove i ugroze „prava na život“ nerođenoga, ili pak na tribini „Spol: izbor ili dar“ u sklopu koje će sudionici tribine pokušati odgovoriti na još jedno suvremeno goruće pitanje – je li spol darovan ili ga se izabire.

 

Na tribini „Alternativna medicina i kršćanstvo“ dr. sc. fra Josip Blažević progovorit će o sveprisutnom fenomenu utjecanja alternativnim metodama liječenja i iscjelitelja, a o „teologiji tijela“ i izazovima koji se javljaju na tom polju nazočnima će u sklopu tribine govoriti mr. sc. don Damir Stojić, studentski kapelan Zagrebačke nadbiskupije, koji je o teologiji tijela studirao u SAD-u.

 

Bogat filmski program najvećim dijelom obilježava Svećeničku godinu: „Manji brat fra Bonaventura Duda“, „Slavljenički život za Boga“, „Bl. Augustin Kažotić“, „Moja tramuntana“..., a obilježit će ga i ruski klasik „Andrej Rubljov“ Andreja Tarkovskoga te „Otok“ Pavela Lungina.

 

Koncertni dio programa također će biti vrlo zanimljiv, a ovogodišnji program će obogatiti i Koncert duhovne šansone kao svojevrsna novost u programu.

 

Dani kršćanske kulture ove godine otvaraju i vrata velikih kulturnih institucija grada Splita: Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i Galerije Meštrović ukazujući na stoljetne duhovno-kulturne spone između svjetovnog i profanog, društvenog i duhovnog, a o jednom takvom iznimnom primjeru pomirenja i življenja svjetovnog i profanog svjedoči i ovogodišnji dobitnik nagrade „Andrija Buvina“, koja se tradicionalno dodjeljuje u sklopu manifestacije za izniman doprinos kršćanskoj kulturi - Rene Medvešek.

 

Zanimljiv i vrijedan program ponuđen je i publici u Dubrovniku i Šibeniku. Dubrovački program Dana kršćanske kulture započinje tradicionalnim Križnim putem na Srđ koji predvodi dr. sc. mons. Želimir Puljić, a nastavlja se likovnom izložbom akademske slikarice mr. sc. Ivane Jovanović-Trostmann. Uz projekcije filmova dubrovačke Dane kršćanske kulture obilježit će i korizmeni koncert Katedralnih madrigalista kojim će program biti završen. Dani kršćanske kulture u Šibeniku ugostit će izložbu fotografija iz života Majke Terezije „Budi moje svjetlo“ fotografa Zvonimira Atletića, a u sklopu manifestacije bit će predstavljena i knjiga pjesama don Stipe Perkova „Nizbrdicom uzbrdo“. U sklopu šibenskog programa bit će prikazan i film „Mučenik vlč. Ivan Burik“ o svećeniku ubijenom u Domovinskom ratu, a program će završiti korizmenim oratorijem „Klapska muka“ mo. Ljube Stipišića Delmate.

 

Manifestacija Dana kršćanske kulture i ove će godine kroz jedanaest dana, s četrdeset različitih događaja u tri grada, okupiti dvjestotinjak sudionika i na tisuće posjetitelja. Kao i prethodnih godina svi su sadržaje manifestacije besplatni, ulaz slobodan, a svi dobrodošli! 

Detaljan program manifestacije dostupan je na www.danikrscanskekulture.info.

 

Jelena Hrgović

Tajnica i voditeljica Tiskovnog ureda Dana kršćanske kulture

 
« Prethodna   Sljedeća »