NASLOVNICA arrow GLAZBENE STAZE arrow Glazbene staze: Sezona 2010./2011.
Glazbene staze: Sezona 2010./2011. PDF Ispis E-mail
Administrator   

Ciklus Glazbene staze

 

Sezona 2010./2011.

 

1. koncert: Señor Joaquín i druge priče, utorak 5. listopada 2010.

2. koncert: Tamburitzza, utorak 7. prosinca 2010.

3. koncert: Night in Paris, četvrtak 24. ožujka 2011.

4. koncert: Na rubu klasike, srijeda 15. lipnja 2011.

 

Mala dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, u 20 h

 

 

Izvode: Ansambl Con Fusia & friends

 

Pokrovitelj: Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport

 

Sponzori:      Triglav osiguranje d.d.

Studiorama – dizajn studio

 

Medijski pokrovitelj: www.kamo.hr

 

 

1. koncert: Señor Joaquín i druge priče

 

Mala dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb – utorak 5. listopada 2010. u 20 sati

 

Ansambl Con Fusia & Tomislav Ribičić, gitara

posebna gošća: Edina Pličanić, balerina

 

 

Program:

 

Giuseppe Tartini: Sinfonia pastorale, za klavirski kvintet

Luigi Boccherini: Kvintet br.1 u D-duru za gudački kvartet i gitaru, G 445

Antonio Vivaldi: Koncert u D-duru, za gudački kvartet i gitaru

Dámaso Zabalza: Aritzari, za klavirski kvintet

Manuel Fernández Caballero: El Señor Joaquín, za klavirski kvintet


Tomislav RIBIČIĆ (Zagreb, 1976.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Darka Petrinjaka, a magistrirao i doktorirao na Hochschule für Musik Leopold Mozart u Augsburgu u razredu Franza Halasza. Održao je brojne solističke a u suradnji s međunarodno priznatim glazbenicima i mnoge komorne koncerte. Nastupao je diljem Hrvatske: na Glazbenim večerima u Sv. Donatu, Osječkom kulturnom ljetu, Splitskom kulturnom ljetu, Vukovarskom festivalu komorne glazbe, i u inozemstvu: Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji i Italiji. Član je gitarističkog kvarteta s vodećim svjetskim lutnjistom Edinom Karamazovim, te gitaristima Darkom Pelužanom i Srđanom Berdovićem. Od 2006. pročelnik je Odsjeka za gitaru i gudače te profesor na Glazbenoj školi Pregrada.

 

 


Edina PLIČANIĆ rođena je 1977. godine u Zagrebu, gdje je završila gimnaziju i Srednju školu za klasični balet. Prvakinja je Baleta HNK u Zagrebu čiji je član od 1994. godine.

Za ostvarene uloge dobila je brojne nagrade:

Nagrada Ana Roje za uloge u baletima Labuđe jezero, Coppelia, Tko je ugasio svjetlo, Četiri godišnja doba te za uloge u opernim predstavama Hovanščina i Aida, 2001. godine,

Nagrada hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladom umjetniku do 28 godina za ulogu Julije u baletu Romeo i Julija, 2003. godine,

Nagrada hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladom umjetniku do 28 godina za ulogu Odette/Odilije u baletu Labuđe jezero, 2005.godine,

Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u Baletu - za ulogu Aurore u predstavi Trnoružica Dereka Deanea, 2007.

Nagrada Ana Roje za ulogu Marguerite Gauthier u baletu Dama s kamelijama Alexandrea Dumasa sina-Carla Davisa-Dereka Deanea, 2010.

 

 

 

2. koncert: Tamburitzza

 

Mala dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb – utorak 7. prosinca 2010. u 20 sati

 

Duo Iva Ljubičić, klavir i Juraj Slipac, bisernica

Kvartet Corona

Tamburaški ansambl sv. Marko

 

Program: A. Cigankov, N. Rota, K. Barron, V. Cosma, J. Bock, E. Morricone, C. Corea, B. Benini

Iva Ljubičić i Juraj Slipac čine jedinstveni duo ove vrste u Hrvatskoj, a možda i šire. Neobičan spoj klavira i tambure bisernice već je na prvom zajedničkom nastupu 2002. godine 'zarazio' dvoje mladih glazbenika. Njegujući muzikalnost dva, naoko, nespojiva instrumenta ostvarili su niz uspješnih nastupa u Zagrebu, Križevcima, Makarskoj, a zajedno sa sopranisticom Ksenijom Sanjković nastupili su na turneji u Švicarskim gradovima Bernu, Luzernu i Thunu. Iva i Juraj su proteklih godina surađivali sa brojnim umjetnicima, između ostalih i primadonom Ivankom Boljkovac, no i sa mnogo mladih glazbenika koji tek traže svoje puteve slave.

 

Kvartet Corona osnovan je 2008. godine kao prošireni duo Petra Ćulibrka (klavir) i Filipa Novosela (brač), studenata Muzičke akademije u Zagrebu. Pridružuju im se Krunoslav Gabaj na berdi i Robert Nikolić na bugariji. Kvartet njeguje filmsku, gipsy i jazz glazbu. Svoj prvi nastup imali su u Vinkovcima na 10. Tamburaškom memorijalu Hrvoja Majića. Ono što ovaj kvartet čini neobičnim i zanimljivim je prvenstveno njihov sastav kojeg čine brač, bugarija i berda – tamburaški instrumenti u kombinaciji sa klavirom. No osim ovog neobičnog spoja klavira i tambure, jedna od bitnih karakteristika ovog kvarteta su i izvrsno osmišljeni aranžmani koje rade Petar Ćulibrk i Filip Novosel. Kvartet je 8. studenog 2009. održao svoj prvi samostalni koncert u dvorani glazbene škole Slavonski Brod. Snimka tog koncerta poslužila je kao materijal za njihov prvi CD pod nazivom Live in Slavonski Brod koji je ovih dana izdan u izdavačkoj kući Menart.

 

Tamburaški ansambl Sv. Marko osnovan je u rujnu 2005. godine. Članovi ansambla su sadašnji i bivši svirači Komornog sastava tambura Glazbene škole Alberta Štrige, studenti Muzičke akademije u Zagrebu, studenti drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te instrumentalisti na tamburi glazbenih, ali i drugih profesija. Matija Fortuna osnovao je taj ansambl s idejom promicanja tambure kao solističkog i orkestralnog instrumenta na području klasične glazbe. Prvi nastup još tada bezimenog ansambla, bio je u prosincu 2005. godine na natjecanju u Božićnom muziciranju - Twisted Carols, u organizaciji SC – a, gdje su osvojili drugu nagradu. Nastupili su i 2006. godine na koncertu unutar ciklusa Virtuoso, posvećenog hrvatskim skladateljima. Njihov dosadašnji najznačajniji uspjeh su dva prošlogodišnja cjelovečernja koncerta održana u Zagrebu i Križevcima upravo u sklopu Glazbenih staza. Na tim koncertima ansambl se predstavio u velikom sastavu od gotovo trideset izvođača i sa nekoliko svojih istaknutih solista virtuoza.

 

 

3. koncert: Night in Paris

 

Mala dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb – četvrtak 24. ožujka 2011. u 20 sati

 

Ansambl Con Fusia & Vedrana Zrnić, sopran

Zbor Capella juris, dirigent: Jurica Petar Petrač 

posebni gosti:

Đorđe Kukuljica, glumac

Petar Popijač, student kiparstva ALU       

 

Program:

Gabriel Fauré: Klavirski kvintet u d-molu op.89

Ernest Chausson: Chanson perpétuelle (za sopran i klavirski kvintet)

Joseph Kosma: Uglazbljeni stihovi Jacques Prévert-a (za sopran, klavir i glumca)

Yann Tiersen/ Mia Pap: Glazba iz filma Amelie (aranžman za komorni ansambl)

 

Vedrana Zrnić studentica je završne godine studija solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vlatke Oršanić. Od 1995. godine članica je i solistica Mješovitog pjevačkog zbora INA. Pet godina pjevala je u klapi Cesarice. S oba ansambla održala je mnogobrojne nastupe u zemlji i inozemstvu (Slovenija, Austrija, Italija, Francuska, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska, Kanada i dr.), među kojima niz solističkih, te često u suradnji s amaterskim i profesionalnim instrumentalnim ansamblima. Surađivala je s Hrvatskim komornim orkestrom i Zagrebačkom filharmonijom. Sa svim navedenim ansamblima snimila je nekoliko nosača zvuka.

Tijekom proteklih pet godina u suradnji s baritonom Bojanom Pogrmilovićem te pijanisticom Lanom Bradić osmislila je i održala niz koncerata vrlo raznolikih programa u Hrvatskoj i inozemstvu.

Surađivala je s dirigentom Mladenom Tarbukom: u izvedbi ciklusa pjesama R. Wagnera „Wesendonck Lieder“, te kao Druga Dama u operi „Čarobna frula“ W. A. Mozarta.

Usavršavala se na seminarima renomiranih profesora pjevanja: Marvin Keenze, Gerhard Zeller, Norma Enns, Ank Reinders. Suradnica je Zbora Hrvatske radio televizije.

 

Đorđe Kukuljica rodio se u Beogradu 1973. Osnovnu i srednju školu te prvu godinu glume završio je u rodnom gradu.

Godine 1993. upisuje studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Neve Rošić. Godine 1995. u GDK Gavella igra ulogu Piera u predstavi "Dundo Maroje", u režiji K. Dolenčića te od listopada iste godine postaje stipendist tog kazališta.

U svibnju 1997. učestvuje u predstavi "Mizantrop" J. B. Molliera, u režiji P. Večeka, igrajući ulogu Markiza Clitandrea. Slijedi "Zimska priča" W. Shakespearea u režiji D. Farra, "Od jutra do ponoći" Kaisera, u režiji B. Baletića, "Kultura u predgrađu" Roberta Perišića, u režiji M. Živkovića i radionica scenskog govora Dubravke Obad "Razgovor o stablima". U GDK Gavella sudjeluje i monodramom M. Krleže "Hrvatski Bog Mars" s kojom je diplomirao na ADU u Zagrebu kod prof. Zlatka Crnkovića. Slijede "Ospice" I. Vidića, u režiji K. Dolenčića i "Zoološka priča" E. Albya, u režiji S. Brankova.

Gostovao je na Ljetnim igrama u predstavi "Dundo Maroje" M. Držića, u režiji I. Kunčevića; u Teatru Ulysses u predstavi P. Weissa "Marat Sade", u režiji L. Udovički te u HNK u Osijeku u predstavi "Nasrtaji na njen život", u režiji N. Delmestre.

 

Capella juris, pjevački zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu, svoj je glazbeni put započeo u svibnju 2006. godine na inicijativu prof. Wolfganga Ruscha i prof.dr.sc. Ive Josipovića. Zbor se sastoji od četrdesetak članova, studenata i prijatelja Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U svoje četiri godine postojanja Zbor je održao osam samostalnih koncerata u Zagrebu i Varaždinu, tridesetak „gaža“ i četiri natjecanja osvojivši razne nagrade (Zagreb 2008. – brončana plaketa; Ohrid, Makedonija 2009. – brončana plaketa; Zagreb 2010. – srebrna plaketa; Prag 2010.- srebrna plaketa) od kojih se ističe posebna nagradu žirija za najbolju izvedbu suvremene kompozicije u Pragu 2010. godine (I.Kuljerić: Crn Bel). Capella juris njeguje repertoar od renesansnih madrigala do suvremene, narodne glazbe, domaćih i stranih autora. Od 2008. godine zbor vodi prof. Jurica Petar Petrač.


Jurica Petar Petrač, prof. (Zagreb, 1985.) diplomirao je glazbenu teoriju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u veljači 2009. godine. Istovremeno upisuje i studij povijesti umjetnosti te etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je na trećoj godini studija. Sa 17 godina osniva i Mješoviti pjevački zbor ''Capella miércoles'', koji vodi već 7 godina i djeluje u crkvi sv. Kvirina na Pantovčaku. Od 2008. godine, nakon prvobitnog pjevačkog sudjelovanja, postaje glazbeni voditelj zbora ''Capella juris'', a od 2011. glazbeni voditelj oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu, ''Cantores Santi Marci''. Trenutno predaje glazbene teoretske predmete u GŠ Blagoja Berse u Zagrebu. 
 
 
Petar Popijač (Varaždin, 1988.) student je četvrte godine kiparskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija sudjelovao je na brojnim grupnim izložbama, likovnim radionicama i kolonijama, a 2010. ostvario je i prvu samostalnu izložbu „Petar Popijač – radovi s akademije“ u Galeriji umjetnina Zabok. 2008. godine za uspjehe je nagrađen stipendijom Sveučilišta u Zagrebu. Za svoja djela kaže:
„Nastojim da moja djela upućuju na optimizam, da zrače životnošću i inspiracijskim zanosom te umjetničkom dojmljivošću... Važno mi je da kod mojih radova bude naglašena duhovnost, poetičnost života, određena težnja prema idealnom.“

 

 

4. koncert: Na rubu klasike

 

Mala dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb – srijeda 15. lipnja 2011. u 20 sati

 

Mandolinski ansambl Da Capo Split

Ivana Kenk-Kalebić
Sandra Katunarić
Tomislav Kalebić
Stipan Popović

i

Juraj Slipac, tambura bisernica
Iva Ljubičić, klavir
Nikolina Tičinović, violončelo

Scenografija: Ivana Mrčela i Marija Adrić, studentice Likovne akademije u Zagrebu

 

Program:       

R. Calace, I.Albeniz, B. Szordikowski, C. Mandonico, A. Loskutov,  B. Godard, T. Kalebić, V. Sunko...

Mandolinski kvartet "Da Capo" Split osnovan je 1997. godine. Dugo je djelovao pod umjetničkim ravnanjem danas nažalost preminulog M° Marina Katunarića, najvećeg pedagoga glazbe i buditelja mandolinističke "žice" na području Dalmacije.

Kvartet je od samih početaka bio sudionik brojnih domaćih i stranih mandolinističkih festivala na kojima je redovito ostvarivao najviše nagrade. Među njima ističu se nastupi na hrvatskom festivalu mandolinista "Mandolina Imota" te na Međunarodnom festivalu mandolinista "Giacomo Sartori" u Ali (Italija).

Osim brojnih gostovanja diljem Dalmacije, kvartet je 2006. nastupio i na nacionalnim danima mandoline u Italiji (Vittorio Veneto i Venezia), a u posljednje vrijeme, od 2010. redovito sudjeluje u radu udruge „MAG“-Split (Mladi akademski glazbenici) sa koncertima u Muzeju grada Splita i Foyeru HNK-Split.

Ovaj neobični ansambl u svom širokom opusu izvodi djela Bacha, Mozarta, Vivaldija, Telemanna, Pachelbela, Calacea, Sartoria, Joplina, Sorkočevića, Mandonica, Kalebića i Šunka. Rasponi se kreću od renesanse, klasike, baroka pa sve do modernističkih smjerova jazza, bluesa, rocka stvarajući tako lepezu za sve generacije štovatelja glazbe.

Članovi kvarteta su Ivana Kenk-Kalebić (prof. mandoline), Sandra Katunarić (studentica mandoline na konzervatoriju "Giuseppe Verdi" u Milanu i umjetničkoj akademiji u Splitu), Tomislav Kalebić (prof. glazbene kulture) i Stipan Popović (prof. gitare).  
 
« Prethodna   Sljedeća »