Vitamini i zdravlje |
Administrator | |
O ulozi vitaminskih pripravaka na zdravlje
Vitamini i minerali su tvari potrebne za sve fiziološke procese u organizmu. Najvećim dijelom se ne mogu sintetizirati u čovjekovu organizmu, nego se moraju unositi hranom i vodom. Smatra se da se normalnom, uravnoteženom i raznovrsnom prehranom osiguravaju potrebe organizma za tim tvarima. Male količine pojedinih vitamina mogu se sintetizirati u organizmu, poput vitamina D (pod utjecajem Sunčevih zraka) i vitamina K i H , uz pomoć crijevne mikroflore, te vitamina B3 iz amino – kiseline - triptofana, koju moramo unijeti hranom.
U nekim stanjima, kao što su razdoblje rasta, oporavak od bolesti, trudnoća, dojenje i stres, povećane su potrebe za vitaminima, što se osigurava ili povećanim unosom hrane, ili posebnih dijetnih ili vitaminskih pripravaka.
Od ukupno 13 vitamina za koje znamo, jedna je skupina topiva u vodi, a druga u mastima. U prvu skupinu, vitamine topive u vodi, spadaju vitamin C, vitamini B kompleksa, vitamin H i pantotenska kiselina. Mogućnost nastanka hipovitaminoze je vrlo mala, ali s obzirom na to da se suvišak lako izlučuje putem mokraće, važan je njihov unos u svakodnevnim obrocima.
VITAMIN C - sudjeluje u sintezi kolagena - vezivnog tkiva, pospješuje apsorpciju željeza iz hrane, djeluje kao antioksidans, te jača imunološki sustav. Najviše se nalazi u voću i zelenom povrću (limun, naranča, šipak, kupus, paprika, peršin, rajčica). Nedostatak vitamina C izaziva bolest skorbut, koja se očituje krvarenjima, promjenama na vlasištu, upalom desni i sporijim cijeljenjem rana.
VITAMINI B KOMPLEKSA - B1, B2, B3, B6, folna kiselina, B12, vitamin H i pantotenska kiselina - nužni su za pretvorbu ugljikohidrata, masti i proteina u energiju, kao i za njihovo korištenje, izgradnju i obnavljanje tjelesnih tkiva. Namirnice koje su izvor vitamina su pivski kvasac, žitarice, meso, riba, jaja, tamno zeleno povrće, grah i grašak. Nedostatak vitamina B kompleksa može dovesti do ozbiljnih posljedica kao što su poremećaji živčanog sustava, mentalna konfuzija, poremećaj rada srca, probavne smetnje, ispucala i ljuskava koža i teška anemija. U skupinu vitamina topivih u mastima spadaju vitamini A, D, E i K. Poremećaj apsorpcije masti iz crijeva dovest će do manjka tih vitamina.
VITAMIN A - bitan je za dobar vid, za zdravlje i ljepotu kože, rast, reprodukciju i održavanje životnih funkcija. Glavno skladište tog vitamina je jetra.
VITAMIN D - jednim dijelom proizvodi se u organizmu uz pomoć Sunčevih zraka, a preostali dio se unosi hranom. Pomaže mineralizaciju kosti tako što potiče iskorištavanje kalcija i fosfata iz probavnog trakta. Za stvaranje aktivnog oblika vitamina D potrebni su zdrava jetra i bubrezi. Namirnice koje su izvor vitamina su mlijeko, riba, žitarice itd.
VITAMIN E je antioksidans - uništava slobodne radikale kisika u tijelu koji su štetni. Nalazi se u većim količinama u svakodnevnoj prehrani. Nedostatak pogađa najčešće živčani sustav i crvene krvne stanice.
VITAMIN K je važan za procese zgrušavanja krvi. Nastaje u probavnom sustavu pod utjecajem crijevne bakterijske flore, a obnavlja se u jetri.
Smatra se da normalna prehrana osigurava dovoljnu količinu vitamina i da nije potrebno preventivno uzimanje vitaminskih preparata protiv prehlade i gripe te za jačanje imuniteta i slično.
Međutim, nije mali broj stručnjaka koji zagovaraju upravo suprotno, pa se u literaturi, pogotovo onoj koja se nalazi na kioscima, mogu pročitati različite smjernice o vitaminskoj terapiji svih mogućih bolesti, što naravno treba uzeti s velikom rezervom. Samo se kombinacijom pravilne i raznovrsne prehrane, uz redovitu tjelovježbu, dovoljno opuštanja i sna, što sve skupa zovemo zdravim životom, može postići dobar preventivni efekt u srazu s virozama u zimsko vrijeme.
Prije njihove upotrebe potrebno je savjetovanje s liječnikom, jer čak i višak nekog vitamina ili minerala može imati štetno djelovanje
Dr. Kata Tičinović, Poliklinika Sunce Zagreb , Iz revije „Zdrav život“
|
« Prethodna | Sljedeća » |
---|