NASLOVNICA arrow GLAZBENE STAZE arrow Osvrt na koncert Seńor Joaquín i druge priče...
Osvrt na koncert Seńor Joaquín i druge priče... PDF Ispis E-mail
Administrator   

  

 

...Koncert je bio izvrstan. Moju ženu M. i mene oduševio je ne samo izbor djela koja ste svirali i način na koji ste ih izveli, nego i nekakva diskretna ljupkost i finoća uronjeni u veselje sviranja - koji su izbijali iz cijelog događaja.Obzirom na reakciju publike, čini mi se da su i ostali doživjeli isto ili slično. Čestitke svima! Boris

 

 

Prvi koncert pod intrigantnim nazivom Señor Joaquín i druge priče... u II. sezoni Ciklusa Glazbene staze održan je u utorak 5. listopada 2010. u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

 

Na programu su bila izabrana djela Tartinija, Vivaldija, Boccherinija i španjolskih majstora, a izvođači ansambl Con Fusia, kojega čine gudači Ivan Zovko, Marija Šverko, Nikolina Tičinović, Mislav Pap i pijanistica  Iva Ljubičić, s gostima gitaristom Tomislavom Ribičićom i primabalerinom HNK iz Zagreba Edinom Pličanić. Sa svojim izabranim platnima predstavila se mlada slikarica sa svježom diplomom Likovne akademije Zagreb Dana Kralj.

 

Da je kojim slučajem koncertu nazočio netko od pozvanih iz velikih medija koji prate glazbena zbivanja ne bi mogao ne primjetiti da je dvorana bila gotovo puna, da je u njoj, i na pozornici i među posjetiteljima, većinom mladima, cijelo vrijeme vladalo posebno ozračje empatije, bliskosti i radosti.

 

Nije smetalo ni izražavanje zadovoljstva i podrške između stavaka, niti poneko zujanje mobitela. Anasmbl Con Fusia, osnovan pred dvije godine pokazao je da su početničke teškoće daleko iza njih i posjetitelji su mogli uživati u zreloj i nadahnutoj interpretaciji brižno izabranih bisera glazbene  literature, u što se odlično uklopio gitarist Ribičić i suptilnošću zvuka i viruoznošću od prve osvojio simpatiju publike. Prima balerina Edina Pličanić, iako zbog lagane ozljede nije mogla izvesti planirane točke, samom svojom pojavom na pozornici i nastupom s kastanjetama, mnogostruko je pojačala inače fino ozračje koje je vladalo dvoranom.

 

Publika je sa simpatijom primila pokušaje glazbenika s verbalnom komunikacijom, i pokazalo se da poneka informacija o samom djelu ili skladatelju, ili okolnostima u kojima je djelo nastalo, a uglavnom se radi vrlo zanimljivim sadržajima, može pomoći boljem razumijevanju glazbene misli i učiniti cijeli program zanimljivijim.

 

Sat i pol muziciranja prošlo je kao trenutak. Dugotrajnim aplauzom i uzvicima oduševljenja publika je izmamila posebno zanimljiv dodatak. Lijepa večer je nastavljena ugodnim druženjem publike i umjetnika u predvorju dvorane. Bila je to prigoda za čestitke i zahvale umjetnicima na prekrasnoj večeri. Posebno su im bile zanimljive one od inspicijenata (koje i nije baš lako zaslužiti, jer je slušanje njihova svakodnevna radna obveza), da su uživali u programu.

 

Bila je to i prigoda za rasprave o umjentosti, o glazbi, posebno o klasičnoj: ima li ona šanse, ili nema, ima li ikakvu perspektivu u ovom vremenu vladavine nekih drugačijih sadržaja i vrijednosti, kada se samo senzacijom i grubom provokacijom pokušava skrenuti pozornost i osvojiti mjesto pod suncem. Ova večer, čini se, ostavlja neke nade.

 

A.B.

 

Ako želite više znati o programu,  o izvođačima, o ciklusu Glazbene staze i oranizatoru Moj svijet  kliknite na kategoriju: GLAZBENE STAZE

 

 

I evo jednog maila organizatoru, koji govori više od svega

 

Iva,

Koncert je bio izvrstan. Moju ženu M. i mene oduševio je ne samo izbor djela koja ste svirali i način na koji ste ih izveli, nego i nekakva diskretna ljupkost i finoća uronjeni u veselje sviranja - koji su izbijali iz cijelog događaja.

Obzirom na reakciju publike, čini mi se da su i ostali doživjeli isto ili slično.

Čestitke svima!

Boris

 

 

Pozivamo vas na

koncert

 

II. sezona Ciklusa Glazbene staze

 

  1. koncert: Señor Joaquín i druge priče

 


   

Ansambl Con Fusia & Tomislav Ribičić, gitara

posebna gošća: Edina Pličanić, balerina

 

Studenti Likovne akademije u Zagreb

 

Mala dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb – utorak 5. listopada 2010. u 20 h

 

 

 

 

*                  *                     *

 

Program:

 

Giuseppe Tartini: Sinfonia pastorale, za klavirski kvintet

 

Antonio Vivaldi: Koncert u D-duru, za gudački kvartet i gitaru

 

Dámaso Zabalza: Aritzari, za klavirski kvintet

 

Manuel Fernández Caballero: El Señor Joaquín, za klavirski kvintet

 

Luigi Boccherini: Kvintet br.1 u D-duru za gudački kvartet i gitaru, G 445

 

 

Ansambl Con Fusia:

Ivan Zovko, violina

Marija Šverko, violina

Mislav Pap, viola

Nikolina Tičinović, violončelo

Iva Ljubičić, klavir

 

Cijena ulaznice 40 kn, za đake, studente i umirovljenike 50 % popusta.

 

 

 

Pokrovitelj:      Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport

Sponzori:        Triglav osiguranje d.d., STUDIORAMA – dizajn studio, Maraska d.d.

Medijski pokrovitelj: www.kamo.hr

 

 

 

Ciklus Glazbene staze u organizaciji udruge Moj svijet, koji započinje svoju drugu sezonu, nastavlja  prema već prokušanoj i uspješnoj  matrici uvijek novih i originalnih  glazbeno –scenskih događanja  sa zajedničkom prezentacijom različitih  vidova umjetnosti – lijepe glazbe, lijepe riječi, pjesme, plesa, glume... sa  ciljem  afirmacije istinske umjetnosti,  predstavljanja mladih darovitih  umjetnika i njihova  poticanja na stvaralaštvo i suradnju.

 

Glazbene staze, koje već potvrđuju svoju životnost i smisao,  što se najbolje očituje u tome da se već na  prvom koncertu u ovoj sezoni  zajedno pojavljuju mladi umjetnicii, koji se još do jučer nisu ni poznavali; povezala ih je i zbližila  ljubav prema umjetnosti, koja se, mada nježna i osjetljiva, pokazuje jačom od svih prepreka koje  se u ovim našim dellikatnim društvenim prilikama pojavljuju na svakom koraku.

 

Señor Joaquín i druge priče, naziv je prvog koncerta ovogodišnjeg ciklusa na kojem ćete, uz već poznate članove ansambla Con Fusia, imati priliku vidjeti rasplesanu primabalerinu HNK, već afirmiranog virtuoza na gitari te uživati u pogledu na zanimljiva i obećavajuća slikarska platna studenata Likovne akademije.

 

                                                 *                     *                     *

 

 

O izvođačima:

 


Tomislav RIBIČIĆ (Zagreb, 1976.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Darka Petrinjaka, a magistrirao i doktorirao na Hochschule für Musik Leopold Mozart u Augsburgu u razredu Franza Halasza. Održao je brojne solističke a u suradnji s međunarodno priznatim glazbenicima i mnoge komorne koncerte. Nastupao je diljem Hrvatske: na Glazbenim večerima u Sv. Donatu, Osječkom kulturnom ljetu, Splitskom kulturnom ljetu, Vukovarskom festivalu komorne glazbe, i u inozemstvu: Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji i Italiji. Član je gitarističkog kvarteta s vodećim svjetskim lutnjistom Edinom Karamazovim, te gitaristima Darkom Pelužanom i Srđanom Berdovićem. Od 2006. pročelnik je Odsjeka za gitaru i gudače te profesor na Glazbenoj školi Pregrada.

 

 

Edina PLIČANIĆ rođena je 1977. godine u Zagrebu, gdje je završila gimnaziju i Srednju školu za klasični balet. Prvakinja je Baleta HNK u Zagrebu čiji je član od 1994. godine.

Za ostvarene uloge dobila je brojne nagrade:

Nagrada Ana Roje za uloge u baletima Labuđe jezero, Coppelia, Tko je ugasio svjetlo, Četiri godišnja doba te za uloge u opernim predstavama Hovanščina i Aida, 2001. godine,

Nagrada hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladom umjetniku do 28 godina za ulogu Julije u baletu Romeo i Julija, 2003. godine,

Nagrada hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladom umjetniku do 28 godina za ulogu Odette/Odilije u baletu Labuđe jezero, 2005.godine,

Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u Baletu - za ulogu Aurore u predstavi Trnoružica Dereka Deanea, 2007.

Nagrada Ana Roje za ulogu Marguerite Gauthier u baletu Dama s kamelijama Alexandrea Dumasa sina-Carla Davisa-Dereka Deanea, 2010.

 

 

Stalni ansambl Ciklusa Glazbene staze:

Ansambl Con Fusia:

            Ivan Zovko, violina                                                    

Marija Šverko, violina

            Mislav Pap, viola

Nikolina Tičinović, violončelo

Iva Ljubičić, klavir

 

Ansambl Con Fusia čine pet mladih akademskih glazbenika koji su se okupili sa željom da stvore nešto novo, lijepo i drugačije. Istraživanje glazbenih prostranstava, novih mogućnosti izražavanja, ujedinjavanje svih umjetnosti i povezivanje svega vrijednoga u jednu cjelinu, njihova je osnovna ideja. Njihovi različiti temperamenti, osobnosti i ukusi čine ih ponekad malo konfuznima, ali zbog iznimne želje i radosti zajedničkog muziciranja te entuzijazma koji dijele oni su u konačnici ipak prava fuzija.

 

 

 

Ivan Zovko (Zagreb, 1984) diplomirao je violinu 2006. na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Gorana Končara. Nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist te kao član komornih ansambala i orkestara. Sa kvartetom Muzičke Akademije snimio je 2005. CD u izdanju Hrvatskog glazbenog zavoda. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, orkestrom HNK, Hrvatskim komornim orkestrom, Omladinskim simfonijskom orkestrom jugoistočne Europe, Međunarodnim simfonijskim orkestrom mladih glazbenika YMISO i Zagrebačkom filharmonijom. Dobitnik je brojnih visokih nagrada i priznanja na raznim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i stipendije Grada Zagreba. Održao je samostalne koncerte u Zagrebu, Cavtatu, na Šipanu i na Visu. Usavršavao se kod  G. Košute, R. Lorkovića, M. Dešpalj-Begović, I. Straussa, O. Shourgota te Z. Brona.

 

Marija Šverko (Pula, 1983) diplomirala je violinu 2006. na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Tonka Ninića. Iste godine  upisala je umjetničko usavršavanje u klasi prof. Oresta Shourgota i zaposlila se kao profesorica violine u glazbenoj školi. Redovito održava solističke koncerte, a ostvarila je i velik broj nastupa kao komorni glazbenik te kao član raznih orkestara: Internacionalni simfonijski orkestar mladih glazbenika YMISO, Opera HNK, Orkestar Nota bene Zagreb, Hrvatski komorni orkestar, Simfonijski orkestar mladih Jugoistočne Europe. 2008. je održala niz zapaženih solističkih koncerata u Dalmaciji te u Zagrebu u sklopu Tribine Darko Lukić. Pod pokroviteljstvom istarske županije snimala je za CD mladih istarskih talenata.

 

Mislav Pap (Zagreb, 1985) diplomirao je violu 2008. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ante Živkovića.  Na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe 2001. , 2002. i 2003. osvojio je prve nagrade u disciplini klasičnih komornih sastava, a 2002. drugu nagradu u disciplini viola. Tijekom školovanja usavršavao se na mnogim majstorskim tečajevima i svirao u nekoliko značajnih orkestara: YMISO (Young musicians internatinal symphony orchestra), ZOKOR (Zagrebački omladinski komorni orkestar) i u Bečkoj filharmoniji mladih glazbenika. Od 2007. godine stalni je član Zagrebačkog komornog orkestra.

 

Nikolina Tičinović (Zagreb, 1980) magistrirala je violončelo 2007. na Sveučilištu "Mozarteum" u Salzburgu u klasi prof. Dankwarth Gahl. Tijekom školovanja ostvarila je niz zapaženih nastupa među kojima se ističu dva solistička s orkestrima "Symphonisches Ensemble München" 2003. godine i "Orchesterprojekt 04" 2004. godine. Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga G. Neiva-Tavarresa, L. Schönfeld, N. Ruževića i M. Hornsteina. Svirala je s orkestrima Junge Philharmonie Salzburg, Junge Philharmonie Wien, Symphonietta da Camera, Orchesterprojekt 04, Orkestar Alpe-Adria. Aktivno nastupa kao solist te kao član komornih sastava diljem Hrvatske. Trenutno radi kao profesor violončela u Glazbenom učilištu "Elly Bašić" u Zagrebu te kao profesor komorne glazbe u GŠ "Ferdo Livadić" u Samoboru.

 

Iva Ljubičić (Split, 1985) diplomirala je klavir 2007. na Muzičkoj  akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavice Gvozdić. Trenutno je na studiju usavršavanja, a istodobno radi i kao profesorica klavira u GŠ Pavla Markovca u Zagrebu. Tijekom školovanja osvojila je brojne visoke nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima pijanista. Bila je stipendistica Grada Zagreba u periodu od 2000. - 2006. Kontinuirano se usavršava na seminarima uglednih pijanista – E. Indjić, R. Muraro, B. Romanov, N. Flores. Ostvarila je nastupe diljem Hrvatske i u inozemstvu. Predstavila se u nekoliko navrata u ciklusima Virtuoso i Mladi za mlade kao i u nekoliko televizijskih emisija. Osim što nastupa solistički, bavi se i komornim muziciranjem, surađuje s brojnim mladim glazbenicima i dramskim umjetnicima. Voditeljica je Ciklusa Glazbene staze.

 

 

Umjetnički suradnici:

 

Vilena Vrbanić (Zagreb, 1986.) studentica je završne godine muzikologije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Umjetnički je suradnik ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije Virtuoso za koji piše programske knjižice i sudjeluje u organizaciji posljednjih pet sezona. Programske knjižice piše i za koncerte Hrvatskog baroknog ansambla, a surađivala je i sa Zagrebačkim međunarodnim festivalom komorne glazbe. Aktivna je u radu i stvaranju studentskog časopisa fusNota kojeg izdaje istoimeni klub studenata muzikologije. Tijekom četvrtog i petog broja bila je glavna urednica časopisa.

Sudjelovala je na brojnim muzikološkim radionicama i simpozijima u Hrvatskoj i Sloveniji, a trenutno izrađuje diplomski rad pod naslovom Instrumenti s tipkama u muzejskim zbirkama u Zagrebu.

Od ove godine urednica je programskih knjižica Glazbenih staza, a nadamo se uskoro i nove glazbene rubrike na portalu www.mojsvijet.hr.

 

 

Korana Kolarić (Pula, 1982.) diplomirala je povijest umjetnosti  i južnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija (2001.-2007.) je surađivala sa muzejima, galerijama, centrima za kulturu, tvrtkama i udrugama na projektima realizacije izložbi, pedagoškim i edukativnim radionicama, festivalima i ostalim kulturnim događanjima. Od 2006.-2008. je autorica i voditeljica likovnih radionica kulturne baštine „Cissa“ u MMC-u Rovinj, i „Shema“ u CKI Maksimir u Zagrebu. Od 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u svojstvu voditeljice fundusa umjetnina i voditeljice izložbene djelatnosti piše predgovore i radi koncepcije postava izložbi, kao urednica publikacija sudjeluje i u izdavačkoj djelatnosti kao i u internim i međunarodnim projektima. Područje interesa i daljnjeg razvoja kreće se u okviru kulturnog menadžmenta u širem smislu.

Od ove godine urednica je likovnog programa Glazbenih staza.

 

 

 

Kontakt

 

 

Voditeljica Ciklusa:

Iva Ljubičić

+385 91 796 4409

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 

Koordinatorica muzičkog programa:

Nikolina Tičinović

+385 91 9288 423

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 

Voditelj tamburaškog odjela:

Juraj Slipac

+385 91 226 0020

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 

Urednica likovnog programa:

Korana Kolarić

+385 99 244 2117

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 

Marketing:

Damir Lukić

+385 91 1337 955

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 

 

 

 

 

 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »