NASLOVNICA arrow GLAZBENE STAZE arrow Drugo lice tamburitzze - osvrt na koncert
Drugo lice tamburitzze - osvrt na koncert PDF Ispis E-mail
Administrator   

 

Drugo lice tamburitzze - osvrt na koncert

 

...Koncert  je bio posvećen tamburi, tom dragom nacionalnom instrumentu s namjerom da se pokažu njene mogućnosti i u izvođenju klasične literature, koje su, kako smo vidjeli u rukama pravih majstora neograničene, i da se pokuša potaknuti skladatelje kad pišu svoja djela da misle i na nju. I da nema nikakva  opravdanja što tambura još nema svoje mjesto na našoj Muzičkoj akademiji (kao u nekim velikim zemljama)...

 

Prikaz galerije 

 

 

 

U utorak, 7. prosinca, u  MD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, održan je dobrotvorni koncert pod nazivom Drugo lice tamuburitzze. Bio je to drugi po redu koncert ovogodišnjeg ciklusa  Glazbenih staza, u organizaciji udruge Moj svijet.

 

O ciklusu Glazbene staze samo ukratko: projekt udruge Moj svijet, četiri koncerta godišnje, sada već u drugoj sezoni, pokrenut s ciljem afirmacije dobre glazbe, ponajprije klasične, pomaganja mladim i darovitim umjetnicima da se predstave i pokažu svoje umijeće, i s ciljem poticanja na stvaralaštvo i suradnju

 

Koncert  je bio posvećen tamburi, tom dragom nacionalnom instrumentu s namjerom da se pokažu njene mogućnosti i u izvođenju klasične literature, koje su, kako smo vidjeli u rukama pravih majstora neograničene, i da se pokuša potaknuti skladatelje kad pišu svoja djela da misle i na nju. I da nema nikakva  opravdanja što tambura još nema svoje mjesto na našoj Muzičkoj akademiji (kao u nekim velikim zemljama).

 

U prvom dijelu koncerta nastupili su duo Juraj Slipac (bisernica) i Iva Ljubičić (klavir)  s Matzeovim Varijacijama na međimursku temu, Bazzinijevim Plesom patuljaka – Scherzo fantastico op.25 i Tsygankovim Plesom, a nakon njih jazz kvartet Corona sa skladbama Ćulibrka, Houre i Kosme. Vjerojatno je samo najboljim znalcima ostalo neskriveno da su Matzove varijacije i Bazzinijev fantastični skerco pisani originalno za violinu. I jedni i drugi izmamili su duge aplauze brojne publike.

 

U drugom dijelu koncerta nastupio je tamburaški ansambl Sveti Marko, čiju osnovicu  čine učenici Glazbene škole iz Križevaca, s dirigentima Matijom Fortunom i Igorom Kudeljakom,  koji su izveli djela iz tamburaškog opusa skladatelja Zdravka Šljivca.

 

I ovoga puta, kao i na svom prvom nastupu u okviru ciklusa Glazbenih staza, u ovoj istoj dvorani, u listopadu prošle godine,  tamburaši su  oduševili publiku, čemu su posebno doprinijeli solisti: Matej Pavić, klarinet, Krsto Lalić, brač, Ana Fortuna, sopran, Kaja Farszky, vibrafon, Andrija Kovačević, alt saksofon i Ex Zvjezdice.

 

Gost večeri bio je akademski slikar Josip Šarić s nekoliko vrlo zanimljivih slika,  donešenih za ovu prigodu s nedavno otvorene izložbe  ( 29.11. – 15. 12. 2010.) u Galeriji Vladimir Filakovac, NS Dubrava pod nazivom Čudnovati instrumenti. 

 

I na kraju: bila je to doista  lijepa večer, prava glazbena bajka s tamburom u glavnoj ulozi. I možda najljepša stvar u svemu, što su u publici bili i štićenici Caritasove kuće za djecu bez roditeljske skrbi Trešnjevka, kojima je namijenjen prihod od koncerta, što je cijeloj večeri dalo pravo  adventsko ozračje.

 

A.B.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   *                       *                        *

 

Ciklus Glazbene staze

 

Pozivamo Vas na dobrotvorni koncert:

 

u korist Caritasove Kuće za djecu bez roditeljske skrbi "Trešnjevka"

http://www.mojsvijet.hr/images/docs/Kuca_Tresnjevka.doc

 

 

 

Drugo lice tamburitzze

 

Utorak 7. prosinca 2010. u 20 sati

Mala dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb

 


Drugo lice tamburitzze naziv je drugog koncerta ovogodišnjeg ciklusa Glazbenih staza u organizaciji udruge Moj svijet. Bit će to zanimljiva glazbena bajka s tamburicom u glavnoj ulozi zaljubljenoj u klasiku. Vidjet ćete nastupe dueta bisernice i klavira čija veza živi već 8  godina, tamburaškog kvarteta Corona – koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim i jednog od najboljih tamburaških orkestara Sv. Marko sa sjajnim dirigentima Matijom Fortunom i Igorom Kudeljnjakom, koji će izvesti djela legendarnog maestra Zdravka Šljivca uz nastup njegovih Zvjezdica i nekoliko izabranih solista.

 

 

 

 

PROGRAM:

 

duo Ljubičić&Slipac

 

Rudolf Matz: Varijacije na međimursku temu

Antonio Joseph Bazzini: Ples patuljaka - Scherzo fantastico op.25

Alexander Tsygankov: Ples

 

Kvartet Corona

 

P. Ćulibrk: Nuvem

J. Houra: Uzalud vam trud svirači (obrada P. Ćulibrk)

J. Kosma: Autumn leaves

 

***

 

Tamburaški ansambl Sv. Marko

 

 - izvodi tamburaški opus maestra Zdravka Šljivca

 

Dirigenti:

Matija Fortuna

Igor Kudeljnjak

 

Solisti:

Matej Pavić, klarinet

Krsto Lalić, brač

Ana Fortuna, sopran

Kaja Farszky, vibrafon

Andrija Kovačević, alt saksofon

i

Ex Zvjezdice

 

 

 

Organizator: Udruga Moj svijet, www.mojsvijet.hr

 

Pokrovitelj: Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport

 

Sponzori:       Studiorama – dizajn studio

Maraska

Tiskara Uvez

 

Medijski pokrovitelj: kamo.hr

  


 

Ovaj koncert sufinancirao je HDS ZAMP iz fonda sredstava koje služba ZAMP prikupi na ime prava na naknadu za prazne medije, a koja se sukladno odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima dodjeljuju temeljem Natječaja HDS-a za potporu projekata s područja popularne glazbe.

 

 

Cijena ulaznica: 40 kn, 50 % popusta za đake, umirovljenike i studente

 

 

O IZVOĐAČIMA:

 


 

Iva Ljubičić i Juraj Slipac čine jedinstveni duo ove vrste u Hrvatskoj, a možda i šire. Neobičan spoj klavira i tambure bisernice već je na prvom zajedničkom nastupu 2002. godine 'zarazio' dvoje mladih glazbenika. Njegujući muzikalnost dva, naoko, nespojiva instrumenta ostvarili su niz uspješnih nastupa u Zagrebu, Križevcima, Makarskoj, a zajedno sa sopranisticom Ksenijom Sanjković nastupili su na turneji u Švicarskim gradovima Bernu, Luzernu i Thunu. Iva i Juraj su proteklih godina surađivali sa brojnim umjetnicima, između ostalih i primadonom Ivankom Boljkovac, no i sa mnogo mladih glazbenika koji tek traže svoje puteve slave.

 

Kvartet Corona  osnovan je 2008. godine kao prošireni duo Petra Ćulibrka (klavir) i Filipa Novosela (brač), studenata Muzičke akademije u Zagrebu. Pridružuju im se Krunoslav Gabaj na berdi i Robert Nikolić na bugariji. Kvartet njeguje filmsku, gipsy i jazz glazbu. Svoj prvi nastup imali su u Vinkovcima na 10. Tamburaškom memorijalu Hrvoja Majića. Ono što ovaj kvartet čini neobičnim i zanimljivim je prvenstveno njihov sastav kojeg čine brač, bugarija i berda – tamburaški instrumenti u kombinaciji sa klavirom. No osim ovog neobičnog spoja klavira i tambure, jedna od bitnih karakteristika ovog kvarteta su i izvrsno osmišljeni aranžmani koje rade Petar Ćulibrk i Filip Novosel. Kvartet je 8. studenog 2009. održao svoj prvi samostalni koncert u dvorani glazbene škole Slavonski Brod. Snimka tog koncerta poslužila je kao materijal za njihov prvi CD pod nazivom Live in Slavonski Brod koji je ove godine izdan u izdavačkoj kući Menart. CD je svoju promociju doživio u „hramu hrvatskog jazza“ – B.P. Clubu. Ove godine valja istaknuti nastupe u Europskom domu, nastup na Viškom kulturnom ljetu i Špancirfestu.

 

 


 

 

Tamburaški ansambl Sv. Marko osnovan je u rujnu 2005. godine. Članovi ansambla su sadašnji i bivši svirači Komornog sastava tambura Glazbene škole Alberta Štrige, studenti Muzičke akademije u Zagrebu, studenti drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te instrumentalisti na tamburi glazbenih, ali i drugih profesija. Matija Fortuna osnovao je taj ansambl s idejom promicanja tambure kao solističkog i orkestralnog instrumenta na području klasične glazbe. Prvi nastup još tada bezimenog ansambla, bio je u prosincu 2005. godine na natjecanju u Božićnom muziciranju - Twisted Carols, u organizaciji SC – a, gdje su osvojili drugu nagradu. Nastupili su i 2006. godine na koncertu unutar ciklusa Virtuoso, posvećenog hrvatskim skladateljima. Njihov dosadašnji najznačajniji uspjeh su dva prošlogodišnja cjelovečernja koncerta održana u Zagrebu i Križevcima upravo u sklopu Glazbenih staza. Ansambl se tom prilikom predstavio u velikom sastavu od gotovo trideset izvođača i sa nekoliko svojih istaknutih solista virtuoza.

 

 

Zdravko Šljivac svestrani je glazbenik, skladatelj i producent, dirigent, glazbeni pedagog, te urednik i suradnik Hrvatske televizije.

Utemeljitelj je i već dugi niz godina dirigent zbora Zvjezdice s kojim je osvojio mnoge domaće i međunarodne nagrade (dvostruka pobjeda na festivalu zborova u Walesu, nagrade Outstanding u Norveškoj i Irskoj, Nagrada za najbolje izvođenje suvremene skladbe na festivalu zborova u Celju i dr.).

Dobitnik je diskografske nagrade Porin u više navrata i u više kategorija (najbolja produkcija klasične glazbe, najbolja produkcija narodne glazbe, najbolja produkcija dječje glazbe itd.), nagrade Varaždinskih baroknih večeri te plakete Hrvatskog društva skladatelja.

Autor je glazbe niza televizijskih drama, serija i kazališnih predstava. Umjetnički je ravnatelj i pokretač više velikih glazbenih projekata i festivala.

Sudjelovao je u radu i dirigirao Dječjim svjetskim zborom u Parizu. Svojim vrsnim pedagoškim radom vodi brigu o mladim talentima. Član je mnogih žirija.

Surađuje sa Zagrebačkim solistima, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom, ansamblom opere HNK, Hrvatskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HV-a i Tamburaškim orkestrom HRT-a. 

Europska federacija zborova Unije proglasila ga je veleposlanikom kulture za Republiku Hrvatsku.

 

 
« Prethodna   Sljedeća »