Margarin: štetan za zdravlje? |
Administrator | |
Maslac ili margarin?
Ovo je jedan od onih tekstova (ovoga puta nepoznatog autora), koje dobivamo od prijatelja s preporukom da ih svakako proslijedimo dalje, jer su navodno, u funkciji otkrivanja istine i za opće dobro. Ovdje se govori o štetnim posljedicama konzumiranja margarina i prednostima maslaca. Kako se radi o namirnicama koje su nam svakodnevno na stolu, ne možemo biti ravnodušni prema tom pitanju. Zanimljivo je, a je li realno, sami provjerite, prosudite, i izaberite (Ur.) * * *
Margarin je izvorno stvoren radi debljanja purana. Kad je izazvao pomor purana, ljudi koji su uložili novac u istraživanja, željeli su vratiti uloženo. Dodali su margarinu žutu boju, a potom različite okusne tvari i počeli prodavati ljudima kao zamjenu za maslac.
Koja su razlike između margarina i maslaca? I margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrijednost. Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje maslaca, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala.
O maslacu... Maslac je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama). Jedenje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica. Maslac ima mnoge hranidbene prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko – a i to zahvaljujući tvarima koje su dodane u njega! Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati okus druge hrane. Maslac je dio prehrane stoljećima, dok je margarin ušao u uporabu prije nepunih 100 godina.
O margarinu... Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina. Utrostručuje pogibao od oboljenja srčanih žila. Povećava ukupan kolesterol i LDL (loši kolesterol) te smanjuje HDL (dobar kolesterol). Povećava peterostruko pogibelj od raka. Smanjuje kakvoću majčinoga mlijeka. Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma. Smanjuje proizvodnju inzulina. I sada jedna zanimljiva činjenica: margarine je tek jednu molekulu udaljen od toga da bude plastika... I ima 27 sastojaka kao i BOJE!
Već i ove činjenice dovoljne su za izbjegavanje margarina do konca života, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je dodan vodik, mijenjajući time molekularnu strukturu dotične tvari...). Poslužite se i sami pokusom:
Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom sjenovitom mjestu. Nakon nekoliko dana, zamijetit ćete nekoliko pojedinosti: - ni jedna muha, pa čak ni one dosadne sitne voćne mušice, ne će ni prići margarinu - margarin se ne će pokvariti ni promijeniti miris, a to zato jer nema hranidbene vrijednosti. I ništa ne će narasti na njemu: ni gljivice, ni plijesni... Čak ni oni sićušni mirkoorganizmi ne će na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili. A zašto? Zato jer je margarin gotovo plastika. Biste li rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na svoju plošku kruha
|
« Prethodna | Sljedeća » |
---|