NASLOVNICA arrow ZDRAVLJE arrow Endokrinologija: Hirzutizam ili kad rastu gdje ne treba (dlakice)
Endokrinologija: Hirzutizam ili kad rastu gdje ne treba (dlakice) PDF Ispis E-mail
Administrator   

 

Kad rastu gdje ne treba..

 

...Ako se žena u generativnoj dobi  žali na poremećene menstrualne cikluse, njihov izostanak ili smanjenje  broja, pogotovo ako se radi o mladoj ženi; ako ne može zanijeti, ako uz to ima višak kilograma, a već se duže vrijeme nervira s pojačanom dlakavošću sve sličnijom onom kod muškaraca, s masnom kosom i aknama, trebalo bi pomisliti na  poremećaj koji se zove sindrom policističkih ovarija  i potražiti dobrog endokrinologa...

 

Hirzutizam – pojačana dlakavost žena

 

To je poremećaj kojemu je glavno obilježje pojačana dlakavost  žena, na mjestima inače tipičnim za muškarce – na licu, prsima, leđima, trbuhu i udovima, što se javlja kao posljedica povećanog stvaranja muških spolnih hormona (androgena) u jajnicima ili nadbubrežnim žlijezdama, ili, što je rjeđe, povećane  osjetljivosti kožnih struktura (folikula dlake) na djelovanje tih hormona. Uz pojačanu dlakavost često su prisutne i druge kožne promjene, kao što su akne, masna koža, muški oblik gubitka kose, također kao posljedica djelovanja androgena. Učestalost  poremećaja se kreće od 5 % do 10 %  žena u reproduktivnoj dobi, najčešće u vrijeme adolescencije,

 

Hirzutizam se  može javiti kao fiziološka pojava, bez ikakvih hormonskih poremećaja, što se  ponekada zapaža u  pojedinim obiteljima, nekim rasama i regijama, npr. u području  Mediterana. Ipak, poremećaj je u najvećem broju slučajeva, oko 95%, povezan  sa sindromom policističnih jajnika, ili kao idiopatska pojava, bez jasnih uzroka.  Recimo ovdje da se pojačani rast dlaka može javiti uz neke rjeđe bolesti nadbubrežnih žlijezda i adenohipofize,  uz pretilost i inzulinsku rezistenciju, uzimanje nekih lijekova, npr. oralnih kontraceptiva i citostatika, te lijekova za krvni tlak i antepileptika.

 

Važno je znati da pojava hirzutizma  može biti i prvi znak ozbiljnih stanja, npr.zloćudnih  tumora jajnika ili nadbubrežnih  žlijezda, koji zbog hiperprodukcije muških spolnih hormona, dovode do virilizacije - naglašavanja muških spolnih obilježja( duboki glas, smanjenje dojki, jačanje mišića i  povećanje klitorisa ). Ovakve znakove, osobito ako se jave naglo, ili ako se hirzutizam javlja iza tridesete godine života; ako dođe do naglog pogoršanja, treba shvatiti kao alarm i što prije zatražiti liječničku pomoć, jer samo brzo kirurško odstranjenje tumora može spasiti život bolesnice.

 

Dijagnozu postavlja endokrinolog na temelju podataka o nastanku simptoma i znakova bolesti, fizikalnog pregleda,  uvida u hormonski  status žene, te ginekološkog nalaza, koji uključuje i ultrazvučni pregled. Nekada će biti potrebne i složenije endokrinološke dijagnostičke procedure i radiološke pretrage, npr. MSCT i MR. (komjutorizirana tomografija i magnetna rezonancija).

 

Liječenje se uvijek usmjerava prema uzrocima. Kako je najčešći uzrok hirzutizma sindrom policističnih ovarija, to znači da će i liječenje biti usmjereno u tom pravcu.U najvećem broju slučajeva bit će dovoljno promijeniti stil života, smršaviti i primijeniti neki od lokalnih, mehaničkih tretmana; ponekad će biti potrebna medikamentna terapija, a u onim slučajevima kad su uzroci hirzutizma sekretorno aktivni tumori jajnika ili nadbubrežnih žlijezda, bit će neophodna hitna kirurška intervencija.

 

 

Sindrom policističnih ovarija

 

Ako se žena u generativnoj dobi  žali na poremećene menstrualne cikluse, njihov izostanak ili smanjenje  broja, pogotovo ako se radi o mladoj ženi; ako ne može zanijeti, ako uz to ima višak kilograma, a već se duže vrijeme nervira s pojačanom dlakavošću sve sličnijom onom kod muškaraca, s masnom kosom i aknama, trebalo bi pomisliti na  poremećaj koji se zove sindrom policističkih ovarija  i potražiti dobrog endokrinologa.

 

Uz detaljan pregled liječnik će zatražiti ciljane  hormonske pretrage i ginekološko – ultrazvučni pregled, što bi bilo dovoljno za prvu ruku da se postavi dijagnoza. Povišena razina muških spolnih hormona i nalaz cističnih ovarija potvrda su dijagnoze  sindroma policističnih ovarija. Međutim, kako u medicini, kao i u biologiji općenito, često stvari nisu tipične, ponekad je klinički nalaz u raskoraku s laboratorijskim nalazima.

 

Sindrom policističnih ovarija najčešća  je endokrinološka bolest žena u reproduktivnoj dobi. Učestalost poremećaja u žena generativne dobi je oko 15 -20%, a u adolescentica, oko 25%. Uzroci i način nastanka još  nisu dovoljno razjašnjeni. Najčešće se spominju inzulinska rezistencija, debljina i genetska sklonost, čija prisutnost u složenom nizu interreakcija rezultira izostankom ovulacija i prekomjernim lučenjem muških spolnih hormona  iz ovarija.

 

Važno je znati da je uz  kliničke znakove  kakvi su opisani, obavezno najprije isključiti neke druge moguće uzroke ženskog hiperandrogenizma, kao što su sekretorno aktivni maligni tumori jajnika i nadbubrežnih žlijezda, koji zahtijevaju hitno kirurško uklanjanje.

 

Liječenje sindroma policističnih ovarija ovisi o dobi pacijentice, o izraženosti kliničke slike i o njenim reprodukcijskim željama. U tu svrhu ponajprije se  savjetuje zdrav način života, smanjenje tjelesne težine, potom hormonski pripravci i  lijekovi koji smanjuju inzulinsku rezistenciju, a u nekim slučajevima  i kirurško liječenje.

 

 Priredio dr.A.Lj.

 

 
« Prethodna   Sljedeća »