NASLOVNICA arrow GLAZBENE STAZE arrow Glazbene staze: Sezona 2011./2012.
Glazbene staze: Sezona 2011./2012. PDF Ispis E-mail
Administrator   

 

Glazbene staze: Sezona 2011./2012.

1. koncert:
Volim, volim, volim!, utorak 8. studenog 2011.
2. koncert:
etnOrkestar - Na rubu klasike, utorak 6.prosinca 2011.
3. koncert:
J. S. BACH - Zvukovi proljeća, utorak 20. ožujka 2012.
4. koncert:
Noć u španjolskim vrtovima, subota 26. svibnja 2012.

Zagreb, Mala dvorana Vatroslava Lisinskog u 20 sati

Organizator: Udruga Moj svijet, www.mojsvijet.hr
Pokrovitelj: Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport



1. koncert: Volim, volim, volim!
Mala dvorana V. Lisinski, utorak 08. studenoga 2011.


Mladi umjetnici, odabrani putem javnog natječaja, izvode svoje omiljene kompozicije i pričaju nam o njima. Iznose svoje asocijacije, misli, svoj doživljaj i značenje glazbe koje izvode. Riječ je o posebno osmišljenom projektu koji se izvodi u svrhu približavanja klasične kulture i glazbe široj publici te time nastoji zainteresirati i potaknuti na razvoj klasične glazbe u Hrvatskoj. Projekt je zamišljen kao vrsta performancea s animacijom, videoprojekcijama i komunikacijom s publikom.

 

PROGRAM:

Claude Debussy: Mjesečina
Sara Komljenović, klavir

Georg Friedrich Händel: Julije Cezar u Egiptu
Arija Kleopatre Da tempeste il legno infranto
Antonia Dunjko, sopran, Nika Maslać, violina i Ivo Mrvelj, klavir

Wolfgang Amadeus Mozart: Trio u Es-duru “Kegelstatt”, KV 498
III. stavak: Rondeaux: Allegretto
Marko Ivić, klavir, Marko Malivuk, saksofon i Sara Beriša, saksofon

Ludwig van Beethoven: Sonata za violončelo i klavir u g-molu, op. 5 br. 2
II. stavak: Rondo. Allegro
Alja Mandič, violončelo i Srebrenka Poljak, klavir

Claude Debussy: Estampes - Jardins sous la pluie
Ivona Konjetić, klavir

Karol Szymanowski: La Fontaine d'Arethuse
Petromila M. Jakas, violina i Massimiliana Brajkovic, klavir

*****

Edvard Grieg: Tri norveška narodna plesa
Kvintet limenih puhača (Bjelovar Brass Ansambl)): Hrvoje Horvat i Antonije Nebojan, trube; Mario Puzović, trombon; Anamarija Rožić, rog i Matej Jambreković, tuba

Franz Liszt: La Leggierezza
Jelena Pavić, klavir

Dmitrij Šostakovič: Sonata za violončelo i klavir u d-molu, op. 40
II. stavak: Allegro
Vanda Janković, violončelo i Zrinka Mužek, klavir

Alban Berg: Sonata za klavir op. 1
Kosjenka Turkulin, klavir

Eugene Ysaye: Sonata za violinu solo, op. 27 br. 6
Daniel Kuzmin, violina

Leonard Bernstein: I Hate Music (iz ciklusa Five Kid Songs)
Stephen Sondheim: Putting it Together (iz mjuzikla Sunday in the Park with George)
Dina Puhovski, mezzosopran i Andreja Jurić, klavir

Scenografija: Ivana Mrčela i Marija Adrić, studentice Akademije likovnih umjetnosti
Video: MRXCHELA studio – Ivana Mrčela i Marko Todorov


2. koncert: etnOrkestar - Na rubu klasike 
Mala dvorana V. lisinski, utorak 6. prosinca 2011.


etnOrkestar je nastao u siječnju 2011. godine. Ideja za njegovo osnivanje potekla je od glazbenika koji su pohađali radionice tradicijske glazbe u Hrvatskoj (Zagreb, Grožnjan), Europi (Švedska, Belgija, Francuska), i Africi (Gvineja). Broji deset članova koji su hrvatskoj publici već poznati po svom djelovanju u drugim i drugačijim sastavima kao što su Drvored, Vuge, St!llness, Afion i Antenat, a sastav instrumenata je - violine, flaute, frule, saksofon, gitare, harmonika, udaraljke i pjevanje.

U svom repertoaru etnOrkestar se ne ograničava na glazbu s jednog geografskog područja, već pokriva glazbu iz raznih zemalja svijeta, sa svih kontinenata. Publika, međutim, ne bi trebala očekivati izvorni zvuk te glazbe, već energične i plesne interpretacije tradicijskih melodija i ritmova.
Specifično je i to da etnOrkestar nema voditelja - u odabiru skladbi i stvaranju aranžmana sudjeluju svi članovi.

Prvi samostalni koncert etnOrkestar je održao u MM centru zagrebačkog Studentskog centra u svibnju 2011. Uslijedili su koncerti u Grand buffetu Belveder u Biogradu, na Danima Dioklecijana u Splitu, na Špancirfestu u Varaždinu te u Zavičajnom muzeju u Donjoj Kupčini.
Za koncert u sklopu Ciklusa Glazbene staze etnOrkestar će pripremiti i nekoliko klasičnih skladbi u svojoj interpretaciji.


Scenografija: Katarina Ferek Petrić, studentica Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu

Katarina Ferek Petrić rođena 12.10.1990. u Zagrebu. Pohađala osnovnu školu Gračani u Zagrebu. 2005. godine upisuje školu primjenjenih umjetnosti i dizajna. Tamo završava smjer slikarstvo kod profesora i mentora Ante Vuksana. 2009. upisuje preddiplomski sveučilišni studij slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno studira u klasi profesora Duje Jurića.



3. koncert: J. S. BACH - Zvukovi proljeća
Mala dvorana V. Lisinski, utorak 20. ožujka 2012.


Program: J. S. Bach, I. Končić* (praizvedba)

Nastupaju:
Katarina Javora, orgulje
Ana Lice i Marija Lešaja, soprani
Marta Homan, traverso

Lea Sušanj, violončelo

Capella juris
Dirigent: Jurica Petar Petrač

Zagrebački omladinski orkestar mladih (ZOKOR)
Solisti: Daniel Kuzmin, violina
Teodora Sucala-Matei, violina
Dirigent: Jože Haluza

Katarina Javora maturirala je klavir u klasi prof Renate Strojin-Richter (gl. Škola Blagoje Bersa), a studij orgulja je završila na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Ljerke Očić. Trenutno je studentica 4. godine teorije glazbe i čembala (klasa prof. V. Mažuran i prof. P. Mašića). Također je na magistarskom studiju orgulja pri "Universität für Musik und darstellende Kunst" u Beču, Austrija, u klasi prof Pier Damiana Perettija. Pohađala je brojne seminare za orgulje (voditelji: B. Klaprott, T. Jellema, M. Sander, Ph. Bossert, L. Dudaš, Lj. Očić, S. Arnold, A. Meneghello, L. F. Tagliavini...), te za komornu glazbu. Dobitnica je nekoliko nagrada na natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa, Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga u organizaciji, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti obrazovanja i športa (kao solist i u komornim sastavima), te nagrade fonda Janka Šanjek. Sudjelovala je na raznim festivalima i smotrama u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji. Orguljašica je u župnoj crkvi Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu (Trnje) te prati župni zbor kojim ravna s. Domagoja Ljubičić.

Sopranistica Ana Lice je rođena 1986. godine u Koprivnici. Glazbenu naobrazbu je počela kao flautistica u glazbenoj školi Đuro Ester u Koprivnici, a srednju glazbenu školu završila je 2006. godine u Glazbenoj školi u Varaždinu, u klasi profesorice solo pjevanja Doroteje Ilčić. Godine 2005. upisuje studij solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. Prof. Lidije Horvat - Dunjko gdje je u rujnu ove godine diplomirala u klasi doc. Giorgia Suriana.
Dobitnica je prvih nagrada na Hrvatskom Državnom natjecanju 2003. i 2005. godine, te drugih nagrada na Hrvatskom Državnom natjecanju komornih sastava 2003. i 2005. godine. U studenome 2007. sudjelovala je na 6. međunarodnom natjecanju sakralne glazbe u Rimu gdje je pjevala u finalnoj večeri i bila nagrađena posebnom nagradom žirija. Sudjelovala je na međunarodnim ljetnim školama Aestas Musica u Varaždinu i opernoj školi Mirula na otoku Braču gdje je ostvarila niz uloga kao što su Lucy u operi "Telefon" G.Menottija i Euridike u operi "Orfej i Euridika" Christopha Willibalda Glücka. Također, uspješno je ostvarila ulogu Pamine u operi "Čarobna frula" W.A.Mozarta u produkciji Sveučilišta u Zagrebu. U HNK-a u Splitu ostvarila uloge Genovieffe u "Suor Angelici" i Nelle u "Gianni Schicchiju" G. Puccinija te niz uloga u HNK- u Zagrebu kao što su uloga Euridike u "Orfeju" skladatelja C. Monteverdija, Mussette u operi "La Boheme" sladatelja G. Puccinija te Jelene u operi "N.Š.Zrinjski" hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca. Solistički je nastupala širom Hrvatske, te u Austriji, Mađarskoj, BIH, Italiji, Češkoj i Španjolskoj.

 

Marija Lešaja (Zagreb, 1983.) pohađala je glazbenu školu Blagoja Berse (osnovna škola – flauta, prof.Vesna Hajdin; srednja škola – solo pjevanje, prof.Viktorija Badrov). Nakon studija filozofije i sociologije upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je diplomirala u klasi izv. prof. Cynthije Hansell-Bakić. Godine 2008. upisuje dvogodišnje usavršavanje na Sveučilištu za glazbu i primjenjenu umjetnost u Beču u opernoj klasi prof. Theimera i prof. Orlowskog. Nastupila je u sljedećim ulogama: Gretel, Melpomene (Schlosstheater Schönbrunn, Beč), Euridice (Probebühne MDW, Beč) te Ida i Papagena (HNK Zagreb). Kao solistica je nastupala uz Vjekoslava Šuteja, Uroša Lajovica, Tomislava Fačinija i Igora Vlajnića. Održala je koncerte na Festivalu komorne glazbe u Vukovaru, Glazbenim večerima u Sv. Donatu u Zadru, Orguljskom festivalu Petar Nakić u Rabu te u Salonu Očić u izravnom prijenosu Hrvatskog radija. Pohađala je seminare Dunje Vejzović, Rotraud Hansmann, Georga Nigla, Gerharda Zellera te Nede i Željke Martić. Od 2011. godine članica je HDGU-a i Künstlerforuma iz Beča s kojima redovito koncertira.

 

Marta Homan (Zagreb,1988.) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu završila je studij flaute u klasi prof. Karoline Šantl-Zupan te trenutno studira četvrtu godinu glazbene teorije. Za uspjeh u akademskoj godini 2008./09. nagrađena je Dekanovom nagradom, a za sveukupni uspjeh na preddiplomskom studiju flaute priznanjem Summa cum laude. Prošle akademske godine nagrađena je I Rektorovom nagradom za HR – projekt u sklopu Muzičkog biennala.
Na državnim natjecanjima osvojila je sedam prvih nagrada u kategorijama flaute, komornih sastava i solfeggia. S triom flauta predstavljala je Hrvatsku na Europskom natjecanju mladih umjetnika 2004. godine u Dubrovniku.
Nastupila je na međunarodnim natjecanjima u Samoboru (2006.), Oldenburgu (2007.), Bukureštu (Jeunesses musicales, 2011.) i na natjecanju komornih sastava u Majanu (Italija, 2010.) gdje je s Triom Sequenza osvojila drugu nagradu. Također, nastupila je kao solistica uz pratnju Zagrebačke filharmonije u Hrvatskom glazbenom zavodu 2007. i 2009. godine. S klaviristicom Kristinom Kebet održala je u listopadu 2009. recital u dvorani muzeja Mimara kojeg je osvojila kao nagradu Hrvatskog društva flautista.
Svira i baroknu poprečnu flautu – traverso, s kojom sudjeluje u Hrvatskom baroknom ansamblu. Također svira i u orkestru HNK u Zagrebu i radi u Glazbenom učilištu Elly Bašić.

 

Capella juris, pjevački zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu, svoj je glazbeni put započeo u svibnju 2006. godine na inicijativu prof. Wolfganga Ruscha i prof. dr. sc. Ive Josipovića. Zbor se sastoji od četrdesetak članova, studenata i prijatelja Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U svojih pet godina postojanja Zbor je održao osam samostalnih koncerata u Zagrebu i Varaždinu, tridesetak „gaža“ i četiri natjecanja osvojivši razne nagrade (Zagreb 2008. – brončana plaketa; Ohrid, Makedonija 2009. – brončana plaketa; Zagreb 2010. – srebrna plaketa; Prag 2010. – srebrna plaketa) od kojih se ističe posebna nagradu žirija za najbolju izvedbu suvremene kompozicije u Pragu 2010. godine (Igor Kuljerić: Crn Bel). Capella juris njeguje repertoar od renesansnih madrigala do suvremene i narodne glazbe, domaćih i stranih autora. Od 2008. godine zbor vodi prof. Jurica Petar Petrač.

Jurica Petar Petrač (Zagreb, 1985.) diplomirao je glazbenu teoriju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u veljači 2009. godine. Istovremeno upisuje i studij povijesti umjetnosti te etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je na trećoj godini studija. Sa 17 godina osniva mješoviti pjevački zbor Capella miércoles, koji vodi već osam godina i djeluje u crkvi sv. Kvirina na Pantovčaku. Od 2008. godine, nakon prvobitnog pjevačkog sudjelovanja, postaje glazbeni voditelj zbora Capella juris, a od 2011. glazbeni voditelj oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu, Cantores Santi Marci. Trenutno predaje glazbeno teoretske predmete u glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.


Zagrebački omladinski komorni orkestar (ZOKOR) djeluje od 1957., kada je osnovan na poticaj studenata Muzičke akademije u Zagrebu. Prvi je umjetnički voditelj ansambla bio ugledni profesor i skladatelj R. Matz. Danas tradiciju ZOKOR-a nastavljaju ponajbolji mladi guslači, učenici srednjih glazbenih škola i studenti Muzičke akademije, muzicirajući pod umjetničkim vodstvom svog stalnog dirigenta Z. Srzića, šefa dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Ansambl je sudjelovao na uglednim festivalima diljem Europe, od Bayreutha, Brivea, Barcelone i St. Gallena do Beča i Budimpešte, pronoseći ime Zagreba te dosege naše glazbene pedagogije i kulturne tradicije uopće.

 

Daniel Kuzmin (Zagreb, 1983.) s odličnim je uspjehom diplomirao violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Silvana Kuzmina. Dobitnik je nekoliko prvih nagrada na državnim natjecanjima, a dva je puta bio sveukupni pobjednik međunarodnog natjecanja Etide i skale. Nastupao je na festivalima u domovini i inozemstvu (Franjo Krežma, Jugendorchester Festival, Međunarodna ljetna akademija u Pommersfeldenu). Održao je solističke recitale u Matici hrvatskoj, na Music. Youth. Hope festivalu te u Regent Hallu. Niz je godina djelovao kao koncert majstor Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra (ZOKOR), s kojim je na međunarodnom natjecanju orkestara Jugend & Musik in Wien osvojio treću nagradu izvodeći Koncert za violinu, violončelo i orkestar Gaetana Donizzettia, te s kojim je solistički nastupao u Hrvatskoj, Austriji i Švicarskoj. Od 2006. boravi u Bruxellesu, gdje je nastavio studij violine na Kraljevskom konzervatoriju u klasi Adama Korniszewskog. Diplomirao je 2010. kao najbolji student godine. Tijekom studija u Belgiji osnovao je gudački kvartet Cordis, s kojim je svirao u La Chapelle Reine Elisabeth i Nederlandse Strijk Kwartet Academie. Od 2001. član je Briselskog komornog orkestra.

Jože Haluza
diplomirao je violinu 1973. na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi Ivana Pinkave i Ivan Weiland. Niz godina djelovao je u orkestru Zagrebačke filharmonije u kojoj je svirao u sekciji prvih violina te bio zamjenikom koncertnoga majstora. Nakon toga je postao članom s kojima je često nastupao kao solist u domovini i u inozemstvu. Djelovao je i kao koncertni majstor Orkestra Gradskoga kazališta Komedija u Zagrebu. Jedan je od utemeljitelja i koncertni majstor Varaždinskoga komornog orkestra. Nastupa kao solist te kontinuirano djeluje u komornim ansamblima (Trio Ars longa, Gudački kvartet Pro arte, Gudački kvartet Rucner, Ansambl 3+ i dr.). Bavi se i pedagoškim radom – profesor je komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Tamo je 2006. osnovao Gudački komorni orkestar Muzičke akademije, koji djeluje s namjerom da se studentima omogući stjecanje vještina zajedničkoga muziciranja u većem ansamblu, s posebnim naglaskom na vježbi komunikacije među pojedinim dionicama s obzirom da ansambl djeluje bez dirigenta.


Ivan Končić (Dubrovnik 21. srpnja 1988.) je rođen u glazbenoj obitelji. Svoju osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu je stekao u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku gdje je usavršio svoje znanje kao glazbeni teoretičar. Usporedno s ovim smjerom također pohađa smjer pijaniste. S vremenom, prevladala je ljubav prema teoriji i kompoziciji što će rezultirati i manjim klavirskim i zborskim kompozicijama. Nakon položenog prijemnog ispita za studij kompozicija s teorijom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nastavlja sa kompozitorskim radom, te u akademskoj godini 2009./2010., nakon položenog prijemnog ispita, prelazi na 2. godinu studija klasične kompozicije u klasi prof. Željka Brkanovića. Sudjelovao je na studentskim projektima „Fus nota“ i „HR projekt“ na kojima mu se izvodio „Gudački kvintet“, te „Impresija“ za udaraljke i gudače.Na međunarodnom natjecanju kompozitora „Franz Josef Reinl Stiftung“ za 2011.g, osvaja 3. nagradu za kompoziciju „Motivi s varijacijama“ napisanu za gudački orkestar koju münchenski „Arcis Ensemble“ izvodi u münchenskom Gasteigu u sklopu koncerta nagrađenih sudionika. Djela su mu se izvodila u Dubrovniku, Zagrebu, Ljubljani i Münchenu. Trenutno je student 4. godine na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu.


4. koncert: Noć u španjolskim vrtovima
Mala dvorana V. Lisinski, subota 26. svibnja 2012.



Nastupa Ansambl Glazbene staze

Program:

G. Bizet/ arr. L. V. Saar: Melodies from Carmen, za flautu, violinu, obou, violončelo i klavir
 

Tomás Bretón: 4 Spanish Pieces, za violinu, violončelo i klavir
Danza Oriental
Scherzo Andaluz
Bolero
Polo Gitano

  
Alexander Rosenblatt: Fantazija na temu iz opere Carmen (G. Bizet), za klarinet i klavir

Manuel De Falla: Concerto za klavir, flautu, obou, klarinet, violinu i violončelo


Ansambl Glazbene staze zamišljen je kao fleksibilan komorni ansambl koji funkcionira u najrazličitijim sastavima i u najrazličitijim žanrovima. Okuplja već afirmirane umjetnike kao i one mlade koji su tek na počecima svog umjetničkog puta. Sve ih veže lijepa glazba i radost zajedničkog muziciranja, kao i želja da to podijele s drugima. Ciklus Glazbene staze pokrenut 2009. god., izraz je te želje, kao i potrebe da to otvore i prema drugim mladim umjetnicima. Svaki njihov koncert je nepredvidiva avantura kroz beskrajne glazbene staze, nova glazbeno scenska priča, u kojoj ovi zaljubljenici u lijepu glazbu, povezivanjem različitih umjetničkih formi i izričaja, mijenjaju ustaljenu sliku „klasičnog“ koncerta, čineći ga neodoljivim i za znalce i za one koji su novi u koncertnim dvoranama, bez ustupaka na račun ozbiljnosti pripreme i izvedbe djela.

Iva Ljubičić (Split, 1985) diplomirala je klavir 2007. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavice Gvozdić. Trenutno je na studiju usavršavanja, a istodobno radi i kao profesorica klavira u GŠ Pavla Markovca u Zagrebu. Tijekom školovanja osvojila je brojne visoke nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima pijanista. Bila je stipendistica Grada Zagreba u periodu od 2000. - 2006. Kontinuirano se usavršava na seminarima uglednih pijanista – E. Indjić, R. Muraro, B. Romanov, N. Flores. Ostvarila je nastupe diljem Hrvatske i u inozemstvu. Predstavila se u nekoliko navrata u ciklusima Virtuoso i Mladi za mlade kao i u nekoliko televizijskih emisija. 2011. godine održala je solistički koncert u sklopu Tribine Darko Lukić u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Osim što nastupa solistički, bavi se i komornim muziciranjem, surađuje s brojnim mladim glazbenicima i dramskim umjetnicima. Voditeljica je Ciklusa Glazbene staze.

Nikolina Tičinović (Zagreb, 1980) magistrirala je violončelo 2007. na Sveučilištu "Mozarteum" u Salzburgu u klasi prof. Dankwarth Gahl. Tijekom školovanja ostvarila je niz zapaženih nastupa među kojima se ističu dva solistička s orkestrima "Symphonisches Ensemble München" 2003. godine i "Orchesterprojekt 04" 2004. godine. Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga G. Neiva-Tavarresa, L. Schönfeld, N. Ruževića i M. Hornsteina. Svirala je s orkestrima Junge Philharmonie Salzburg, Junge Philharmonie Wien, Symphonietta da Camera, Orchesterprojekt 04, Orkestar Alpe-Adria. Aktivno nastupa kao solist te kao član komornih sastava diljem Hrvatske. Trenutno radi kao profesor violončela u Glazbenom učilištu "Elly Bašić" u Zagrebu te kao profesor komorne glazbe u GŠ "Ferdo Livadić" u Samoboru. Voditeljica je gudačke sekcije Glazbenih staza.

Mihael Paar jedan je od najperspektivnijih hrvatskih klarinetista. Njegova jedinstvena uporaba posebnih izvođačkih tehnika donijela mu je nekoliko uzastopnih pobjeda u konkurenciji jakih međunarodnih natjecanja iza kojih su uslijedili pozivi i gostovanja u domovini i inozemstvu. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Josipa Tonžetića, nastavlja sa specijalizacijom njemačke škole klarineta na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu u klasi Aloisa Brandhofera, solo-klarinetista Berlinske filharmonije. Pozornost na sebe skrenuo je već kao 15-godišnjak kada je s velikim uspjehom debitirao uz simfonijski orkestar Windstrings i maestra A. Bjelinskog. Od tada je ostvario niz koncerata i recitala u domovini i inozemstvu, a poseban dojam ostavile su njegove izvedbe Koncerta za klarinet i big band orkestar A. Shawa iz 2001. i 2002. godine. Solistički je nastupio u većini najvažnijih hrvatskih koncertnih dvorana (HGZ, KD V. Lisinski), te na renomiranim međunarodnim festivalima (MBZ, Samoborska glazbena jesen, Međunarodna glazbena tribina). Velik uspjeh postigao je na Međunarodnom natjecanju u Padovi 2004. kada je postao pobjednikom izlučnog natjecanja puhača, a potom u finalu osvojio 4. nagradu u konkurenciji svih instrumentalista, pjevača i ansambala, bez limita godina, rezultat koji mu je donio turneju po važnim glazbenim centrima Italije. Uslijedila je pobjeda na Međunarodnom natjecanju Ohridski biseri u Ohridu 2005. osvajanjem 2. nagrade (1. nagrada nije dodijeljena). Ostvario je nastupe u polufinalima međunarodnih natjecanja u Torinu 2003. i Padovi 2005. godine. Kao skladatelj dobitnik je 3. nagrade na Međunarodnom natjecanju za glasovirsku skladbu Town of Challenge u Bariju 2005. godine. Mihael Paar podjednako se dobro snalazi u svim glazbenim žanrovima, a posebnu sklonost iskazuje prema stiliziranom jazzu, suvremenoj glazbi te adaptacijama virtuoznih djela klasične violinske literature. Snimao je za potrebe Bläserphilharmonie Mozarteum Salzburg te Hrvatske radiotelevizije u čijem se arhivu nalazi većina njegovih tonskih zapisa.


Đana Kahriman rođena je 1989. god. u Dubrovniku gdje sa sedam godina započinje učenje violine u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, u klasi prof.Ivančice Kalanj. Prošle godine diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Leonida Sorokowa, kod kojeg je trenutno na umjetničkom usavršavanju. Sudjeluje na brojnim natjecanjima. Pet puta osvojila je prvu nagradu na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Prve nagrade osvajala je i na međunarodnim natjecanjima Etide i skale u Zagrebu, Rudolf Matz u Dubrovniku, Verdi Note u Italiji, Beethoven u Austriji, Međunarodnom violinističkom natjecanju u Kazahstanu, a sudjelovala je i na međunarodnim natjecanjima Rodolfo Lipizer u Goriziji i H. Wieniawski u Lublinu.Više puta nastupala je uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Sarajevske filharmonije, Zagrebačke filharmonije, Kaunaške filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačkih solista, Varaždinskog komornog orkestra, Zadarskog komornog orkestra, Orkestra hrvatske vojske, Gradske glazbe Dubrovnik, u zemlji i inozemstvu ( Austrija, Italija, Liechtenstein, Poljska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Litva, Kazahstan, SAD, Njemačka, Japan).Od nastupa se izdvajaju: Senjske glazbene večeri, Glazbene večeri u Sv.Donatu, Samoborska glazbena jesen, Muzički bienale, Festival hrvatske glazbe u Beču, Festival mladih glazbenika u Litvi, Memorijal Franjo Krežma, Musica Eterna, Glazbena scena Amadeo, Epidaurus festival, Glazbena tribina u Puli, Dani hrvatske kulture u Bosni i Hercegovini, Ciklus Virtuoso, Majstori svirači, nastup na promociji Dubrovnika u New Yorku.2008. god. izabrana je za osobu godine na području kulture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Svira u ansamblu Zagrebačkih solista. Usavršava se na seminarima kod uglednih pedagoga kao što su L. Sorokow, M. Sorokowa, G. Končar, A. Sešek, G. Zhislin, A. Vinnitski, A. Sorokow, Z. Bron, B. Kuschnir, P. Zukerman.
 

Ida Szekeres (1986.) završila je 2010. godine diplomski studij oboe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Branka Mihanovića i stekla titulu magistre muzike. Sudjelovala je na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga 2000., 2002. i 2010. godine te Međunarodnom natjecanju oboista, fagotista i komornih sastava 2009. godine u Sloveniji. Bila je članica Simfonijskog orkestra Muzičke Akademije u projektima Ljubavni napitak 2008. godine u kazalištu Komedija, Čarobna frula u KD V. Lisinski 2009. godine i S. Prokofjev: Ivan Grozni u KD V. Lisinski 2010. godine koje su izvedene u suradnji više sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i za koje su Solisti, Zbor i Orkestar Muzičke akademije u Zagrebu dobili posebne Rektorove nagrade. Kao članica Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, Cantus ansambla, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Hrvatske komorne filharmonije, orkestra Kazališta Komedija, Međunarodne omladinske filharmonije, Zagrebačkog orkestra mladih, Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra i Jeunesses Musicales International Orchestra Leibnitz svirala je pod ravnanjem N. Widjaje, A. Kalajdžića, P. Dešpalja, B. Šipuša, Z. Juranića, M. Tarbuka, Z. Srzića, T. Fačinija, V. Barešića, K. Batinića, N. Radakovića i S. Feigla. Sudjelovala je na oboističkim seminarima kod prof. M. Šarca, T. Indermühlea, J. Kissa te G. Porata. U ljetu 2010. bila je članica Međunarodnog orkestra Maribor (Maribor International Orchestra 2012) s kojim je nastupala na koncertima u Mariboru, Beogradu, Ljubljani, Forliju i Pesaru pod ravnanjem Klausa Arpa i Žive Ploj-Peršuh. Nastupala je u raznim prigodama (koncerti, humanitarna događanja, predstavljanja, proslave) u Hrvatskoj (Zagreb, Osor, Makarska, Dubrovnik, Velika Gorica, Zaprešić, Čakovec, Križevci, Mali Lošinj, Silba, Dugo Selo, Sv. Križ Začretje), Austriji (Deutschlandsberg, Leibnitz), Italiji (Cividale), Mađarskoj (Kophaza, Sárospatak) i Grčkoj (Krf).

 

Eda Rimanić (Rijeka, 1983.) započela je svoje glazbeno obrazovanje u glazbenoj školi I.M.Ronjgov u Rijeci (u klasi prof. Ivane Zobundžije), a potom nastavlja školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu(u klasi prof. Marine Novak) gdje stječe diplomu 2005. godine. Za vrijeme studija stipendistica je grada Rijeke te ostvaruje zapažene nastupe i osvaja nagrade kao solist i član Akademskog duhačkog kvinteta – dobitnica je Rektorove nagrade , nagrade Ivo Vuljević i 3. nagrade na Europskom natjecanju mladih umjetnika . Za vrijeme zadnje godine studija paralelno studira i na priznatoj Musikkhoyskole u Oslu u klasi prof. Torkila Byea. Nakon diplome započinje s pedagoškim radom u Čakovcu i Vrbovcu, a ujedno upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu na kojem 2010.g. stječe diplomu prvostupnika sociologije. Od kraja 2010.g. zaposlena je kao profesor flaute u glazbenoj školi Ivan Zajc u Zagrebu.

 
« Prethodna   Sljedeća »