NASLOVNICA arrow GLAZBENE STAZE arrow Osvrt na koncert ansambla Glazbene staze
Osvrt na koncert ansambla Glazbene staze PDF Ispis E-mail
Administrator   

Osvrt na koncert 

Glazbene staze: Noć u španjolskim vrtovima
 

...Sve je bilo na razini vrhunske  glazbene priredbe – profesionalna interpretacija, pozitivno ozračje, odlična suradnja, opća harmonija koja zavlada dvoranom, i ona fina čarolija glazbe, koja na trenutak potisne sve sumorno iz naše stvarnosti...

 

 

                                         *             *            *       

U subotu,  26. svibnja, u MD Lisinski u Zagrebu, novoosnovani ansambl imena Glazbene staze održao je svoj prvi koncert pod nazivom Noć u španjolskim vrtovima. Bio je to četvrti i ujedno posljednji koncert u ovoj sezoni u okviru istoimenog ciklusa. Na programu koji je bio izuzetno zahtjevan ali  i zanimljiv, bila su djela G. Bizeta u  arr. L. V. Saara, Tomása Bretóna, Alexandera Rosenblatta i Manuela De Falla  uz praizvedbu skladbe naše mlade skladateljice Ivane Kovač. 

 

Članovi ansambla  Iva Ljubičić( klavir), Đana Kahriman (violina), Nikolina Tičinović (violončelo), Eda Rimanić (flauta), Ida Szekeres (oboa), Mihael Paar (klarinet), u kratkom roku uspjeli su svladati sve prepreke, od kojih je, možda, najveća bila osjećaj da osim njihove motivacije, ljubavi prema klasičnoj glazbi i želji da i sami sudjeluju u posredovanju te ljepote, nije bilo nikakvih drugih razloga, kao ni poticaja za poprilične napore koje je trebalo uložiti u pripremi koncerta.

 

Izvedba programa bila je nadahnuta i više nego profesionalna; od početka su osvojili simpatije publike. Ni po čemu se nije moglo naslutiti da su prvi put zajedno na pozornici, naprotiv, činilo se da su godinama skupa. Ništa neobično od mladih, ali zrelih umjetnika, koji su već imali brojne nastupe i okitili se značajnim priznanjima. Bila bi šteta kada se njihovo zajedničko putovanje  Glazbenim stazama ne bi nastavilo i dalje.

 

Sve je bilo na razini vrhunske  glazbene priredbe – profesionalna interpretacija, pozitivno ozračje, odlična suradnja, opća harmonija koja zavlada dvoranom, i ona fina čarolija glazbe, koja na trenutak potisne sve sumorno iz naše stvarnosti. Nije bilo loše točke, svi su bili sjani, ali ako bi ipak nekoga trebalo posebno istaknuti bili bi to briljantna violinistica Đana Kahriman, koju su još dok je bila učenica prozvali „čudom od djeteta“ i  klarinetist Mihael Paar, osobito sa svojom virtuoznom interpretacijom Rosenblattove Fantazije na temu iz opere Carmen za klarinet i klavir -skladbe s elementima jazza.

 

Za prvi nastup Ansambla - više nego uspješno; pokazao je sve najbolje: svu raskoš talenata, energiju mladosti i ljepotu glazbe, bez koje bi ovaj naš svijet  bio tužno mjesto. Ništa za to što nije bilo predstavnika medija i profesionalnih kritičara - oni funkcioniraju po drugim mjerilima i kriterijima; istinskim vrijednostima i istinskoj ljepoti je imanentno da budu nedostupne i skrivene od široke javnosti. Ali za to još više znači činjenica što neki od naših vodećih  glazbenih autoriteta koji su bili nazočni, nisu štedjeli riječi pohvale i podrške. Kao niti publika, uglavnom mlada, koja je burnim aplauzima iskazivala oduševljenje i na kraju izmamila dodatak.

 

A. B.

 

Svi.JPG
Svi.JPG

 

 

Trio.JPG
Trio.JPG

 

Duo.JPG
Duo.JPG

 

 

 

 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »