NASLOVNICA arrow OD PRIJATELJA arrow Apel: Mediji - otrov ili lijek?
Apel: Mediji - otrov ili lijek? PDF Ispis E-mail
Administrator   

...Mediji gaze ljudsko dostojanstvo, mediji su  iznad društva mediji  ne polažu nikomu račune osim profitu i nevidljivim centrima moći, mediji manipuliraju poluistinama, mediji potkopavao interese  hrvatske države, mediji se služe s poluinformacijama i dezinformacijama...

 

http://mojsvijet.hr/images/docs/apel_u_svezi_medija.rtf

 

Mediji gaze ljudsko dostojanstvo, mediji su  iznad društva mediji  ne polažu nikomu račune osim profitu i nevidljivim centrima moći, mediji manipuliraju poluistinama, mediji potkopavao interese  hrvatske države, mediji se služe s poluinformacijama i dezinformacijama, mediji ne odgovaraju za napisanu riječ, mediji  sustavno rade na devalvaciji vrijednosti Domovinskog rata, na kompromitaciji tradicionalnih nacionalnih vrijednosti – obitelji, države, Crkve, vjere....

 

Ovo je samo manji dio tvrdnji iz apela koji je pred nešto više od godine dana upućen javnosti i potpisan od velikog broja hrvatskih uglednika. Kako se od tada u našem društvu malo toga promijenilo (osim garniture na vlasti), a pod pretpostavkom da ga mnogi kao ni mi nisu imali priliku ranije pročitati, ovdje donosimo cijeli tekst.

 

Uz prihvaćanje ocjene stanja i podršku nastojanjima da se nešto poduzme kako bi se ono promijenilo, evo i kratkog osvrta s naše strane. Iako je apelom sve jasno istaknuto, nakon čitanja  ostaje dojam nemoći i beznađa. Kao da su neke mračne sile ovladale svime, da se tu više ništa ne može promijeniti, da je sve konačno, da smo bespomoćni. A, valjda, ipak, neće biti tako.  Zar nije bilo i gorih vremena, zar smo zaboravili na ono  “svaka sila za vremena”, ili  „nigdar ni bilo da nekak nije bilo“. 

 

Mediji sami po sebi, kao sredstvo, mogu biti i dobri i loši, ovisno u čijim su rukama, tko njima upravlja; mogu biti i lijek i otrov. Nema nam druge nego ne odustajati od nastojanja da se ostvari kakva takva kontrola nad njima i od poučavanja naroda da se zna čuvati od otrova, da ne konzumira otrov koji im se servira. Sada se čini nemogućim, ali ne mora biti tako. Mogli bi se ugledati u druge, kao i mi male  narode, npr. Židove, koji  to znaju. Kojima se ni slučajno ne može dogoditi da zanemare opći i domoljubni  princip ili interes za račun pojedinačnog, grupnog, ili bilo kakvog drugog. Oni su ovladali lekcijom i uspjevaju opstati i razvijati se u savakom pogledu unatoč nepovoljnom okruženju.

 

Moramo imati više vjere u vlastite snage i više odvažnosti. Ako stoji teza da imamo posla s tako moćnim ne prijateljem koji rafinirano razara sve što nam je vrijedno i sveto, koji nas dijeli i svađa, polagano vodi u dužničko ropstvo cijeli narod, onda nema drugoga izbora nego osmisliti isto takvu obranu, dovoljno sofisticiranu, dovoljno efikasnu, na svim razinama i svim frontovima. U našem narodu sigurno ima dovoljno potencijala za to. Ako smo bili u stanju pobijediti u ratu, onda moramo naučiti kako živjeti kao časni i slobodni ljudi u miru.

 

Kako to ostvariti i tko bi se s time trebao nositi  – pitanja su za sve one koji misle da znaju i mogu, bez obzira gdje su, u domovini ili izvan nje - u dijaspori. Zasigurno ih ima dosta  i među potpisnicima apela.

 

Ur.

 

 
« Prethodna   Sljedeća »