NASLOVNICA arrow I JOŠ PONEŠTO arrow Cromwell: Znameniti govor
Cromwell: Znameniti govor PDF Ispis E-mail
Administrator   
Oliver Cromwell: Govor u parlamentu

 

 

(...) strančarsko ste  društvo i protivnici svake dobre vlasti; krdo ste proračunatih hulja i  poput Ezava prodali biste vlastitu zemlju za par zrna žita, i poput Jude izdali  biste  vlastitoga Boga za nekoliko srebrnjaka. Sačuvaste li makar jednu jedinu vrlinu? Postoji li i jedan jedini porok kome se ne odaste? U moga je konja  više vjere  negoli u vas; vaš je Bog zlato (...) 

 

                                       

                                        *            *               *

 

U vrijeme engleske građanske revolucije Oliver Cromwell (1599.-1658.) bio je prihvaćen  kao njezin voda. Pošto je porazio kraljevu vojsku, i samog je kralja Karla I . 1649. osudio na smrt. Iste je godine pokorio Irsku, a dvije godine poslije i Škotsku. U ratu s Nizozemskom zbog navigacijskog zakona izišao je 1651. kao pobjednik. Iako je bio član engleskoga Drugog parlamenta, 1653. godine ga ukida i vlada diktatorski kao lord-protektor Engleske.  Želeći  osnovati privremeno vijeće koje bi izradilo novi ustav, Cromwell je 19.travnja 1653. očekivao da će Parlament raspravljati o svom raspuštanju. Kad je sljedećega  dana dočuo da Parlament pokušava produžiti zasjedanje, dojurio je s naoružanom  pratnjom u Dom, gdje je  bijesno koračajući i vičući izgovorio sljedeće riječi:

 

»Za ime Božje, van!« 

 

Čas je da prekinem vaše zasjedanje na ovome mjestu koje obeščastiste prezirom prema svim  vrlinama i oskvrnuste odajući se svim porocima; strančarsko ste  društvo i protivnici svake dobre vlasti; krdo ste proračunatih hulja i  poput Ezava prodali biste vlastitu zemlju za par zrna žita, i poput Jude izdali  biste  vlastitoga Boga za nekoliko srebrnjaka. Sačuvaste li makar jednu jedinu vrlinu? Postoji li i jedan jedini porok kome se ne odaste? U moga je konja  više vjere negoli u vas; vaš je Bog zlato. Koji od vas za mito ne prodade dušu?  Ima li  među  vama čovjeka kojemu bi bilo i trunku stalo do dobra Coommomvealtha?

 

Vi prljave kurve, ne oskvrnuste li ovo sveto mjesto, ne pretvoriste li hram  Božji u špilju razbojničku svojim nećudorednim stavo­vima i opakim navadama? Postaste nepodnošljivo mrski cijelome narodu; narod vas posla  da ispravite zločine, a vi sami najveći ste zločinci. Zato me vaša zemlja zove  da očistim ove Augijeve štale i prekinem vaše pokvarene poslove u ovome Domu; a to ću, tako mi Boga i snage koju mi pruža, sada i učiniti; i zato  vam naređujem,  ako vam je život mio, da ste smjesta otišli odavde; odlazite, van! Smjesta! Gonite se, služinčadi potkupljiva! Uzmite  onu svjetlucavu tričariju  i zaključajte za sobom vrata. Za ime Božje, van!

 

 

(Preuzeto iz knjige Glasoviti govori, Naklada Zadro, 1999.)

 
« Prethodna   Sljedeća »