Hrvati koji su mijenjali svijet PDF Ispis E-mail
Administrator   

Za koji mjesec dana Hrvatska će biti članica EU. Znamo kako su tekli pregovori o ulasku, što smo sve morali prihvatiti i čega se sve odreći. Ali, tko nam je kriv za to? Nitko nas nije prisiljavao, uvijek smo imali mogućnost izbora. Mi smo, odnosno naši predstavnici,  pristajali na sve što se tražilo, na pritiske, zahtjeve, ucjene. Nažalost, nismo bili dorasli teško stečenoj slobodi i samostalnosti, koje su nam se ukazale nakon toliko vjekova i za koje su mnogi položili svoje živote....

 

 

Kako smo se samo nekada oduševljavali idejom ulaska u Europu! A sada, nakon svih naših dodira i iskustava s njome, nakon svega što svakodnevno gledamo što se to zbiva u članicama koje su već godinama u njoj - svih onih protesta i valjanja masa po ulicama i hrvanja s policijom, neka nam dragi Bog bude u pomoći. Ovaj tekst na linku što smo ga dobili od nepoznatog autora potsjeća nas na naše znamenite predke i njihov veliki doprinos sveopćem napredku Europe i svijeta.

 

Što su Hrvati dali svijetu?

http://mojsvijet.hr/images/docs/Hrvati_koji_su_mijenjali_svijet.pdf 

 

Mali smo narod, ni četvrtina neke svjetske metropole, ali ono što smo dali svijetu, nikako nije malo ni beznačajno. I, mi ne idemo u Europu, mi smo u njoj još od Branimirova vremena. Dobro, malo smo bili iza željezne zavjese i malo se  izgubili, ali ni Europa nije ostala ista - i ona kao da se odriče se svojih temelja, svoje judeokršćanske tradicije. I sada kada ponovo idemo tamo gdje smo uvijek pripadali, budimo dostojni svojih slavnih predaka, zaboravimo sve svoje svađe i sve podjele, i učinimo to mudro, misleći kako sačuvati sve ono što je vrijedno u našoj baštini, svoje vrijednosti kojih se ne smijemo odreći; učinimo to ponosno,  nikako ne puzeći. Jer, koliko god Europa treba nama, možda i mi trebamo njoj.

 

 
« Prethodna   Sljedeća »