NASLOVNICA arrow I JOŠ PONEŠTO arrow 9. Dani kršćanske kulture
9. Dani kršćanske kulture PDF Ispis E-mail
Administrator   

...Završen je  program ovogodišnje manifestacije 9. Dani kršćanske kulture koja je u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku tijekom jedanaest dana, kroz sedamdeset događaja, zahvaljujući više od tristo sudionika i na tisuće posjetitelja pokazala kako je kršćanske kultura živa...

 

 

Svečano zatvoreni 9. "Dani kršćanske kulture" i dodijeljena godišnja nagrada "Andrija Buvina" u Splitu

 

U utorak, 26. ožujka  2013. svečano su zatvoreni 9. "Dani kršćanske kulture" u Splitu, a tom prigodom dodijeljena je i nagrada "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi književnici i povjesničarki Nevenki Nekić, jer je svojim požrtvovnim i nesebičnim radom zadužila hrvatsku kršćansku kulturu i kršćansku javnost obogativši riznicu hrvatske kršćanske umjetničke baštine djelima neprolazne vrijednosti, a program je pjesmom na izvrstan način obogatila muška klapa Žrnovnica izvodeći tradicionalne pučke korizmene napjeve i skladbu "Panis angelicus" Césara Francka.

 

Svečanom zatvaranju u dvorani Ivana Pavla II. u splitskoj Nadbiskupiji domaćin je bio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, koji je tom prigodom istaknuo kako manifestacija "Dana kršćanske kulture" i u svojoj 9. godini održavanja pridonosi tome da postanemo svjesniji kulturnog bogatstva koje baštinimo, a koje bismo trebali više cijeniti. Čestitajući organizatoru manifestacije nakladnoj kući Verbum, istaknuo je kako je dala ozbiljan zadatak publici da u jedanaest dana pohodi tako velik broj sadržaja.

 

Splitsko-dalmatinski dožupan Visko Haladić istaknuo je važnost održavanja ovakvih manifestacija koje čuvaju tradicionalne vrijednosti, a savjetnik gradonačelnika grada Splita Ivan Veštić izrazio je ponos što se najveći dio programa održava upravo u Splitu i što svjedoči o bogatstvu kulture.

 

"Možda nije ugodno biti hvaljen za dosljedno savjesno i zanosno služenje kršćanskom domoljubnom nadahnuću i sveopćim humanističkim principima, ali suvremenici su dužni te zasluge priznati onome, koji se nije sustezao žrtvovati i preko granica bola i krhkosti duše, srca i tijela i svjedočiti istinu, dobrotu, ljubav, ljepotu, pravdu i vjeru u onostranost ljudskog života i onostrani smisao života naroda, uljudbe, dnevnih događanja i sveukupne povijesti", istaknuo je u obrazloženju nagrade u ime Savjetodavnog vijeća manifestacije akademski slikar Josip Botteri Dini te dodao "baš o svemu tome i o mnogim uzornim hrvatskim zaslužnim i povijesnim ličnostima, o banu Josipu Jelačiću, Eugenu Kvaterniku, Ruđeru Boškoviću, Josipu Jurju Strossmayeru, Eugenu Kumičiću, kao i mnogim hrvatskim mučenicima, o bolnim hrvatskim kalvarijama u svojim djelima govori poput novovjekovnog Joba Nevenka Nekić i uznemiruje pozaspale savjesti u tmurnom suvremenom hrvatskom Getsemanskom vrtu."

 

"Zahvaljujemo Gospodinu što je u ovim vremenima Hrvatskoj preko ovog gorljivog duha osigurao žareći plamen zanosa za slobodnu i ponosnu domovinu, za iskrenu sućut prema svim hrvatskim mučenicima i za sve poticaje koji nam od nje dolaze, nama kao umjetnicima i kolegama, kao i svima nama kao njezinim suvremenicima" rekao je Botteri i zaključio "Nevenka Nekić je čuvarica svetog plašta hrvatske kršćanske kulture i njezin suvremeni tumač. Neka ova nagrada koju joj razdragana srca pružamo bude razlog za maleni počinak, kako bi, s obnovljenim snagama nastavila vesti svoj sveti hrvatski vez niza svojih književnih djela."

 

Nevenka Nekić primivši nagradu Andrija Buvina koju joj je uručio član Savjetodavnog vijeća manifestacije akademski kipar Kuzma Kovačić koji je i autor plakete, izrazila je svoju ganutost nagradom govoreći kako vjeruje da ima velik broj umjetnika koji su zaslužili ovu nagradu prije nje, no da joj je drago što je bila tračak svjetla na ovom putu. "Ovo mi je najveće priznanje u životu, ona je mjerljiva za nešto što je nemjerljivo. A, upravo duša je nemjerljiva. Smatram da nisam najvrjednija i da ima puno kvalitetnijih ljudi, ustrajnih na promicanju nečega što se mnogi trude da umre, a to je Vječnost", rekla je. Njen neumorni rad obilježilo je mnoštvo tema, za koji je primila i neka priznanja, pa i počasno građanstvo Tovarnika, ali je istaknula kako joj je ovo jedan od najposebnijih dana u životu, osobito što je su sva njezina djela proizišla iz duše, duše itekako prožete vjerom. Govoreći o Europi, čiji smo oduvijek dio, a koja nam je odškrinula vrata da uđemo u to zajedništvo, rekla je kako će morati širom otvoriti vrata kad vide koliko je bogatstvo kulture koju hrvatski narod sa sobom nosi stoljećima.

 

9. Dane kršćanske kulture zatvorio je ravnatelj manifestacije Miro Radalj koji je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli u njenom održavanju. "Sjećajući se početaka nisam mogao ni zamisliti da ću ovo izgovoriti, ali sada vas pozivam na jubilarne 10. Dane kršćanske kulture 2014. godine" rekao je Radalj. Istaknuo je kako je bio potreban velik trud onih koji rade na manifestaciji kako bi se održao ovogodišnji bogat program, osobito zahvaljujući doprinosu više od 300 sudionika programa, ali kako je posebno zadovoljstvo što je publika prepoznala manifestaciju i što je pohodi u sve većem broju iz godine u godinu.

 

Ovim je završen program ovogodišnje manifestacije Dani kršćanske kulture koja je u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku tijekom jedanaest dana, kroz sedamdeset događaja, zahvaljujući više od tristo sudionika i na tisuće posjetitelja pokazala kako je kršćanske kultura živa.

 

***

 

Nevenka Nekić rođena je u Zagrebu 8. svibnja 1942. godine. Na Pedagoškoj akademiji završila je povijest i hrvatski jezik, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povijest i bibliotekarstvo. Radila je kao profesorica u Zagrebu i okolici, a od 1978. bila je profesorica u Klasičnoj gimnaziji i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu gdje je i umirovljena 2000. godine.

 

U književnosti se javila 1978. godine novelom "Jedan dan maloga čovjeka" i od toga vremena neprekidno surađuje u velikom broju časopisa. Piše pripovijetke, novele, eseje iz područja likovne umjetnosti i književnosti, polemičke i političke članke, povijesne tekstove, pjesme, drame, putopise, romane i lirsku prozu. Do sada je objavila više od trideset knjiga koje pripadaju lijepoj književnosti ili dokumentarnim sadržajima, a  među kojima su i "Vukovarske elegije", "Poljubac antike", "Hobotnica" I. i II., "Kardinalovo srce", "Demon i Sveta Krv", "Jean ili miris smrti" itd. Sama je zastupljena u desetak antologija, a priredila je više knjiga o znamenitim osobama poput Vinka Paulskog, Ivana Burika i Josipa Horvata. Ostvarila je pedeset i pet dokumentarnih filmova iz kulturne baštine hrvatskoga naroda u serijalima "Povijest ženskim rukopisom", "Legende i kronike", "Hrvatsko podmorje" i "Ušća hrvatskih rijeka" kao i niz emisija iz povijesti i literature na raznim radio-postajama. Bavi se slikarstvom i do sada je imala tridesetak samostalnih i skupnih izložbi.

 

Dobitnica je više nagrada među kojima i Državne nagrade Republike Hrvatske Ivan Filipović za djelatnost na polju odgoja i kulture 1998. godine. Članicom je više društava među kojima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u iseljeništvu (Švicarska), Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Matice hrvatske, Društva hrvatsko-slovačkoga prijateljstva,  Matice slovačke, Društva Napredak, Hrvatske Paneuropske Unije, čija je dopredsjednica.

 

 

Jelena Hrgović
Tiskovni ured "Dana kršćanske kulture"

_____________________________________________

VERBUM d.o.o.

nakladništvo i knjižarstvo

Trumbićeva obala 12, 21000 Split
Tel. 021/340 267; 340 260

Fax 021/340 270

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

               Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Internet: http://www.verbum.hr/

                   http://www.danikrscanskekulture.info/

 
« Prethodna   Sljedeća »