NASLOVNICA
Osmijeh PDF Ispis E-mail
Administrator   

Osmijeh

Osmijeh ništa ne košta, a djeluje čudesno. Obogaćuje onoga kome je namijenjen, a ne osiromašuje onoga koji ga poklanja. Nitko nije tako bogat, niti tako siromašan, da si ga ne bi mogao priuštiti. S njime svatko samo dobija.

Osmijeh unosi sreću u dom, pozdrav je prijatelju, pomoć pri sklapanju poslova. Osmijeh je kao odmor za umornoga, putokaz izgubljenomu, sunčana zraka za žalosnoga i najbolji prirodni lijek protiv ljutnje. Ne može ga se kupiti, posuditi ili ukrasti, jer ima pravu vrijednost samo kad ga se poklanja.
 

Djeca uče ono što doživljavaju

Djete koje doživljava neprijateljsko ponašanje  uči se svađati. Dijete koje doživljava ravnodušnost uči biti osamljeno. Dijete koje doživljava kritiziranje uči osuđivati. Dijete kojemu se često prigovara ne primjećuje da ga okolina voli. Ako se dijete ismijava, ono uči biti povučeno. Dijete koje doživljava osramoćivanje, uči se stidjeti samoga sebe. Dijete koje nema braću ni sestre, ne zna što je bratska i sestrinska ljubav. Dijete koje koje doživljava toleranciju uči biti strpljivo. Ako se dijete ohrabruje, ono se uči samopouzdanju i sigurnosti. Ako dijete doživljava pohvalu, ono uči primjećivati i cijeniti dobro. Dijete koje doživljava poštenje, uči se biti pravedno. Ako dijete živi sa sigurnošću, ono se uči povjerenju. Ako dijete doživljava odobravanje, ono se uči biti zadovoljno sa sobom. Dijete s kojim se razgovara, uči se razmišljati. Dijete koje doživljava da se roditelji vole, uči da je obitelj zajednica ljubavi. Ako dijete živi sa prihvaćanjem i prijateljstvom, ono uči pronalaziti ljubav u svijetu.

 

Iz Obiteljskog centra, Kaptol 10, Zagreb

 
« Prethodna   Sljedeća »