NASLOVNICA arrow ZDRAVLJE arrow Matične stanice i dijabetes tipa 1
Matične stanice i dijabetes tipa 1 PDF Ispis E-mail
Administrator   

Među novostima u liječenju šećerne bolesti tipa 1 za spomenuti je ispitivanja na matičnim stanicama koja se provode već 20 – tak godina koja su pokazala da bi one mogle biti lijek izbora i za osobe sa šećernom bolesti tipa 1. Pokazalo se da te stanice injicirane bolesniku smiruju imunološka zbivanja odgovorna za propadanje gušteračnih beta stanica, doprinose očuvanju preostale mase  istih i olakšavaju njihovu regeneraciju, te na taj način preveniraju napredovanje bolesti i dovode do konačnog izliječenja.

 

Prochymal R Osiris Therapeutics Inc.,  lijek koji se sastoji od matičnih stanica dobivenih iz koštane srži zdravih davatelja, svojim čudotvornim djelovanjem probudio je nade mnogih  bolesnika koji pate od  autoimunih bolesti  poput dijabetesa tipa 1, Crohnove bolesti, odbacivanja transplantiranih organa, autoimunih bolesti pluća  i od  drugih ozbiljnih bolesti  kao što su koronarna i cerebrovaskularna bolest (srčani i moždani infarkt),   leukemije, oštećenja zglobne  hrskavice  i niza drugih, u konačno izlječenje. 

 

Djelovanje matičnih stanica  temelji se na njihovu potencijalu da se diferenciraju u različita tkiva. Iz njih se može razviti svih 220 vrsta ljudskog tkiva. Nakon što se injiciraju u organizam i nakon što dospiju u oštećena tkiva, one se u njih ugrađuju i  diferenciraju ovisno o tkivu dovodeći do reparacije. Tako kad pristignu u gušteraču transformiraju se u beta stanice koje luče inzulin. Sva dosadašnja ispitivanja na laboratorijskim životinjama kao  i klinička ispitivanja na ljudima, potvrdila su njihovu učinkovitost koja se očituje oporavkom i regeneracijom  oštećenih tkiva, uspostavom  funkcije i smirivanjem autoimunih upalnih procesa koji izazivaju ta oštećenja. U osnovi ovakvih učinaka navode se imunomodulatorna svojstva matičnih stanica i usklađeno oslobađanje širokog spektra trofičnih faktora sa zaštitnim djelovanjem na parenhimalne stanice uz poticanje na njihovu proliferaciju i diferencijaciju.

 

Kao značajna prednost  ističe se i to što pri izboru donora matičnih stanica nije nužno tražiti podudarnost tkiva (zbog svoje hipoimunogeničnosti ne izazivaju reakcije odbacivanja od strane primatelja) i što mogućnost uzimanja koštane srži  ili nekog drugog mezenhimnog tkiva (masnog tkiva, zubne pulpe, placente, pupčane vrpce) isključuje etičke i pravne dvojbe koje se javljaju pri uzimanju embrionalnog i fetalnog tkiva. Zahvaljujući tehnologiji za koju se govori da je revolucionarna, iz jednog jedinog doniranog uzorka moguće je kultivacijom proizvesti veliki broj doza matičnih stanica. Do sada (2015.) je lijek primijenjen u preko 1000 pacijenata s različitim bolestima uz dobre učinke i bez većih nuspojava. Predvidiva cijena, kako se moglo pročitati, mogla bi biti oko 150 000 kn po jednoj dozi, pa ćemo, vjerojatno, još malo počekati dok lijek  uđe u širu primjenu i kod nas.

 

Iako bi sve ovo što je navedeno moglo probuditi prevelike nade i iščekivanja, iskustvo nas uči da je zbog mogućih razočarenja koja nerijetko prate takve najave mudrije zadržati  dozu rezerve i strpljenja i, ne gubeći vjeru u bolje sutra, nastaviti se pridržavati  postojećih smjernica konvencionalne medicine.

 

 

Iz knjige: Liječnik vam savjetuje  dr. Ante Ljubičića u izdanju Medicinske naklade u Zagrebu; poveznica

http://www.medicinskanaklada.hr/product.aspx?c=7&p=5377

 

 

 

 

 
Sljedeća »