NASLOVNICA arrow I JOŠ PONEŠTO arrow Hodak: Odgoj mladih u Hrvatskoj
Hodak: Odgoj mladih u Hrvatskoj PDF Ispis E-mail
Administrator   

Evo što o odgoju mladih u Hrvatskoj kaže mudri i iskusni znalac pravnik Zvonimir Hodak. A takve bi trebalo poslušati, zar ne? Jer nikada nije bilo niti ima baš previše onih koji znaju i koji misle. Pa iako se čini uzaludnim i siziifovski opirati se plimnom valu globalizacije i liberalizma koji sve opravdava kad je u pitanju neki „viši“ interes, koje nam rastaču sve ono što nam se do jučer činilo vrijednim i svetim, možemo barem znati o čemu je riječ. Jer, opet, nikad se ne zna, možda ipak još nije sve izgubljeno.

 

Piše mi čitateljica iz Zadra i pita postoji li po mojem mišljenju bilo kakova olakšavajuća okolnost za T. Š.  koji je počinio stravičan zločin ubivši svoje roditelje. Odgovorio sam joj da ne vidim baš neke olakšavajuće elemente. Možda jedino da odvjetnik u završnoj riječi traži primjenu propisa o ublažavanju kazne jer je optuženi ”dijete bez roditelja”.

Mišljenja sam da je T. tipičan proizvod priglupih i preliberalnih odgojnih metoda kod nas. Plavi telefon, suci za prekršaje koji spremno trpaju u zatvor roditelje ako djeci prilijepe šamar. Tako od djece stvaramo “svete krave“ od koji stradaju i roditelji i profesori po školama. Po zakonu djecu odgajaju roditelji. Problem je što ih odgajaju po propisima koji su nastali u liberalnim laboratorijima, a koji su nastali po uzoru na truli EU liberalizam koji je nekritički nametnut i Hrvatskoj.

Tradicionalne vrijednosti se ismijavaju. Djeca sve više “šmrču“, a Centri za socijalni rad budno paze da nam “dječica“ ne bi slučajno bila traumatizirana od strogih roditelja.

Možda ova kozmička tragedija nekom ipak otvori oči. Ili su možda naši stari zaista bili ”Čičkovi idioti” odgajajući nas bez kokaina i mobitela. Seksualni odgoj u školama? Štulhoferi ili tako nekako…

Hoće li će nas ovaj i slični tragični događaji natjerati da nešto mijenjamo u sustavu odgoja koji je očito manjkav i preliberalan?

Winston Churchill je rekao: “Za poboljšanje – mijenjaj. Za savršenstvo – mijenjaj često!”

 

Preneseno iz: Dnevno.hr

 
« Prethodna   Sljedeća »