NASLOVNICA
ZERP (2) PDF Ispis E-mail
Administrator   
ZERP je nužnost

 

Ako je  još bilo sumnji o tome treba li Hrvatska proglasiti i  primjenjivati  pravni režim svog ZERP-a, one bi trebale nestati nakon havarije turskog broda „Und Adryatik“.

 

Postojala je mogućnost da  brod, koji su morske struje nosile prema brijunskom otočju, eksplodira i potone te da izlivena nafta krene prema hrvatskim obalama. Trebale bi godine za oporavak od takve katastrofe, što bi za Hrvatsku, u kojoj turizam čini čak 20 posto BDP-a, bio  teško nadoknadiv gubitak.

 

Međutim, da je umjesto teretnog  broda bila riječ o havariji tankera koji u Jadran godišnje uplovljavaju 4.5 do  pet tisuća puta donoseći oko 70 milijuna tona nafte, danas bi nam jedino preostalo  računati štetu, i to u miulijunima dolara, ako ne i više.

 

Da Hrvatska 2004. godine nije proglasila svoj ZERP, ne bi imala pravnu podlogu za  gašenje požara na spomenutom brodu koji se zapalio  jednu morsku milju unutar tog pojasa. Slijedom tog prava, vlasniku broda ispostavit će se i račun za poduzete mjere u sprječavanju ekološke katastrofe.

 

Iz Vjesnika, Marko Barišić

 

 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »