TINEJDŽERI PDF Ispis E-mail
Administrator   

Trebam tabletu za dan poslije

 Večernji list  od 29. 3. S.Hoffman , P. Maretić Žonja

 

Srednjoškolcima opijanje i seks masovna zabava vikendom.

 

Opijanje, a potom seks bez zaštite najnovija je navada među zagrebačkim srednjoškolcima. Tvrde to poznati ginekolozi koje svakoga dana a posebice  tijekom vikenda, školskih praznika, razuzdanih ekskurzija... pohađaju deseci maloljetnica.

 

Sve u dobi od 13 do 18 godina dolaze im  sa samo  jednim ciljem – da im daju tabletu za „dan poslije“. Plaše se neželjene trudnoće. U tim se razgovorima otkriva da se ovih dana uobičajilo zabavljanje uz kombinaciju alkohola i seksa o čemu bez imalo srama govore ginekologu od kojega traže pomoć. 

 

„Najgore je petkom i subotom, kada dođe i po pet cura koje traže tabletu za dan poslije. Sve se upuštaju u odnos bez zaštite i pod utjecajem alkohola „ - kaže ginekolog u  klinici Bolnice „Sestre milosrdnice“ Dubravko Lepušić.

 

Većina roditelja ne zna što im djeca rade

 

Neodgovorno ponašanje, osim k mogućoj trudnoći, još češće vodi  do spolnih bolesti, a mlade to kao da manje zabrinjava. Svaka treća spolno aktivna zagrebačka srednjoškolka boluje od humanog papiloma virusa (HPV) i klamidije.  Liječnici sve češće otkrivaju mikoplazmu, ureaplazmu te zaraze poput sreptokoka i stafilokoka („fekalne infekcije“).

 

„Vidio sam svašta. Znale su mi dolaziti i srednjoškolke s bradavičastim izraslinama na čmaru što je posljedica zaraze analnim seksom. Znaju dobiti kondilome na usnama prakticirajući  oralni seks“ – otkriva dr Lepušić. Ipak, dodaje, najveće je zlo današnjice HPV jer za osam do deset godina, ako se ne liječi uzrokuje rak grlića maternice.“

 

Od posljedica nisu pošteeđeni ni mladići kojima infekcija HPV-om može prouzročiti probleme s prostatom – tvrdi dr. Lepušić.

 

Zastrašujuće brojke pred kojima ne bi trebalo zatvarati oči.

 

15 000     Toliko je zagrebačkih učenika u dobi od 13 do 18 godina spolno aktivno

 

30 posto   Toliko je spolno aktivnih učenika koji se ne koriste nikakvom kontracepcijom.

 

10 posto   Toliko spolno aktivnih tinejdžera oboli od neke spolno prenosive bolesti

 

60 posto   Toliko žena u svijetu nosi virus HPV koji  može uzrokovati rak grlića maternice.

 
« Prethodna   Sljedeća »