NASLOVNICA
Davor Pavuna: Vjera je iznad znanosti
Administrator   

 

Kroz svoj život prof. dr. Davor Pavuna prošao je različita iskustva, i na kraju shvatio da je kršćanstvo, Katolička Crkva - ono što ga privlači; da je Bog Svevladar, Kreator, te najveća Ljubav, a da je najveća čovjekova sreća što ima takvog Oca koji nas beskrajno ljubi i neće dozvoliti da propadnemo!

                          
Opširnije...
 
Tamna strana tehnologije
Administrator   

 

Nedjelja. Mjesto zbivanja: Stepinčeva katedrala. U središnjem, najuzvišenijem dijelu sv. mise mladić ispred mene piše poruku na svom smartfonu. Gotovo u isto vrijeme, nedaleko od njega, gospodin ozbiljnih godina razgovara preko svog mobilnog uređaja... Kod mene doma ipak nešto malo blaže: primanje i slanje poruka ne trpi nikakvu odgodu...niti za vrijeme najsvečanijih okupljanja oko stola. Što je to? Jesmo li već nepovratno postali ovisni o virtualnom svijetu? Jesu li nam hakirali mozak? Jesu li sve bitke izgubljene? Ovdje donosimo nekoliko zanimljivih tekstova iz kojih možemo doznati više o toj tamnoj strani tehnologije. I možda naučiti kako se zaštititi od te nove opasnosti.

 

Opširnije...
 
Tomislav Ivančić: Higijena duše i posljednje poruke
Administrator   

 

»Jedini koji nas može spasiti jest Isus iz Nazareta, sin Marijin. Ono najbitnije, ono središnje čemu nas Marija uči jest to da je spas čovječanstva u tome da se čovjek – mislim tu i na pojedinca i na zajednice, uključujući i nacionalnu zajednicu – što prije domogne Isusa iz Nazareta. Sva naša nastojanja, svi naši napori, moralni i svaki drugi, sve ideologije, stare i nove, koje propovijedaju nekakvo drugačije čovjekovo preobraženje, mimo onoga koje donosi Isus Krist, ostaju u zatvoru smrti i grijeha.

 

Opširnije...
 
Ta lijepa Bjelolasica
Administrator   

 

Gospodin puž 

Posjetili samo ga u njegovu carstvu, otvorio nam je sve svoje bajkovite staze i proplanke. On ima svoju kućicu bez koje ne ide nikamo, ima svoj križ kao i svi mi, ima svoj potočić, svoju livadu, svoju  šumicu i prave susjede psića i konjića. I "sretniji je nego Salomon u svojim raskošnim dvorima". A i vama je sve to na dohvat ruke, kao što je bilo nama - samo dva sata vožnje od Zagreba najboljom autocestom...

Opširnije...
 
Mato Marčinko: Smrt je čekala u Bleiburgu
Administrator   

 

U ove svibanjske dane kada se obilježava završetak Drugoga svjetskog rata, pobjeda nad fašizmom i Dan Europe (9. svibnja), Hrvati se sijećaju najveće tragedije u svojoj povjesti – Bleiburga i Križnih puteva. Kako u svojoj knjizi Sudbonosci piše Josip Jović, za Vinka Nikolića,koji je preživio te teške dane, to je tragedija koja je potresla milijun ljudi, razorila na tisuće obitelji, uništila jednu mladu državu, osudila nekoliko generacija na doživotno progonstvo, na nestanak u tuđim zemljama bez traga. Ovdje donosimo nekoliko dijelova poeme Smrt je čekala u Bleiburgu Mate Marčinka, još jednog preživjelog stradalnika sa Bleiburške Kalvarije, koji je tada imao dvadeset godina. 

 

Opširnije...
 
Josip Jović: Bleiburg
Administrator   

...Za Vinka Nikolića je to najveća tragedija naroda u cijeloj njegovoj povijesti, tragedija koja je potresla milijun ljudi, razorila na tisuće obitelji, uništila jednu mladu državu, osudila nekoliko generacija na doživotno progonstvo,  na nestanak u tuđim zemljama bez traga... 

Opširnije...
 
Petar Gudelj: Put u Imotu
Administrator   

 

              Vrljika

(...) Usred jadranskog, usred imotskog krša, kraj modrih krških očiju na Svibu, raste pelim. U se skupio svu gorčinu i svu gorku ljepotu krša i života u kršu. Imotska mjera gorčine: gorak ko pelim. Gorak kakav jeste. Gorak po sebi, gorak u sebi, gorak sebi. Zemljo krška, imotska, hrvatska, to si sobom izrekla sebe. To si sobom ti, to smo tobom i sobom mi (...)

 

Opširnije...
 
Više...
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 17 - 24 od 63